Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
Хлябът е задължителна част от българската трапеза, затова ви предлагаме два варианта за приготвяне на селски хляб в домашни условия. Първата рецепта съблазнява със своята хрупкава коричка, а пред аромата на втората никой не може да остане равнодушен.
Домашен добруджански хляб с коричка
Рецептата за добруджански хляб идва от с. Дуранкулак. Той е покрит с хрупкава коричка, която се получава от каша, приготвена от брашно и вода. Нейната цел е да запази влажността на готовия хляб, защото по този начин той става мек отвътре и хрупкав отвън.
Необходими са ви:
- 1/2 килограм бяло брашно
- 1/2 кубче прясна мая (жива)
- 250 милилитра вода (хладка)
- 1 супена лъжица сол
- 2 супени лъжици брашно и 100 милилитра вряла вода (за кашата)
Начин на приготвяне
Изсипете брашното в подходяща тава или директно върху кухненския плот. В средата направете кладенче, в което налейте водата и разтворете половин кубче прясна мая.
Замесете меко еластично тесто. Оформете го под формата на топка, която покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 30-40 минути.
След това сложете тестото в предварително намазнена и застлана с пергаментова хартия тава.
Ред е на кашата.
Налейте водата в подходящ съд и сложете върху котлона. Когато течността заври, прибавете брашното и разбъркайте сместа.
Прецедете кашата, след което с помощта на четка (може да използвате и лъжичка) я нанесете по повърхността на тестото.
Отново покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса още веднъж.
След това изпечете в загрята до 220 градуса фурна.
Да ви е вкусно!
Селски хляб с ароматни подправки
Ароматен хляб може да си приготвите с изсушени билки и подправки по ваш избор.
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 1 чаена лъжица суха мая
- 300 милилитра топла вода
- 0,5 чаена лъжица кимион, чубрица или друга ароматна подправка, която предпочитате
- 1 чаена лъжица сол
- 0,5 супена лъжица оцет
- 1 супена лъжица олио
Начин на приготвяне
Изсипете в подходящ съд брашното, маята, солта и кимиона, разбъркайте добре. Смесете водата и оцета и прибавете към сухите съставки. Разбъркайте и оставете на топло място за един час. Втасалото тесто омесете отново и оставете за още час на топло. Когато втаса, омесете пак, придайте желаната форма и поставете тестото в подмазан съд за печене. Оставете за още един час на топло, след което изпечете при 200 градуса в продължение на 15 минути на режим "грил + конвекция", следват още 10 минути при 180 градуса, 15 минути при 160 градуса и последните 10 минути – на 140 градуса.
Да ви е вкусно!
Рецепта за хляб с хрупкава коричка от село Дуранкулак - видео
Автентичната рецепта за селски хляб с хрупкава коричка от село Дуранкулак е предоставена от екипа на Гозбата на България.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)