Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)
Милинките са тестена закуска, за която съществуват различни рецепти в отделните точки на страната. Някъде се приготвят със сирене, а на места сладкият вариант е по-популярен от соления. Водят се спорове и относно произхода им, но дали са сливенски, ямболски или родопски, не е от значение, защото всички варианти са апетитни и любими на малки и големи.
Пухкави милинки с пудра захар
Предлагаме ви рецепта за милинки без сирене, но с неустоимо сладко покритие.
Необходими продукти за тестото:
- 1/2 килограм пресято бяло брашно
- 300 милилитра вода
- 1/2 кубче прясна мая
- по 1 супена лъжица сол, захар и олио
*Пригответе си и 2 супени лъжици олио и 1 супена лъжица мас за намазване на ръцете при оформянето на топки от тестото.
За кашата за намазване на тестото:
- 100 грама разтопено краве масло
- 1 супена лъжица разтопена мас
- 1 яйце
- 2 супени лъжици бяло брашно
- 1 супена лъжица вода
- мъничко сол
Начин на приготвяне
Изсипете брашното в подходяща широка купа или тава, в която ще ви е удобно да замесите тестото. Добавете 1 супена лъжица сол.
В 100 милилитра от водата (трябва да е топла) разтворете половин кубче прясна мая, добавете 1 супена лъжица захар и малко брашно (около две супени лъжици). Разбъркайте и изчакайте маята да се активизира (да шупне).
Когато това стане, изсипете сместа при брашното, налейте останалите 200 милилитра вода и супена лъжица олио.
Замесете тесто, то трябва да се получи меко. Намазнете го с олио, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си.
След това с намазнени ръце (потапяйте ги в смес от олио и мас в съотношение 2:1) оформете от него неголеми топки, които подредете в предварително намазнена тава. Оставате ги да втасат.
През това време пригответе кашата за намазване на милинките. За целта смесете маста и маслото, разтопете ги и оставете течността да се охлади. След това към нея прибавете 2 супени лъжици брашно, 1 яйце, лъжица вода и мъничко сол (1-2 щипки). Разбъркайте добре, за да се получи еднородна смес без бучки.
С тази каша намажете вече втасалите топки от тесто и ги изпечете в загрята до 180 градуса фурна до готовност. Времето за печене зависи от големината на топките, които сте направили, и варира от 20 до 45 минути.
Готовите милинки поръсете с пудра захар и им се насладете.
В следващото видео може да видите как акробатът Енчо Керязов приготвя ямболски милинки със своя син в кухнята на "Гозбата на България".
Да ви е вкусно!
Рецепта за ямболски милинки - видео
Автентичната рецепта за ямболски милинки е предоставена от екипа на Гозбата на България.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Цветни рулца от тортила питки
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Тутманик
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Рецепти за дърпана баница със сирене
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Турски питки Поача
Коментари към Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)