Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
Есента изоблиства не само от красиви багри, но и от не по-малко ярки плодове и зеленчуци, които внасят разнообразие на трапезата ни. Тиквата е сред характерните за сезона зеленчуци (тя е плодов зеленчук също като домата), затова я избрахме за главен герой в следващия списък с рецепти.
Предлагаме ви варианти за приготвяне на пълнена тиква. Пънките са различни, защото и вкусовите предпочитания са такива, но в основата са кайма или свинско месо.
- Пълнена тиква с кайма, зеленчуци и кашкавал
- Пълнена тиква със свинско и зеленчуци
- Пълнена тиква с крема сирене, кайма и кашкавал
- Пълнена тиква с кайма и боб
- Пълнена тиква със свинско и зеле (автентична рецепта от село Кърпачево)
Пълнена тиква с кайма, зеленчуци и кашкавал
Ако сте се спрели на рецептата с плънка от кайма и зеленчуци, ще са ви необходими:
- 1 тиква цигулка
- 2 глави лук
- 1 килограм кайма
- сол, черен пипер, млян кимион
- 3 меки домата
- 2 нарязани ситно пресни чушки
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 1 настърган морков
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 50 милилитра тъмна бира
- 80 грама грах
- 80 грама царевица
- 50 грама стафиди
- 200 грама настърган кашкавал
- няколко стръка пресен копър
- разтопено масло
Начин на приготвяне
Разрежете и почистете тиквата. Издълбайте с лъжичка част от вътрешността й и я намажете с разтопено масло. Подсолете и подправете с черен пипер. Загрейте мазнина, запържете нарязан ситно лук и добавете каймата.
Раздробете я ситно с помощта на телена бъркалка и прибавете нарязани меки домати. Добавете чушките, тиквичката, моркова, пюрето, граха, стафидите, царевицата и налейте бирата. Разбъркайте и оставете плънката да къкри на слаб огън за 10-15 минути.
Свалете от котлона, охладете я и с нея напълнете парчетата тиква. Поръсете с настъргания кашкавал, подредете в тава и налейте 1 чаена чаша вода. Изпечте ястието за 30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. След това охладете готовата тиква и я поднесете, гарнирана с нарязан пресен копър.
Пълнена тиква със свинско и зеленчуци
За да си напълните тиква със свинско месо, си пригответе:
- 1 малка кръгла тиква
- 300 грама свинско или месо по избор
- 1 морков
- 2 глави лук
- олио за пържене
- смлян кориандър
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Отрежете горната част на тиквата, премахнете сърцевината със семената.
Нарежете месото на малки парчета, които запържете равномерно от всички страни.
Морковите нарежете на тънки сламки и ги прибавете към запърженото месо, няколко минути по-късно сложете и лука на полукръгчета. Подсолете на вкус, сложете кориандър и оставете на котлона до готовност на месото.
Напълнете тиквата плътно с ароматното месо и я покрийте с фолио.
Поставете във фурната при температура от 150-160 градуса за около час.
*За плънката може да използвате още царевица, грах, чушки и други зеленчуци по ваш избор.
Пълнена тиква с крема сирене, кайма и кашкавал
За тиква с кайма и сирена, си набавете:
- 2 спагетени тикви (вид тиква)
- 2 глави лук, обелени и нарязани ситно
- 500 грама телешка кайма
- 1 чаена чаша фино нарязани домати
- 200 милилитра доматен сок
- сол, черен пипер и кимион на вкус
- 5 грама червен пипер
- 300 грама крема сирене
- няколко стръка пресен босилек
- няколко стръка пресен магданоз
- 2 листенца прясна мента, нарязани ситно
- 250 грама настъргана моцарела или кашкавал
- зехтин за запръжка
Начин на приготвяне
Разрежете тиквите на две части и ги почистете. Издълбайте с лъжица месестата им част и я оставете настрана. В тиган загрейте зехтина и запържете лука и каймата.
Овкусете със сол, червен пипер, черен пипер и кимион на вкус. Добавете доматите, отделената вътрешност на тиквата и доматения сок, разбъркайте и намалете температурата на котлона.
Гответе на тих огън, докато течността се редуцира. В купа смесете крема сиренето с босилека, магданоза и ментата. Разбъркайте и разпределете сместа в четирите половини от зеленчука.
Гарнирайте с месната плънка и поръсете с кашкавала.
Загрейте фурната на 200 градуса, подредете тиквите с тавички, налейте около 250 милилитра вода във всяка и изпечете за 30 минути. Охладете, разпределете ястието в порции и поднесете.
Пълнена тиква с кайма и боб
За тази рецепта са ви необходими:
- 1 малка тиква (около 1,3 килограма)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 щипка сол
- 1/2 чаена чаша нарязан на ситно лук
- 1 скилидка чесън, наситнена
- 250 грама телешка кайма
- 1 чаена чаша сварен червен боб
- 1/2 чаена чаша нарязани домати от консерва
- 2 супени лъжици доматена паста
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 2 чаени лъжици лют червен пипер
- по 1/2 чаена лъжица червен пипер, кимион, канела
- 1/2 чаена чаша вода
- 220 грама крема сирене
- 2 чаени чаши сирене Монтерей Джак
- див лук за сервиране
Начин на приготвяне:
Отрежете капака на тиквата и отстранете семената.
Намажете вътрешността на тиквата с 1 лъжица зехтин и поръсете с щипка сол.
Изпечете за 20 минути на 190 градуса, докато омекне.
Междувременно пригответе пълнежа. Затоплете останалия зехтин и в него запържете лука и чесъна за 2 минути.
Добавете каймата и пържете за 7-10 минути, докато покафенее. Добавете боба, доматите, доматената паста, подправките и водата. След 5 минути намалете температурата на котлона и добавете крема сиренето и 1 чаена чаша от сиренето Монтерей Джак. Когато се разтопят сирената, свалете съда от огъня.
Напълнете тиквата с получената смес, а отгоре поръсете с останалото сирене Монтерей Джак. Запечете ястието за 2-4 минути на грил. Така сиренето ще се разтопи, след което ще се препече.
Изчакайте готовата тиква да се охлади за около 5 минути и може да сервирате като предястие с различни крекери или като основно ястие.
Пълнена тиква със свинско и зеле (автентична рецепта от село Кърпачево)
Последното предложение пристигна от Северна България и нямаме търпение да ви го споделим.
Необходими продукти:
- 1 тиква със средна големина
- 1 килограм свинско месо по избор (за предпочитане да е шарено)
- 1 голяма прясна зелка
- 2 сухи червени чушки
- 2 моркова
- 100 милилитра червено вино
- изсушена мащерка (дива)
- червен пипер
- зърна черен пипер
- 50 милилитра олио
- сол на вкус
- 3 листа алуминиево фолио
- две дървени летви за подпора в тавата
Начин на приготване
Измийте тиквата и отрежете капачето й. След това я почистете от семената, като използвате лъжица за по-голямо удобство.
Нарежете зелето ситно, морковите настържете и смесете двата зеленчука. Овкусете ги с олио, сол, червен и черен пипер.
Месото нарежете на приблизително еднакви по големина парчета и ги запържете. След това към тях добавете червеното вино
Запечете за кратко сухите чушки и ги сложете при месото. Те ще направят ястието още по-ароматно.
Време е за самото пълнене на тиквата. Редувайте ред зеле и ред месо до изчерпване на продуктите, а накрая затворете "съда" с отрязаното в началото капаче.
За по-голяма стабилност на тиквата, сложете две дървени летви в тавата, която ще използвате за печенето. Върху тях поставете тиквата и я увийте старателно в алуминиево фолио.
Ястието се готви във фурната на 180 градуса в продължение на 2 часа и 30 минути.
Може да поднесете с катък или разядка по ваш избор.
*Изображенията са илюстративниПълнена тиква със свинско и зеле от село Кърпачево – Видео
Автентичната рецепта за пълнена тиква със свинско и зеле от село Кърпачево е предоставена от екипа на Гозбата на България.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОВЕА ЗДРАВА ПРОСТАТА капсули* 60
НЕЙЧЪРС ЕЙД САО ПАЛМЕТО КОМПЛЕКС таблетки 160 мг * 60
ЕЛИМУС СЕКС ЪП саше 9 г * 1
НовБОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ТИКВА 100 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТИКВА 190 г
ГРИЙН ФАРМАСИ САПУН С МОРКОВИ И ТИКВЕНО МАСЛО 100 гр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Диета с тиква за 12 дни
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Тиквата пази сърцето, талията и очите и регулира високото кръвно
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Печена тиква с портокал, мед и канела
- Печена солена тиква
- Сок от тиква
Коментари към Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо