Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Баници Рецепти за дърпана баница със сирене

Рецепти за дърпана баница със сирене

от 26 юли 2013г., обновено на 02 яну 2024г.
Редактор: Chef Framar
Рецепти за дърпана баница със сирене - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Баницата е неразделна част от българската трапеза и за делник, и за празник. Най-често се приготвя с плънка от яйца и сирене или само от сирене, но не липсва и изобилие от варианти с най-различни пълнежи както сладки, така и солени. Начините за самото приготвяне също се различават помежду си. Баница може да се направи от готови кори, от многолистно тесто, от домашни точени кори... Може сами да си замесим тесто, което да разточим, за да оформим корите, или просто да го разтеглим с ръце до получаването на подходящ по дебелина лист – т.нар. дърпана баница.

Предлагаме ви два варианта за приготвяне на дърпана баница със сирене. Мазнината, която се използва в едната рецепта, е краве масло, а в другата – свинска мас.

Дърпана баница със сирене и масло

Първата рецепта е за вита баница от дърпани кори. За приготвянето й са необходими:

  • 600 грама брашно (ако е необходимо, сложете още)
  • 300 милилитра студена вода
  • 7 – 8 супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица оцет (6%)
  • щипка сол
  • 200 грама сирене
  • 100 грама масло

Начин на приготвяне

Разтворете оцета, солта и олиото във водата. Смесете течността с брашното и замесете еластично тесто от продуктите (без сиренето и маслото). Оставете го да си "почива" на топло място за 1 час. След това го разделете на 4 части. Разточете всяка от тях леко с точилка, намажете с малко олио и продължете да разточвате. Тънкият лист, който сте получили, поставете върху покривка, посипана с брашно, и внимателно започнете да дърпате (разпъвате) тестото встрани (дърпайки краищата).

Разтопете маслото, с него намажете леко "дърпания" лист и отгоре поръсете тънък слой натрошено сирене. Навийте тестото на руло, като си помогнете с покривката, за да хванете края на листа. Същото направете и с останалите 3 части от тестото. Навийте баницата в тава и подредете парченца масло по повърхността.

Загрейте фурната до 200 градуса и изпечете баницата до златисто.

След като я извадите от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа.

Добър апетит!

Баница със сирене

Дърпана баница със сирене и мас

Тази рецепта ни е предоставена от "Гозбата на България", като ви предлагаме и видео, което може да ви бъде от полза при приготвянето.

Необходими продукти:

  • 500 грама бяло брашно (предварително пресято)*
  • 400 милилитра хладка вода
  • 250 – 300 грама краве сирене или друго по ваш избор
  • 4 супени лъжици разтопена свинска мас (топла)
  • 1 чаена лъжица сол и няколко капки винен оцет

*Добре е да предвидите и още малко брашно, в случай че имате нужда от повече за тестото.

Начин на приготвяне

Намажете средата на тавата, която ще използвате, с мас. Това ще улесни дърпането на тестото по-късно.

Разтопете останалата мас на тих огън и нека се охлади до стайна температура.

Затоплете около 300-400 милилитра вода, солта сложете при брашното, капнете няколко капки оцет и се заемете със замесването на тестото. То трябва да бъде еластично и да не се лепи по ръцете.

Когато е готово, от него оформете питки, малко по-големи от орех. Всяка питка ще се превърне в отделна кора за баницата. Получават се между 12 и 18 броя. Оставате ги да си "починат" за около 10-15 минути.

Съвет: Преди да започнете да дърпате корите, увийте всяка от топките с кърпа, за да не изсъхват междувременно.

Докато работите с едната питка, следващата нека да престои в разтопената мас.

Започнете дърпането от средата на питката издърпвайте постепенно дебелата част, докато кората стане еднакво дебела от всички страни.

Сложете я в тавата, чийто център намазнихте в началото, и започнете да разпъвате краищата на тестото до получаването на тънка кора.

Поръсете я равномерно с натрошено сирене и сложете малко от маста.

По този начин процедирайте с всички топки от тестото, като подреждате корите една върху друга, а помежду им разпределяйте сирене.

Може да нарежете на триъгълници или на квадрати.

Количеството мас, което остане, разпредете по повърхността и изпечете баницата на умерена температура (около 180-200 градуса).

Да ви е вкусно!

Дърпана баница – видео

 

 


 

Източник:

Автентичната рецепта за дърпана баница е предоставена от екипа на Гозбата на България.Гозбата на България

Още по темата:
  • Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
  • Рецепти за задушено кисело зеле Рецепти за задушено кисело зеле
  • Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки) Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
  • Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
4.5/5 8 оценки

Коментари към Рецепти за дърпана баница със сирене

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за дърпана баница със сирене
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 21:29
    Коментирайте "Рецепти за дърпана баница със сирене"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Баници
  • Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
  • Банички със сирене
  • Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
  • Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
  • Бутер баница с кайма
  • Вити банички със спанак, сирене и кашкавал
  • Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)
  • Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
  • Бутер банички с шунка и кашкавал
  • Бутерки със спанак, сирене и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 9 часа и 33 мин.

Къде мога да намеря млека Comidamed в България?

преди 91 дни, 11 часа и 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 8 дни, 34 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 8 дни, 45 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 8 дни, 52 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 8 дни, 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
10 интересни начина за оформяне на любимите ви тестени изделия 10 интересни начина за оформяне на любимите ви тестени изделия

10 интересни начина за оформяне на любимите ви тестени изделия

от 09 фев 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЗЕИН ФАРМА ХОНДРОИТИН капсули * 90

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС капсули * 30

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС С ВИТАМИН D3 капки 5 мл

СКОТИШ ФАЙН ДУШ ГЕЛ ДИВ ХЕДЪР 200 мл

БИОХЕРБА ХЕРБАЛ ЛУКС ДЕТОКС И ОТСЛАБВАНЕ УЛТРА ЧАЙ 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КАЛЦИЙ + ВИТАМИН D + ВИТАМИН К таблетки * 30 АРО ЛАЙФ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 16:48:01

Литий

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:48:53

БУЛЗИН перорален разтвор 0.33 мг / мл 150 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:31:03

ВОЛТАРЕН РЕТАРД таблетки с удължено освобождаване 100 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:24:35

БЕТАСЕРК таблетки 16 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 15:23:17
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival