Рецепти за дърпана баница със сирене
Баницата е неразделна част от българската трапеза и за делник, и за празник. Най-често се приготвя с плънка от яйца и сирене или само от сирене, но не липсва и изобилие от варианти с най-различни пълнежи както сладки, така и солени. Начините за самото приготвяне също се различават помежду си. Баница може да се направи от готови кори, от многолистно тесто, от домашни точени кори... Може сами да си замесим тесто, което да разточим, за да оформим корите, или просто да го разтеглим с ръце до получаването на подходящ по дебелина лист – т.нар. дърпана баница.
Предлагаме ви два варианта за приготвяне на дърпана баница със сирене. Мазнината, която се използва в едната рецепта, е краве масло, а в другата – свинска мас.
Дърпана баница със сирене и масло
Първата рецепта е за вита баница от дърпани кори. За приготвянето й са необходими:
- 600 грама брашно (ако е необходимо, сложете още)
- 300 милилитра студена вода
- 7 – 8 супени лъжици олио
- 1 супена лъжица оцет (6%)
- щипка сол
- 200 грама сирене
- 100 грама масло
Начин на приготвяне
Разтворете оцета, солта и олиото във водата. Смесете течността с брашното и замесете еластично тесто от продуктите (без сиренето и маслото). Оставете го да си "почива" на топло място за 1 час. След това го разделете на 4 части. Разточете всяка от тях леко с точилка, намажете с малко олио и продължете да разточвате. Тънкият лист, който сте получили, поставете върху покривка, посипана с брашно, и внимателно започнете да дърпате (разпъвате) тестото встрани (дърпайки краищата).
Разтопете маслото, с него намажете леко "дърпания" лист и отгоре поръсете тънък слой натрошено сирене. Навийте тестото на руло, като си помогнете с покривката, за да хванете края на листа. Същото направете и с останалите 3 части от тестото. Навийте баницата в тава и подредете парченца масло по повърхността.
Загрейте фурната до 200 градуса и изпечете баницата до златисто.
След като я извадите от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа.
Добър апетит!
Дърпана баница със сирене и мас
Тази рецепта ни е предоставена от "Гозбата на България", като ви предлагаме и видео, което може да ви бъде от полза при приготвянето.
Необходими продукти:
- 500 грама бяло брашно (предварително пресято)*
- 400 милилитра хладка вода
- 250 – 300 грама краве сирене или друго по ваш избор
- 4 супени лъжици разтопена свинска мас (топла)
- 1 чаена лъжица сол и няколко капки винен оцет
*Добре е да предвидите и още малко брашно, в случай че имате нужда от повече за тестото.
Начин на приготвяне
Намажете средата на тавата, която ще използвате, с мас. Това ще улесни дърпането на тестото по-късно.
Разтопете останалата мас на тих огън и нека се охлади до стайна температура.
Затоплете около 300-400 милилитра вода, солта сложете при брашното, капнете няколко капки оцет и се заемете със замесването на тестото. То трябва да бъде еластично и да не се лепи по ръцете.
Когато е готово, от него оформете питки, малко по-големи от орех. Всяка питка ще се превърне в отделна кора за баницата. Получават се между 12 и 18 броя. Оставате ги да си "починат" за около 10-15 минути.
Съвет: Преди да започнете да дърпате корите, увийте всяка от топките с кърпа, за да не изсъхват междувременно. |
Докато работите с едната питка, следващата нека да престои в разтопената мас.
Започнете дърпането от средата на питката издърпвайте постепенно дебелата част, докато кората стане еднакво дебела от всички страни.
Сложете я в тавата, чийто център намазнихте в началото, и започнете да разпъвате краищата на тестото до получаването на тънка кора.
Поръсете я равномерно с натрошено сирене и сложете малко от маста.
По този начин процедирайте с всички топки от тестото, като подреждате корите една върху друга, а помежду им разпределяйте сирене.
Може да нарежете на триъгълници или на квадрати.
Количеството мас, което остане, разпредете по повърхността и изпечете баницата на умерена температура (около 180-200 градуса).
Да ви е вкусно!
Дърпана баница – видео
Автентичната рецепта за дърпана баница е предоставена от екипа на Гозбата на България.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Банички със сирене
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Бутер баница с кайма
- Банички от лаваш с плънка от извара и магданоз
Коментари към Рецепти за дърпана баница със сирене