Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Тиква

Тиква

Тиква - изображение

Тиквата притежава лечебни свойства, които се дължат на наличието във вътрешността й на важни елементи (калий, калций, магнезий, натрий, фосфор) и витамини (А, С, В1, В2, В12, РР и К, последният почти липсва в другите плодове и зеленчуци). Недостигът на витамин К в организма предизвиква кръвотечения от носа, венците и което е по-опасно, от вътрешните органи, включително органите на стомашно-чревния тракт.

Освен това, във вътрешността на тиквата има много пектини – водоразтворими хранителни влакна, които увеличават моторната функция на червата, освобождават организма от радионуклидите.

Съвкупността от биологично активни вещества в състава помагат за отстраняването на холестерола, подобряват водния-солевия обмен, затова продуктът се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система (в частност, атеросклероза и отоци, предизвикани от сърдечна недостатъчност).

При анемия и изтощен организъм е полезна месестата част на тиквата, но в суров вид, защото тя е богата на желязо.

Наблюдават се добри резултати при лечение на храносмилателните органи с тиква. При възпаления и цироза на черния дроб, хроничен хепатит и чернодробни отоци, освен суровата вътрешност на тиквата, е полезна и тиквена каша с ориз, просо или грис. При колити, придружени със запек и при повръщания през нощта е добре да се пие сок от тиква. Сокът и меката част се използват като профилактика срещу кариес.

Тиквената каша е много полезна при захарен диабет, подагра, пиелонефрити, остри и хронични цистити, камъни в отделителната система (самата тиква е добър диуретик).

Тиквените семки са показани при бъбречни заболявания, за укрепване мускулатурата на пикочния мехур и се използват като помощно средство в лечението на заболявания на простатата.

Тъй като този плодов зеленчук е нискокалоричен, е подходящ за консумация при затлъстяване. Тиквените сок и сурова вътрешност са полезни при кашлица, вследствие на простуда, туберкулоза, а кашата помага за понижаването на температурата при бронхит.

Прясна каша от продукта се употребява в борбата с екземи, изгаряния, акне, обриви; ускорява съзряването на циреи и абсцеси. Отвара от тиква в комбинация с мед действа при безсъние.

Тиквата е добро противоглистно средство. Кашата и отварата от нея несъмнено са предпочитани пред останалите подобни средства за деца до 2-3 годинки, бременни и кърмещи жени, слаби хора, за тези, които са изкарали тежки заболявания и за лица над 60 години.

Противопоказания

Въпреки всички полезни свойства, които притежава този зеленчук, той е противопоказен в някои случаи:

- при язвена болест – не се препоръчва консумацията на продукта, ако страдате от язви на стомаха или дванадесетопръстника;

- ако имате гастрит;

- при понижена киселинност на стомаха, при захарен диабет;

- ако имате нарушен рН баланс в организма.

4.0, 4 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода90.0 мл.
Белтък1.0 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати6.0 гр.
Калории26 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, С, В1, В2, В12, РР, К; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛюбопитноАнкетиДиетиСнимкиЛайфстайлБотаника