Тиква - полезни свойства и противопоказания
Тиквата е оранжев зеленчук и принадлежи към семейство Тиквови. Научно се класифицира като плод, поради съдържанието на семена в нея. По хранителен състав е по-близка до зеленчуците, отколкото до плодовете. Освен приятния й вкус, тя е питателна и свързана с много ползи за здравето.
Хранителна стойност на тиквата
Една чаша (245 грама) с тиква съдържа:
- 49 калории
- 0,2 грама мазнини
- 2 грама протеин
- 12 грама въглехидрати
- 3 грама фибри
- Витамини - А (245% от референтния дневен прием*), С (19%*); В2 (11%*), Е (10%*) и други витамини от група В;
- Минерали - калий (16%*), мед (11%*), манган (11%*), желязо (8%*), магнезий, фосфор, цинк, фолат;
Освен че е пълна с витамини и минерали, тиквата е и относително ниско калорична, тъй като съдържа 94% вода.
Освен това е богата на бета-каротин - каротеноид, който в тялото се превръща във витамин А. Тиквените семки са годни за консумация, питателни и са свързани с многобройни ползи за здравето.
Здравни ползи на тиквата
Тиквата притежава лечебни свойства, които се дължат на наличието във вътрешността й на важни елементи (калий, калций, магнезий, натрий, фосфор) и витамини (А, С, В1, В2, В12, РР и К, последният почти липсва в другите плодове и зеленчуци). Недостигът на витамин К в организма предизвиква кръвотечения от носа, венците и което е по-опасно, от вътрешните органи, включително органите на стомашно-чревния тракт.
Освен това, във вътрешността на тиквата има много пектини - водоразтворими хранителни влакна, които увеличават моторната функция на червата, освобождават организма от радионуклидите.
Съвкупността от биологично активни вещества в състава помагат за отстраняването на холестерола, подобряват водно-солевия обмен, затова продуктът се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система (в частност, атеросклероза и отоци, предизвикани от сърдечна недостатъчност).
При анемия и изтощен организъм е полезна месестата част на тиквата, но в суров вид, защото тя е богата на желязо.
Наблюдават се добри резултати при лечение на храносмилателните органи с тиква. При възпаления и цироза на черния дроб, хроничен хепатит и чернодробни отоци, освен суровата вътрешност на зеленчука, е полезна и тиквена каша с ориз, просо или грис. При колити, придружени със запек и при повръщания през нощта е добре да се пие сок от оранжевия зеленчук. Сокът и меката част се използват като профилактика срещу кариес. Освен това тиквата се счита за храна с висока хранителна плътност. Това означава, че съдържа малко калории и е богата на много полезни хранителни вещества. В действителност съдържа под 50 калории на чаша (245 грама) и се състои от около 94% вода, което я прави подходяща храна за отслабване.
Тиквената каша е много полезна при захарен диабет, подагра, пиелонефрити, остри и хронични цистити, камъни в отделителната система (самата тиква е добър диуретик).
Тиквените семки (семена) се използват при бъбречни заболявания, за укрепване мускулатурата на пикочния мехур и като помощно средство в лечението на заболявания на простатата.
Тъй като този плодов зеленчук е нискокалоричен, е подходящ за консумация при затлъстяване. Тиквените сок и сурова вътрешност са полезни при кашлица, вследствие на простуда, туберкулоза, а кашата помага за понижаването на температурата при бронхит.
Прясна каша от продукта се употребява в борбата с екземи, изгаряния, акне, обриви; ускорява съзряването на циреи и абсцеси. Отвара от тиква в комбинация с мед действа при безсъние.
Тиквата е добро противоглистно средство. Кашата и отварата от нея несъмнено са предпочитани пред останалите подобни средства за деца до 2-3 годинки, бременни и кърмещи жени, слаби хора, за тези, които са изкарали тежки заболявания и за лица над 60 години.
Полезна ли е тиквата за диабетици?
Тиквата е здравословна храна, богата на хранителни вещества и съединения, които поддържат контрола на кръвната захар. Няколко проучвания с животни показват, че тя може да понижи кръвната захар, да подобри контрола на диабета и да помогне за забавяне прогресията на заболяването в някои случаи. Повечето хора консумират зеленчука в сладки напитки, печива и празнични пайове, което не предполага същите ползи за здравето от консумирането на тиквата самостоятелно без добавки.
Една типична порция тиква съдържа големи количества фибри и малко въглехидрати. Зеленчукът има висок гликемичен индекс и ниско гликемично натоварване - индикатор, с който се класифицират храните по отношение на влиянието им върху гликемията. Това означава, че е малка вероятността да повлияе значително на кръвната захар при контрол на количеството порции.
Тиквата има висок гликемичен индекс (75) и ниско гликемично натоварване (3). Това означава, че ако се консумира само една порция от зеленчука, няма да се повлияят значително нивата на кръвна захар. Докато при консумация на по-големи порции, това може драстично да повиши нивата. Както при всяка въглехидратна храна, контролът на количествата е ключов при управление на захарта.
Противопоказания
Въпреки всички полезни свойства, които притежава този зеленчук, той е противопоказен в някои случаи:
- при язвена болест – не се препоръчва консумацията на продукта, ако страдате от язви на стомаха или дванадесетопръстника;
- ако имате гастрит;
- при понижена киселинност на стомаха;
- ако имате нарушен рН баланс в организма.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 90.0 мл. |
Белтък | 1.0 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 6.0 гр. |
Калории | 26 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, В1, В2, В12, РР, К; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЯБЪЛКИ И ТИКВА 190 г
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ПРОСТАТА + ЦИНК 100 мл
НовМАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ капсули * 150 SANCT BERNHARD
СОУ СИМПЪЛ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ ЗА ЗРЯЛА КОЖА OMEGA 30 мл
ПРОКСЕЛ ДУО капсули * 30
НовФАРМАСИ ЛАБОРАТЪРИС ПРОСТАМИН таблетки * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Ще празнувате ли Хелоуин тази година?
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Сок от тиква
- Тиква, Кюрбисия
- Мраморна запеканка от тиква и извара с портокалови корички
Коментари към Тиква - полезни свойства и противопоказания
Внимателно с тиквата при диабет... полезна е и противопоказна едновременно! Невероятни сте! Обичам ви!