Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от тиква

Сок от тиква

Сок от тиква - изображение

Тиквата е познат продукт за българина, тя присъства на трапезата ни под различни форми, от нея се правят множество ястия. Диетолозите я ценят, тъй като е засищаща, а калоричността й е ниска (в сравнение с картофите например, в тиквата има четири пъти по-малко калории). От тиквата, както от всеки плод и зеленчук, се получава вкусен и полезен сок. Ценните свойства на напитката са неоспорими: наситеният й цвят се дължи на бета-каротина в състава, който под въздействието на ензимите лесно се превръща във витамин А, познат като антиоксидант и витамин на растежа. Ако се добави лъжичка нерафинирано растително олио (източник на витамин Е) към напитката, ще се получи истински "коктейл на младостта".

Освен това в тиквата има витамини С, А, К, РР, от група В, като витамин К е уникален компонент, тъй като не се среща в други зеленчуци, той нормализира съсирването на кръвта. Минералният състав се състои от желязо, калий, калций, магнезий, мед, като концентрацията им в сока е по-висока, отколкото в месестата част на плодовия зеленчук. Всички тези елементи допринасят за поддържане на имунитета, за извеждане на излишната течност, за нормализиране обмяната на веществата и за борба с анемията.

Тиквената пулпа е богат източник на пектин - специален вид разтворима целулоза, ентеросорбент, пречистващ кръвта от токсични вещества, радионуклиди, а кръвоносните съдове - от холестеролните плаки. Пектинът има важна роля за обмяната на веществата, подобрява периферното кръвообращение и нормализира чревната перисталтика.

Напитката не дразни стомашно-чревния тракт, както повечето зеленчукови сокове, затова може да се приема дори при гастрити и панкреатити, особено съпроводени с повишена стомашна киселинност.

Сокът от тиква е полезен за страдащи от сърдечно-съдови заболявания, помага на мъжете да съхранят за по-дълго време силите и енергията си, успешно се справя с простудата. Витамините А и Е допринасят за борбата със стареенето и бръчките. Витамините от група В подпомагат премахването на стреса и здравината на косата и ноктите.

Напитката е добре да се пие при чернодробни заболявания, тъй като пречиства добре органа. Тя помага и при безсъние.


Противопоказания

Въпреки множеството ползи за организма, тиквеният сок има и противопоказания за употреба. Той не е подходящ за консумация от хора с понижена стомашна киселинност, остри стомашно-чревни разстройства, склонност към диария, защото течността е силно пречистващо средство, което може да доведе до раздразнение на стомашно-чревния тракт и обостряне на горепосочените заболявания.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: nmoment.ru; poleznenko.ru

3.5, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Въглехидрати9 гр.
Калории38 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиДиетиСнимкиЛайфстайлБотаника