Сок от тиква
Тиквата е познат продукт за българина, тя присъства на трапезата ни под различни форми, от нея се правят множество ястия. Диетолозите я ценят, тъй като е засищаща, а калоричността й е ниска (в сравнение с картофите например, в тиквата има четири пъти по-малко калории). От тиквата, както от всеки плод и зеленчук, се получава вкусен и полезен сок. Ценните свойства на напитката са неоспорими: наситеният й цвят се дължи на бета-каротина в състава, който под въздействието на ензимите лесно се превръща във витамин А, познат като антиоксидант и витамин на растежа. Ако се добави лъжичка нерафинирано растително олио (източник на витамин Е) към напитката, ще се получи истински "коктейл на младостта".
Състав и полезни свойства на сока от тиква
В тиквата има витамини С, А, К, РР, от група В, като витамин К е уникален компонент, тъй като не се среща в други зеленчуци, той нормализира съсирването на кръвта. Минералният състав се състои от желязо, калий, калций, магнезий, мед, като концентрацията им в сока е по-висока, отколкото в месестата част на плодовия зеленчук. Всички тези елементи допринасят за поддържане на имунитета, за извеждане на излишната течност, за нормализиране обмяната на веществата и за борба с анемията.
Тиквената пулпа е богат източник на пектин - специален вид разтворима целулоза, ентеросорбент, пречистващ кръвта от токсични вещества, радионуклиди, а кръвоносните съдове - от холестеролните плаки. Пектинът има важна роля за обмяната на веществата, подобрява периферното кръвообращение и нормализира чревната перисталтика.
Напитката не дразни стомашно-чревния тракт, както повечето зеленчукови сокове, затова може да се приема дори при гастрити и панкреатити, особено съпроводени с повишена стомашна киселинност.
Сокът от тиква е полезен за страдащи от сърдечно-съдови заболявания, помага на мъжете да съхранят за по-дълго време силите и енергията си, успешно се справя с простудата. Витамините А и Е допринасят за борбата със стареенето и бръчките. Витамините от група В подпомагат премахването на стреса и здравината на косата и ноктите.
Напитката е добре да се пие при чернодробни заболявания, тъй като пречиства добре органа. Тя помага и при безсъние.
Противопоказания
Въпреки множеството ползи за организма, тиквеният сок има и противопоказания за употреба. Той не е подходящ за консумация от хора с понижена стомашна киселинност, остри стомашно-чревни разстройства, склонност към диария, защото течността е силно пречистващо средство, което може да доведе до раздразнение на стомашно-чревния тракт и обостряне на горепосочените заболявания.
inmoment.ru; poleznenko.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Въглехидрати | 9 гр. |
Калории | 38 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ОСТРОВИТ ВЕГЕ ПРОТЕИН БЛЕНД 700 г
КОЗМЕТИЧЕН КОМПЛЕКТ PUMPKIN PIE NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD + ПОДАРЪК НЕСЕСЕР
НовФИТОВИТ АНТИСТРЕС капсули * 60
БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
ВИАМЕА капсули * 4
ТИКВЕНО МАСЛО 250 мл БАЛЧО
СТАТИЯТА е свързана към
- Безалкохолни напитки и сокове
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Ще празнувате ли Хелоуин тази година?
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Тиква, Кюрбисия
- Печена солена тиква
Коментари към Сок от тиква