Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)

Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)

от 14 сеп 2017г., обновено на 18 ное 2021г.
Автор: Chef Framar
Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура) - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Вкисването на зелето е прекрасен начин да се съхранят полезните свойства на зеленчука през зимата. При сваряване той губи ценната фолиева киселина (витамин В9), докато при вкисване всички витамини не само че се запазват, но и се увеличават. Количеството на витамин С например нараства няколко пъти, достигайки 70 мг на 100 грама продукт, витамин Р е 20 пъти повече в киселото зеле, сравнено със съдържанието му в прясното. Благодарение на млечнокиселата ферментация се образува голямо количество пробиотици, което изравнява киселия зеленчук с кефира в това отношение

Саламурата също е полезна – в нея има вещества, които не позволяват на въглехидратите да се превръщат в мазнини. Затова тя е незаменим помощник на желаещите да отслабнат и е отлична профилактика срещу гастрити с повишена киселинност.

Вероятно вече се убедихте, че кисело зеле е добре да има на всяка трапеза. Предлагаме ви да видите следващите няколко съвета, придържането към които ще помогне да си приготвите сполучливо зеленчука, защото технологията има своите тънкости и правила, важни за добър краен резултат.

Как да си направим сполучливо кисело зеле без саламура

Продуктите

За да се радвате на вкусно кисело зеле, е добре да обърнете внимание на продуктите, които ще използвате:

  • Зелето, което вкисвате, трябва да бъде късен сорт, защото при ранните кочаните са ронливи, а листата са обагрени в яркозелено. Освен това, те са по-бедни на захар, което ще влоши значително процеса на ферментация.
  • Ако сте решили да използвате и моркови, то те следва да бъдат 3% от теглото на зелето (300 грама моркови на 10 килограма зеле).
  • Солта, която се добавя, да е обикновена едра, а не йодирана.
  • Необходимото количество сол е 2-2,5% от теглото на зеленчука (200-250 грама сол на 10 килограма зеле).
  • По-полезно е да използвате едра морска сол, но тя също да не е йодирана.
  • Добавките към зелето може да бъдат най-различни: ябълки, кимион, червени боровинки, дафинов лист, цвекло. Количествата от тях са на вкус.

Технологията

Няма нищо сложно относно приготвянето на кисело зеле, но ако пропуснете или пренебрегнете някой от етапите, то всичките ви усилия ще отидат на вятъра.

  • Почистете зелките старателно, отстранете замърсените и зелените листа, нагнилите, измръзналите и изобщо всички нездрави части. Отрежете кочана.
  • Накълцайте ситно листата.
  • Ако решите да добавяте моркови, първо ги обелете, след което ги нарежете или настържете.
  • Наситнените зеленчуци засипете със солта и намачкайте с ръце, докато зелето си пусне сока.
  • Може да добавите плодове, зеленчуци или подправки по желание.

кисело зеле с наденица

Реденето

Подреждането на зелето в съда, в който ще вкисва, има значение, затова:

  • Подгответе съда: на дъното му сложете зелеви листа.
  • След това е ред на зеленчука (нарязан, защото така ще е готов за готвене или за салата), като слоят от него да бъде 10-15 сантиметра. Трамбовайте го плътно и тогава направете втори ред, който също притиснете старателно. Продължете така до напълване на съда или до изчерпване на продукта.
  • Ако използвате голяма каца за вкисване на зеленчука, в средата й сложете една малка цяла зелка. Така ще имате листа за сарми през зимата.
  • Завършете подредбата с листа, покрийте ги с чиста кърпа, лозов обръч/венец или широк поднос, а отгоре сложете някаква тежест (например камък).
  • Ако всичко е направено както трябва, след едно денонощие на повърхността на зелето трябва да се е появила саламурата.
  • Най-добрата температура за ферментация е стайната.
  • Първият признак за правилна ферментация е образуването на мехурчета и пяна по повърхността. Пяната трябва да се отстрани.
  • Следва най-важният етап. Моментът е от особено значение, защото по този начин се премахват газовете с неприятен мирис. За целта с дървена пръчка зелето се продупчва на няколко места, като се достига дъното на съда. Това се прави на всеки 1-2 дни.
  • Щом зелето слегне, отстранете тежестта и слоя от покафенелите под нея листа. Измийте подноса с горещ соден разтвор. Кърпата изперете във вода, след това в солен разтвор, отцедете добре течността и покрийте зелето с тъканта. Върху нея сложете подноса, който притиснете отново с предмет, но този път той да бъде с по-малко тегло от предишния. Големината му да е такава, че саламурата да излиза в краищата на кацата.
  • Ако течността не се покаже, сложете по-голяма тежест или долейте саламура.
  • Съхранявайте киселото зеле на температура между 0 и 5 градуса.

Правилно вкиснатото зеле има кехлибареножълт цвят, приятен аромат и кисел привкус.

Още по темата:
  • Печени наденички със задушено кисело зеле Печени наденички със задушено кисело зеле
  • Боб с наденица и кисело зеле Боб с наденица и кисело зеле
  • Свинско с кисело зеле и картофи Свинско с кисело зеле и картофи
  • Печен цял шаран с ориз и кисело зеле Печен цял шаран с ориз и кисело зеле
5.0/5 1 оценка

Коментари към Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
    www.framar.bg 
    на 19 September 2025 в 01:17
    Коментирайте "Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
  • Как да приготвим ферментирали зеленчуци и защо да ги консумираме
  • Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
  • Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
  • Боб с наденица и кисело зеле
  • Печени наденички със задушено кисело зеле
  • Печен цял шаран с ориз и кисело зеле
  • Свинско с кисело зеле и картофи
  • Задушено кисело зеле с лук и бекон
  • Кисело зеле с бели гъби и боб
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Как тялото ни се справя с болката без лекарстваКак тялото ни се справя с болката без лекарства

Как тялото ни се справя с болката без лекарства

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
3D миниатюрни плаценти предлагат нов начин за изучаване на усложненията при бременност3D миниатюрни плаценти предлагат нов начин за изучаване на усложненията при бременност

3D миниатюрни плаценти предлагат нов начин за изучаване на усложненията при бременност

от 18 сеп 2025г.Прочети повече
Историите на трима лекари, определяни за деца - чудоИсториите на трима лекари, определяни за деца - чудо

Историите на трима лекари, определяни за деца - чудо

от 18 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 1 дни, 11 часа и 13 мин.

Щракане при прозяване - спешна помощ

преди 1 дни, 13 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАНАЦЕЯ БАБИНИ ЗЪБИ ЕКСТРАКТ капсули 350 мг * 90

СУОНСЪН ЛАКТОБАЦИЛУС АЦИДОФИЛУС капсули * 100

АГИВА РОУЗЕС ПАРФЮМЕН ДЕЗОДОРАНТ FANTASY 150 мл

СУОНСЪН МУЛТИВИТАМИНИ БЕЗ ЖЕЛЯЗО таблетки * 130

ГРАСБЕРГ ОМЕГА 3 ВАЛЮ капсули 1000 мг * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 17:28:35

7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма

Коментар на: Кари от 18 сеп 2025г. в 16:00:32

Лекарства, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:22:44

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:54

МЕЗИМ ФОРТЕ 10000 таблетки * 20 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 сеп 2025г. в 14:20:31
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival