Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди

Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди

от 11 юли 2017г., обновено на 15 фев 2023г.
Редактор: Кристина Тодорина
 Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Коментари
Свързаност

Сокът от кисело зеле, познат у нас като зелева чорба, се получава чрез естествена ферментация на сурово зеле. За целта пресният зеленчук се залива с подсолена вода, след което протича процесът на ферментация, по време на който зелето отделя сок, съдържащ млечна киселина. Точно той придава характерният вкус на зеленчука и го консервира.

Зелевата чорба е популярно народно средство за борба с махмурлука, но освен това консумацията й има редица ползи за здравето, които се дължат на богатия и ценен състав на течността.

Състав на сока от кисело зеле

По време на ферментацията млечнокиселите бактерии се размножават. Именно те превръщат напитката в натурален пробиотичен продукт, който съдържа множество органични вещества, необходими за нормална жизнена дейност на организма. В състава на сока влизат витамини C, K и B12, ензими и минерали като калий, магнезий и калций. Течността е богата и на бета-каротини и фолиева киселина.

  • Високото съдържание на витамин C в сока от кисело зеле спомага за укрепване на имунната система. Витаминът е мощен антиоксидант, засилва метаболизма и е профилактика срещу сърдечни заболявания. Важен е за здравето на кожата, костите и съединителната тъкан. Порция от 250 милилитра сок от кисело зеле съдържа 40 процента от препоръчителното дневно количество витамин С за човек.
  • Значителни са и количествата на мастноразтворимият витамин К в зелевата напитка. Той е отговорен за здравето на костите и за съсирването на кръвта.
  • Киселото зеле е сред малкото растителните храни, които осигуряват на организма витамин В12, необходим за здрава нервна система.
  • Бета-каротинът (предшественик на витамин А) в състава на ферментиралата напитка е важен за здрави кожа, очи и кости, а фолиевата киселина е от значение за кръвообразуването.

Положителното въздействие на зелевата напитка върху организма

Приемът на зелева чорба се отразява добре върху здравето на целия организъм, но най-вече подобрява храносмилателните процеси, поради което често се използва за борба със запека.

жена тоалетна запек

Кисел зелев сок и ползите за стомаха

Млечнокиселите бактерии осигуряват здравословен чревен климат. Редовният прием на зелева чорба детоксикира и прочиства организма, като по този начин подпомага процеса на отслабване. Наличието на диетични фибри и полезни бактерии стимулира храносмилането, което прави сока от зеле естествено слабително средство.

>>> При запек пийте зелева чорба на гладно

За възстановяване на стомашно-чревния тракт след прием на антибиотици (те убиват не само вредните, но и полезните бактерии в червата) се препоръчва редовна консумация на пробиотични храни, към които се отнася и сокът от кисело зеле.

Учени от Лайпцигския университет откриват рецептор в клетките на хората и човекоподобните маймуни, който се активира чрез сигнали от бактерии, намиращи се във ферментиралите храни. Изследователите за първи път демонстрират молекулярните механизми на взаимодействието между млечнокиселите бактерии и човешкото тяло. Проучването дава нов поглед за връзката между микроорганизмите във ферментиралите продукти и имунната система. Учените потвърждават, че млечнокиселите бактерии, които превръщат прясното мляко в кисело и прясното зеле в кисело, имат здравословен ефект върху човешкия организъм. Изследването е публикувано в списание Plos Genetics

Други ползи на ферментиралия зелев сок за организма

Освен че се отразява добре върху стомашно-чревното здраве и подпомага намаляването на телесното тегло, приемът на сок ок кисело зеле:

  • Действа благоприятно върху здравето на сърдечносъдовата и нервната система.
  • Укрепва имунитета.
  • Допринася за нормализиране на кръвното налягане.
  • Облекчава мускулните спазми.
  • Помага за понижаване на нивата на холестерол в кръвта.
  • Пречиства организма от токсини.
  • Отразява се добре върху състоянието на кожата.

Въпреки че благоприятното действие на зелевата чорба върху организма не е за подценяване, прекомерният прием на течността може да доведе до някои неразположения.

Вреда и противопоказания за консумация на сок от кисело зеле

За превръщането на прясното зеле в кисело се използва много сол. Затова готовият продукт и полученият сок изобилстват от натрий, а приемът на твърде много натрий увеличава риска от сърдечни заболявания. Една чаша сок от кисело зеле може да съдържа до 2083 милиграма от елемента, което е 88 процента от препоръчителната дневна доза.

Поради високата концентрация на пробиотични бактерии в сока от кисело зеле, след консумацията му е възможен дискомфорт, свързан с храносмилателната система, който най-често се проявява като диария и болки в стомаха.

В случай че почувствате някои от тези неразположения, прекратете консумацията на солено-киселата течност. Ако симптомите не отшумят бързо, консултирайте се с лекар.

Ако не страдате от запек, препоръчително е да приемате малки количества зелева чорба, за да не се прояви слабителният й ефект.

Ферментиралите продукти е възможно да съдържат хистамин, затова хора с хистаминова непоносимост е добре да се въздържат от консумация на киселия зелев сок.

червено зеле
Знаете ли, че има и червена зелева чорба? Тя се получава при ферментация на червено зеле и освен витамини, в състава й има и антоцианини – растителни пигменти, които предпазват клетките от стареене и мутация.

Сокът от кисело зеле в кулинарията

Освен като напитка за подобряване на общото здравословно състояние, зелевата чорба се използва и в кулинарията за приготвяне на различни ястия. Служи за мариноване на месо, може да бъде основна съставка при приготвянето на домашен салатен дресинг, да се използва като саламура за консервиране на зеленчуци или като бульон за супа.

Препоръчително е киселото зеле и сокът от него да не се подлагат на термична обработка, защото голяма част от витамините и хранителните вещества се унищожават под въздействието на високата температура, намалява се и полезното действие на млечнокиселите бактерии.

Източник:
  • https://utopia.de/ratgeber/sauerkrautsaft-wirkung-anwendung-und-nebenwirkungen/;
  • https://www.vital.de/gesunde-ernaehrung/sauerkrautsaft-so-gesund-ist-er-4286.html;
  • https://www.uniklinikum-leipzig.de;
  • https://www.livestrong.com;
  • https://www.webmd.com.
Още по темата:
  • Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
3.0/5 2 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода96 мл.
Белтък0,2 гр.
Въглехидрати0,5 гр.
Калории3 кал.

Витамини и минерали

фибри, желязо, калций, натрий, витамини A, B, С, D

Коментари към Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте  Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди
    www.framar.bg 
    на 30 March 2023 в 13:30
    Коментирайте " Сок от кисело зеле (зелева чорба) – ползи и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Безалкохолни напитки и сокове
  • Кисело зеле (ферментирало зеле) - полезни свойства и противопоказания
  • Да отслабнем с кисело зеле
  • Свинско с кисело зеле и картофи
  • Боб с наденица и кисело зеле
  • Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
  • Кисело зеле с ориз и заливка на фурна
  • Пирожки от хляб лаваш и плънка от кисело зеле с кайма
  • Гнезда от кайма с кисело зеле
  • Как да си направим сполучливо кисело зеле (без саламура)
  • Киселото зеле - вкусно, но и опасно...да се употребява с мярка!

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 30 дни, 17 часа и 40 мин.

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 1200 дни, 21 часа и 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 24 дни, 2 часа и 26 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 59 дни, 17 часа и 1 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 61 дни, 23 часа и 4 мин.

продавам PLAQUENIL 200 mg

преди 62 дни, 18 часа и 7 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
Още интересни публикации
При главоболие или мигрена наложете на главата си кисело зеле

При главоболие или мигрена наложете на главата си кисело зеле

от 23 апр 2020г. Прочети повече
Киселото зеле - вкусно, но и опасно...да се употребява с мярка!

Киселото зеле - вкусно, но и опасно...да се употребява с мярка!

от 19 юни 2019г. Прочети повече
Да отслабнем с кисело зеле

Да отслабнем с кисело зеле

от 08 ное 2018г. Прочети повече
Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака

Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака

от 20 фев 2018г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах