Рецепти за свинско с кисело зеле

Традиционно през зимните месеци от годината на трапезата ни присъстват ястия от свинско месо в комбинация с кисело зеле. В някои райони на България към ястието се добавя ориз, в други – картофи, в трети – домати, вероятно има и още десетки начини за приготвяне на вкусни гозби от тези любими на българина продукти.
Предлагаме ви две рецепти за свинско с кисело зеле – за едната са ви необходими само тези два продукта, а за втората си пригответе още сметана и ароматни подправки.
Свинско с кисело зеле
Необходими продукти:
- 500 грама кисело зеле
- 700 грама свинско месо
- вода
- олио
- подправки по избор и на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на едри парчета и ги изпържете от всички страни в нагорещената мазнина. Зелето накълцайте, добавете го към месото, налейте вода, затворете съда с капак и оставете ястието да се задушава на слаб огън. Разбърквайте периодично и ако е необходимо, долейте вода. Водата трябва да се изпари напълно към края на приготвянето.
Някои хора обичат да добавят и ориз. Ако сте сред тях, сложете го преди водата да се е изпарила и когато зелето и месото са почти готови. Оставете на котлона до сваряването на ориза. По желание може да използвате и червен пипер.
Свинско с кисело зеле и сметанов сос на фурна
Необходими продукти:
- 1 килограм свински врат
- 1 килограм кисело зеле
- няколко големи глави лук
- 1/2 глава чесън
- 300 милилитра готварска сметана
- 1/2 супена лъжица червен пипер
- 1/2 чаена лъжица кимион
- 1 чаена лъжица майорана
- 2 супени лъжици захар
- 1,5 супени лъжици брашно
- магданоз
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на едри парчета, овкусете го със сол и подправки по ваш избор и го оставете за няколко часа, за да поеме ароматите. След това го изпържете в нагорещено олио, докато се зачерви. Прехвърлете стъклен съд.
Отцедете течността от киселото зеле, залейте го с вода и сложете да се вари до готовност (трябва да омекне).
Нарежете едната глава лук на шайби и изпържете в тигана, в който пържихте месото. Добавете червения пипер, нарязания чесън и кимиона. Разбъркайте, за да се поемат ароматите, но не позволявайте пиперът да се запържи. Налейте малко (50-70 милилитра) от зелевия сок.
Така приготвения лук изсипете при месото и поставете съда във фурната, загрята до 170 градуса. Гответе ястието в продължение на 1 час при затворен капак. Не е необходимо да наливате друга течност, тази с лука е напълно достатъчна.
Докато месото се приготвя, заемете се със зелето. То вече е сварено. Отцедете водата и го нарежете.
Нарежете останалия лук и го задушете в олио, поръсете със захарта. След това добавете към него зелето, сложете сол и пипер на вкус. Затворете съда с капак и оставете на котлона до пълната готовност на зелето. Ако е необходимо, налейте от зелевата чорба.
Разтворете брашното във вода, прибавете сметаната. Залейте зелето с получения сос и задушете за 2-3 минути.
Извадете готовото месо от фурната и го смесете със зелето. Овкусете със сол, пипер, добавете майорана, магданоз, регулирайте киселия и сладкия вкус на ястието според предпочитанията си. Поставете всичко във фурната за още 10 минути и ястието е готово.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Шишчета от свински черен дроб с лук и домати на фурна
- Задушено кисело зеле с лук и бекон
- Маринована свинска пържола
- Свински пържоли с билков сос на тиган
- Свински пържоли с гъби и сос Уорчестър
- Пържено свинско с мащерка и домати
- Кисело зеле с бели гъби и боб
- Печено свинско със сос от череши и вино
- Свинско в бира със сусамово масло
- Задушено свинско с лук, джинджифил и горчица
Коментари към Рецепти за свинско с кисело зеле