Кекс с тиквички, ябълка и канела
Лятото е сезонът, в който се затрупваме с най-различни плодове и зеленчуци. Ако се чудите как ги оползотворите, винаги може да ги вложите в най-различни печива. Сега ви предлагаме как да използвате тиквичките по-разнообразно, а в добавка сложете и няколко ябълки. Вкусът ще ви хареса, а ако ви притеснява комбинацията на сладко и тиквички – не се тревожете, те имат неутрален вкус и всъщност само ще придадат приятна влажност на десерта, без да се усещат на вкус, и в същото време ще може да се възползвате и от редицата свойства на тиквичките.
Кекс с тиквички, ябълки и канела
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши захар
- 1/4 чаена чаша кафява захар
- 3 яйца, леко разбити
- 1/4 чаена чаша разтопено масло
- 3/4 чаена чаша ябълково пюре
- 2 супени лъжици ванилия
- 2 средно големи тиквички, настъргани и отцедени
- 1 1/2 чаена чаша бяло брашно
- 1 1/2 чаена чаша пълнозърнесто брашно
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 супена лъжица канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
- захар за поръсване /по желание/
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и подмажете дъното и стените на форма за хляб.
В голяма купа смесете бялата и кафявата захар, яйцата, ябълковото пюре и ванилията. Разбъркайте добре.
Добавете настърганите тиквички, бялото и пълнозърнестото брашно, содата, солта, бакпулвера, канелата и индийското орехче.
Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула и изсипете тестото в подготвената форма.
Поръсете с малко захар и печете в продължение на 25-30 минути.
Оставете сладкият хляб да се охлади, преди да го нарежете и поднесете. С домашно масло, например...
Безглутенов кекс с тиквички
Това сладко изкушение може да бъде приготвено без проблем и в безглутенов вариант, така че и тези от вас, които не консумират житния протеин да могат да се насладят на вкусния кекс с тиквички и ябълка. Може в горната рецепта да замените брашното с безглутеново, или да последвате следната рецепта:
Необходими продукти:
- 2 чаши безглутенов микс за хляб (съдържащ оризово брашно, захар, бакпулвер, сол и други)
- 1 тиквичка, настъргана
- 1 малка ябълка, настъргана
- 3/4 чаши захар
- 1/3 чаша зехтин
- 2 чаени лъжички канела на прах
- 1/2 чаена лъжичка мляно индийско орехче
- 1 чаена лъжичка безглутенова ванилия
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса и намажете с мазнина тавичка за хляб.
Разбийте в купа всички съставки с електрически миксер на ниска скорост за 30 секунди. Оберете купата с шпатула и продължете да биете за 1 минута, като увеличите скоростта на миксера. Изсипете получилото се тесто в тавичката за хляб и изпечете за 50-55 минути или до готовност. Охладете, нарежете на филийки и сервирайте.
За да съхраните хляба, увийте го плътно във фолио и го оставете на стайна температура.
Може да го гарнирате с плодове, извара, сирене котдиж, любимото ви сладко или мед и да го поднесете в компания на ароматното следобедно кафе!
Не пропускайте да видите и още идеи с тиквички.
bettycrocker.com, bebehblog.com
Снимка: unsplash.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бърз кекс с кондензирано мляко
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
Коментари към Кекс с тиквички, ябълка и канела