Баница с праз и сирене
Необходими продукти
За тестото:
4 чаени чаши брашно
1 чаена чаша газирана вода
2 супени лъжици царевично брашно
1 супена лъжица оцет
1 чаена лъжица сол
1 чаена чаша зехтин или царевично олио за намазване на листата тесто
За плънката:
4-5 стръка праз (бялата част)
2 супени лъжици масло
500 грама сирене (Фета, бяло саламурено или друг подходящ вид по ваш вкус)
2 яйца
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и към него прибавете солта. Направете дупка в средата, в която налейте газираната вода и оцета. Замесете тесто, което не се лепи по ръцете. Ако въпреки достатъчното месене, то продължава да се залепя по дланите, сложете още мъничко брашно.
Оформете тестото като топка, увийте в найлоново фолио и приберете в хладилника да минимум 2 часа.
През това време направете плънката.
Почистете и измийте праза (необходима ви е само бялата част). Нарежете и изпържете до омекване в маслото, подсолете на вкус.
Свалете съда от котлона и когато празът се охлади, към него прибавете яйцата, натрошеното сирене, сложете смлян черен пипер на вкус и разбъркайте всичко старателно.
От охладеното тесто оформете 24 еднакви по големина топчета, които сложете в купа, поръсена с брашно.
Разточете всяко под формата на кръгове, както се вижда на следващата снимка.
С помощта на силиконова четка намажете повърхността на лист тесто с царевичното олио, върху него сложете втори, отново намажете с мазнина и поставете трети слой тесто.
По този начин направете общо 8 кръга от по 3 пласта.
Разточете ги много тънко, това е важно (не е задължително да запазите кръглата форма, но дебелината е от значение).
Постарайте се да разточите до прозрачност, но без пластовете да се скъсат, когато вдигнете във въздуха.
Намажете обилно с олио един тънък лист тесто, сгънете на две и отново намажете. Не пестете олио.
Така процедирайте и с останалото тесто.
Разделете плънката на 8 равни части, които разпределете в единия край на листата (сгънати на две).
Навийте ги, като сгънете краищата навътре след първия оборот.
Подредете в тава, подмазана с олио, разрежете всяка "тръбичка" на 4 равни части, които отново покрийте обилно с растителната мазнина.
Изпечете баницата в предварително загрята фурна при температура от 180 градуса до златисто.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
ТЕРАЗАЛ ГАСТРО капсули 135 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ГАСТРО ФОРТЕ капсули 250 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18
НовТЕРАЗАЛ ЛОЛИ КИДС близалки * 6
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ ЕВКАЛИПТ дъвчащи таблетки * 12
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Праз лук – състав и полезни свойства
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Банички със сирене
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
Коментари към Баница с праз и сирене