Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка
Необходими продукти:
- 200 грама пшенично брашно
- 140 грама масло (125 грама за тестото и 25 грама за плънката)
- 4 яйца (1 за тестото и 3 за плънката)
- 2 стръка праз (300 грама)
- 200 милилитра готварска сметана с 20% масленост
- 150 грама кашкавал
- 1/4 чаена лъжица настъргано индийско орехче
- смлян бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете брашното (предварително пресято) с яйцето, нарязаното на малки парчета студено масло и подсолете. Замесете тесто, увийте го в стреч фолио и приберете в хладилника за час.
Измийте стръковете праз под студена течаща вода, нарежете бялата част на тънки кръгчета.
Запържете ги в масло за десет минути (под капак), след което охладете до стайна температура.
Настържете кашкавала.
Смесете го с праза, подсолете и подправете с бял пипер.
Пригответе заливката, като разбиете трите яйца с готварската сметана, овкусете със сол и настъргано индийско орехче.
Включете фурната да се загрява при 175 градуса, а междувременно разточете охладеното тесто, като го поставите между два листа хартия за печене. Диаметърът да бъде 28 сантиметра.
Внимателно отстранете горния лист пергамент и с помощта на обилно набрашнена точилка прехвърлете тестото във формата, която преди това сте подмазали с олио и посипали с брашно.
Разточете и махнете втория лист хартия, след което с пръсти притиснете тестото по стените и дъното на съда.
С вилица продупчете повърхността на няколко места, за да може въздушните мехурчета да изчезнат по време на печенето.
При термичната обработка е възможно "стените" от тестото да започнат да чупят, затова е добре да покриете основата с хартия за печене, а върху нея изсипете известно количество бобови култури или друга тежест.
Поставете във фурната за 15 минути, след това махнете тежестта, хартията и разпределете равномерно плънката от праз и кашкавал върху тестото.
Залейте със сместа от яйца и сметана и върнете киша във фурната за още 30-35 минути.
Когато бъде готов, изчакайте да се охлади малко и тогава извадете от формата.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източници: povarenok.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕРАЗАЛ ЛОЛИ КИДС близалки * 6
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ ЕВКАЛИПТ дъвчащи таблетки * 12
НовНУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
ТЕРАЗАЛ ГАСТРО капсули 135 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ГАСТРО ФОРТЕ капсули 250 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Праз лук – състав и полезни свойства
- Банички със сирене
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Рецепти за дърпана баница със сирене
Коментари към Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка