Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка

Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка

Пясъчна пита (киш) с праз, кашкавал и заливка - изображение

Необходими продукти:

  • 200 грама пшенично брашно
  • 140 грама масло (125 грама за тестото и 25 грама за плънката)
  • 4 яйца (1 за тестото и 3 за плънката)
  • 2 стръка праз (300 грама)
  • 200 милилитра готварска сметана с 20% масленост
  • 150 грама кашкавал
  • 1/4 чаена лъжица настъргано индийско орехче
  • смлян бял пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Смесете брашното (предварително пресято) с яйцето, нарязаното на малки парчета студено масло и подсолете. Замесете тесто, увийте го в стреч фолио и приберете в хладилника за час.

тесто

Измийте стръковете праз под студена течаща вода, нарежете бялата част на тънки кръгчета.

праз

Запържете ги в масло за десет минути (под капак), след което охладете до стайна температура.

праз

Настържете кашкавала.

кашкавал

Смесете го с праза, подсолете и подправете с бял пипер.

праз

Пригответе заливката, като разбиете трите яйца с готварската сметана, овкусете със сол и настъргано индийско орехче.

заливка

Включете фурната да се загрява при 175 градуса, а междувременно разточете охладеното тесто, като го поставите между два листа хартия за печене. Диаметърът да бъде 28 сантиметра.

тесто

Внимателно отстранете горния лист пергамент и с помощта на обилно набрашнена точилка прехвърлете тестото във формата, която преди това сте подмазали с олио и посипали с брашно.

тесто

Разточете и махнете втория лист хартия, след което с пръсти притиснете тестото по стените и дъното на съда.

тесто

С вилица продупчете повърхността на няколко места, за да може въздушните мехурчета да изчезнат по време на печенето.

тесто

При термичната обработка е възможно "стените" от тестото да започнат да чупят, затова е добре да покриете основата с хартия за печене, а върху нея изсипете известно количество бобови култури или друга тежест.

тесто

Поставете във фурната за 15 минути, след това махнете тежестта, хартията и разпределете равномерно плънката от праз и кашкавал върху тестото.

плънката върху тестото

Залейте със сместа от яйца и сметана и върнете киша във фурната за още 30-35 минути.

заливка

Когато бъде готов, изчакайте да се охлади малко и тогава извадете от формата.

баница с праз

Пясъчна пита с праз

Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източници: povarenok.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСнимки