Агнешка яхния със зеленчуци

Необходими продукти:
- 1 килограм агнешко месо
- 1 1/2 чаена лъжица канела на прах
- 1/4 чаена лъжица индийско орехче
- 1 1/2 чаена лъжица моркса сол
- 1/2 чаена лъжица млян черен пипер
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук (нарязан на кубчета)
- 2 моркова - разрязани на полумесеци
- 2 стръка целина
- 4 скилидки чесън (пресовани с преса за чесън)
- 1 голяма консерва нарязани домати (800 грама)
- 1 чаена чаша сухо червено вино
- 1 дафинов лист
- сварен ориз за сервиране
- 1/4 чаена чаша плосколистен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на късчета и го сложете в купа. Овкусете го с 1 чаена лъжица канела, индийското орехче, 1 чаена лъжица морска сол и черен пипер. Разбъркайте, така че агнешкото да е равномерно подправено. Покрийте с фолио за свежо съхранение или капак и приберете в хладилника за най-малко 30 минути.
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тенджера при висока температура. На части изпържете агнешките късчета от всички страни, за около 3-5 минути. Прехвърлете в голяма чиста купа и повторете с останалото ви агнешко месо. Не препълвайте тенджерата, защото няма да успеете да направите хубава коричка на месото.
Намалете температурата и добавете лука (който предварително сте накълали на ситно), морковите, нарежете и целината и я сложете в тенджерата, добавете останалата сол и пресованите скилидки чесън. Гответе като разбърквате понякога, докато зеленчуците омекнат - около 5 минути. Добавете останалата канела и гответе още минута. Налейте виното и разбъркайте, като се опитате да отделите всички парченца, които са полепнали по дъното на съда. Добавете доматите, дафиновия лист, агнешкото и соковете, които е отделило месото в купата. Разбъркайте и след като яхнията заври, намалете степента на котлона и оставете да къкри за 2 часа под капак.
Сервирайте с ориз и поръсете с магданоз.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
- Рецепти за агнешко на скара
- Печен агнешки бут с бяло вино и подправки
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Как ще познаете дали е хубаво агнешкото или овчето месо?
- Печено агнешко с билки, горчица и мед
- Агнешко с домати, стар лук, чесън и чили
- Марината за агнешко месо
- Яхния с телешки език, картофи и зеленчуци
- Агнешко с ориз басмати и шафран
Коментари към Агнешка яхния със зеленчуци