Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Агнешка яхния със зеленчуци

Агнешка яхния със зеленчуци

Агнешка яхния със зеленчуци - изображение

Необходими продукти:

  • 1 килограм агнешко месо
  • 1 1/2 чаена лъжица канела на прах
  • 1/4 чаена лъжица индийско орехче
  • 1 1/2 чаена лъжица моркса сол
  • 1/2 чаена лъжица млян черен пипер
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук (нарязан на кубчета)
  • 2 моркова - разрязани на полумесеци
  • 2 стръка целина
  • 4 скилидки чесън (пресовани с преса за чесън)
  • 1 голяма консерва нарязани домати (800 грама)
  • 1 чаена чаша сухо червено вино
  • 1 дафинов лист
  • сварен ориз за сервиране
  • 1/4 чаена чаша плосколистен магданоз за гарниране


Начин на приготвяне:

Нарежете месото на късчета и го сложете в купа. Овкусете го с 1 чаена лъжица канела, индийското орехче, 1 чаена лъжица морска сол и черен пипер. Разбъркайте, така че агнешкото да е равномерно подправено. Покрийте с фолио за свежо съхранение или капак и приберете в хладилника за най-малко 30 минути.

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тенджера при висока температура. На части изпържете агнешките късчета от всички страни, за около 3-5 минути. Прехвърлете в голяма чиста купа и повторете с останалото ви агнешко месо. Не препълвайте тенджерата, защото няма да успеете да направите хубава коричка на месото.

Намалете температурата и добавете лука (който предварително сте накълали на ситно), морковите, нарежете и целината и я сложете в тенджерата, добавете останалата сол и пресованите скилидки чесън. Гответе като разбърквате понякога, докато зеленчуците омекнат - около 5 минути. Добавете останалата канела и гответе още минута. Налейте виното и разбъркайте, като се опитате да отделите всички парченца, които са полепнали по дъното на съда. Добавете доматите, дафиновия лист, агнешкото и соковете, които е отделило месото в купата. Разбъркайте и след като яхнията заври, намалете степента на котлона и оставете да къкри за 2 часа под капак.

Сервирайте с ориз и поръсете с магданоз.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:thekitchn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлАнкетиЗдравни съветиСнимки