E218 - Метил р-хидрокси бензоат (Methyl p-hydroxybenzoate)
Характеристика
Е 218 се използва като консервант в различни хранителни продукти, лекарства, в козметиката. Хранителната добавка запазва продуктите, предотвратявайки размножаването на бактерии и гъбички; тя е химически стерилизатор, който спира узряването на виното или се употребява като дезинфектант. Веществото представлява бял кристален прах, при контакт с кожата може да предизвика лек анестезиращ ефект, има характерен мирис.
Пара-хидроксибензоената киселина се получава чрез карбоксилиране на натриев фенолат с въглероден диоксид под налягане. След това, от него се отделя салицилова киселина и обработват с метанол. Може да се получава и по естествен начин, защото метилпарабенът се образува в някои растения, например боровинка. Е 218 се изхвърля от организма с урината в чист вид.
Допустимото дневно количество от консерванта в човешкия организъм е 10 мг/кг (това е абсолютно безвредна доза).
Употреба
Хранителната добавка метилпарабен се отнася към сулфитите, които можем да класифицираме като химически стерилизиращи добавки, предпазващи продуктите от микроби, гъбички и бактериофаги. Също така, те предотвратяват гниене, ферментация и други разрушаващи процеси.
Е 218 е разрешен във всички страни, с изключение на Русия, за запазване на редица продукти (конфитюри, желета и др.). Понякога консервантът се използва в комбинация с бензоати, сорбинова киселина или калиев сорбат. Освен това, е позволено да се прибавя към различни супи, бульони (но не затворени в буркани), сладкарски изделия с високо съдържание на захар (шоколад, бонбони с пълнеж), течни биологично активни добавки и сушени месни продукти.
Консервантът намира широко приложение в козметиката (шампоани, лосиони, кремове, душ-гелове и др.).
Въздействие върху организма
Добавката Е 218 се преработва лесно от почвените бактерии. Това доказва биологична и екологична безопасност. Не съществуват научни доказателства за вредата на веществото върху човешкото здраве. Въпреки това, токсиколозите определят някои проблеми, свързани с консумацията на храни, съдържащи го. Също така, при контакт на кожата със свръхвисоки количества Е 218, са възможни алергични реакции (сърбеж или зачервяване), продуктът може да бъде причина за развитие на рак на млечната жлеза и естрогенна активност.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕЧЕН ПРЕПАРАТ ЗА ЧЕРНО И ТЪМНО ПРАНЕ 1 л ETAMINE DU LYS
НовНАТРИЕВ БЕНЗОАТ 50 гр. ВЕТА ФАРМА
СЪН ЛАЙТ саше * 8 SUN WAVE
НовСУИДИШ НУТРА КОЛАГЕН 5000 мг течна формула 500 мл
ПРОМОИМУНОФИТАЛ ДЖУНИЪР сироп 100 мл
АУТЛЕК 500 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Консерванти
- E466 Карбоксиметил целулоза, Натриева карбоксиметил целулоза
- E464 Хидрокси пропил метил целулоза
- E321 Бутил хидрокси толуен (ВНТ)
- E216 Пропил р-хидрокси бензоат
- E211 Натриев бензоат
- E461 Метил целулоза
- Терапия с хидроксикарбамид (хидроксиурея)
- E212 Калиев бензоат
- E900 Диметил полисилоксан
- E213 Калциев бензоат
Коментари към E218 - Метил р-хидрокси бензоат (Methyl p-hydroxybenzoate)
Baby
Здравейте! Прочетох в статия, че „Растения като боровинки, моркови, маслини, ягоди и други произвеждат парабени (главно метилпарабен) заради предполагаемата си антимикробна активност.“ Защо тогава метилпарабенът се квалифицира като опасен за шампоани и маски за коса? Трябва ли да се отбягва в козметиката? За храните с много Е-та е ясно. Шампоаните и маските все пак се отмиват? Моля за вашето мнение!
Здравейте! Попаднали в храносмилателната система малкото налични в посочените растения парабени се обезвреждат при храносмилането. При попадане върху кожата, те също се метаболизират от организма, но не толкова ефективно. Бързо се абсорбират и могат да причинят местно дразнене на кожата, а чрез лимфата могат да достигнат до различни тъкани. Съществуват проучвания, които намират връзка между рака на гърдата и използването на козметични продукти (кремове, шампоани, дезодоранти), съдържащи парабени. Все още няма категорични доказателства относно ролята на парабените в патогенезата на раковите заболявания.
Здравейте! Прочетох в статия, че „Растения като боровинки, моркови, маслини, ягоди и други произвеждат парабени (главно метилпарабен) заради предполагаемата си антимикробна активност.“ Защо тогава метилпарабенът се квалифицира като опасен за шампоани и маски за коса? Трябва ли да се отбягва в козметиката? За храните с много Е-та е ясно. Шампоаните и маските все пак се отмиват? Моля за вашето мнение!