Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Ползи и вреди от консумацията на царевица

Ползи и вреди от консумацията на царевица

от 11 март 2014г., обновено на 14 юли 2023г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и вреди от консумацията на царевица - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света, която се счита и за зеленчук. Принадлежи към семейство Житни. Произхожда от Мексико преди повече от 9000 години. Обикновено е жълта на цвят, но се култивира и в други различни цветове (червена, оранжева, лилава, синя, бяла и черна). Отглеждат се безброй разнообразни сортове по целия свят. За някои народи тя е основен източник на храна.

Пуканките и сладката царевица са популярен начин за консумиране на зърнената култура. Рафинираните царевични продукти са широко разпространени като съставка в преработените храни. Някои от тях са тортила, тортила чипс, полента, царевично брашно, царевично нишесте, царевичен сироп и царевично масло. Царевицата се използва и в производството на горива и фуражи за животни.

Хранителен състав на царевицата

Царевицата е богат източник на въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Освен това е със сравнително добро съдържание на протеини и мазнини. В една чаша (164 грама) сладка царевица се съдържат следните хранителни вещества:

  • калории - 177;
  • протеин - 5,4 грама;
  • въглехидрати - 41 грама;
  • фибри - 4,6 грама;
  • мазнини - 2,1 грама;
  • витамин C - 17% от дневната потребност (ДП);
  • тиамин (витамин B1) - 24% от ДП;
  • фолат (витамин B9)- 19% от ДП;
  • магнезий - 11% от ДП;
  • калий - 10% от ДП.

Както всички зърнени култури, царевицата също се състои предимно от въглехидрати. Нишестето е основният от тях, съставляващ 28-80%. Зеленчукът също така е източник на малки количества захари. Сладката царевица е специален сорт с ниско съдържание на нишесте и с по-високо съдържание на захари, като по-голямата част е захароза. Въпреки захарта в нея, тя е нискокалорична храна с нисък или средно висок гликемичен индекс (ГИ).

Преобладаващите фибри в царевицата са неразтворими (хемицелулоза, целулоза и лигнин). Продуктът е добър източник на протеини. В зависимост от сорта, съдържанието варира между 10 и 15%. Най-разпространените протеини в царевицата са известни като зеини. Те представляват 44-79% от общото съдържание на белтъци. Зеините не са пълноценни, тъй като не съдържат някои от незаменимите аминокиселини.

Царевицата е наситена с витамини от група В (B3, B5, B6, B9), Е, А, РР. Те действат благоприятно върху състоянието на кожата и косата, помагат в борбата с депресията. Зеленчукът е богат източник и на микроелементите желязо, калций, фосфор, магнезий и други. В състава му влизат над 26 елемента от Менделеевата таблица.

Зърнената култура съдържа редица биоактивни растителни вещества, някои от които могат да подобрят здравето. Богат източник е на следните антиоксиданти:

  • ферулова киселина - един от основните полифенолни антиоксиданти в царевицата;
  • антоцианини - антиоксидантни пигменти, отговорни за цвета на синята, лилавата и червената царевица;
  • зеаксантин - кръстен на научното име на царевицата (Zea mays), е един от най-често срещаните растителни каротеноиди, свързан с подобряване на зрението;
  • лутеин - един от основните каротеноиди в царевицата, служи като антиоксидант, предпазващ очите от окислителното увреждане, причинено от синята светлина;
  • фитинова киселина - антиоксидант, който може да наруши усвояването на минералите цинк и желязо.

Ползи от консумацията на царевица

Царевицата е полезна за здравето на очите, при диабет и отслабване.

Царевицата има подмладяващо свойство. При термична обработка обвивката на зърната не се разрушава, което означава, че те запазват полезните си качества. Влизащите в състава им ценни аминокиселини лизин и триптофан, които не се произвеждат самостоятелно от човешкия организъм, нормализират работата на червата и тонизират мускулите.

1. Здрави очи

Дегенерацията на макулата и катаракта са сред най-често срещаните увреждания на очите в света, водещи до слепота. Инфекциите и старостта са сред основните причини, причиняващи тези заболявания, но храненето също може да играе важна роля. Приемът на антиоксиданти, най-вече каротеноиди като зеаксантин и лутеин, може да подобри здравето на очите.

Тези два каротеноиди са преобладаващи в царевицата, представлявайки приблизително 70% от общото съдържание. Нивата им обикновено са ниски в бялата царевица. Известни като макуларни пигменти, тези съединения съществуват в човешката ретина, светлочувствителната вътрешна повърхност на окото, където предпазват от окислителни щети, причинени от синята светлина.

Високите нива на тези каротеноиди в кръвта са силно свързани с намален риск както от дегенерация на макулата, така и от катаракта.

2. Позволена за хора с диабет

Царевицата има нисък гликемичен индекс. Сварена, тя съдържа и много вода. Поради тези причини може да консумира от хората със захарен диабет, но в умерени количества.

3. Помага при отслабване

В диетологията растението се употребява, защото подобрява обмяната на веществата. Отвара от него помага за изгарянето на мазнините и съответно за отслабване.

Вреди и противопоказания от консумацията на царевица

Царевицата може да се замърси с микотоксини, които могат да навредят на здравето на човек.

Безспорно царевицата е ценен и полезен продукт, но тя има и редица противопоказания. Може да навреди на хора със склонност към тромбози и прекомерно съсирване на кръвта. С варената царевица не бива да се прекалява, защото приемът на големи количества може да предизвика главоболие и да наруши нормалната работа на стомаха.

1. Съдържа антинутриенти

Както всички зърнени култури, царевицата също съдържа фитинова киселина. За нея е характерно, че нарушава усвояването на минералите желязо и цинк. Въпреки че обикновено не е проблем за хората, които следват добре балансирана диета, това може да е сериозен проблем за развиващите се страни, където зърнените и бобовите култури са основна храна. Накисването, покълването и ферментирането на царевицата могат значително да намалят нивата на фитинова киселина.

2. Съдържат микотоксини

Някои зърнени и бобови култури са податливи на замърсяване с гъби. За тях е характерно, че произвеждат различни токсини, известни като микотоксини, които се считат за значителна опасност за здравето. Основните класове микотоксини в царевицата са фумонизини, афлатоксини и трихотецени. Те се срещат в складираните зърнени култури по целия свят. Неблагоприятните последици за здравето са свързани най-вече с консумацията на царевица и царевични продукти, особено сред хората, които зависят от продукта като основна храна.

Консумацията на големи количества заразена царевица е предполагаем рисков фактор за рак и дефекти на нервната тръба - често срещани вродени дефекти, които могат да доведат до инвалидност или смърт.

Ефективните превантивни мерки включват фунгициди и подходящи техники за сушене. В повечето развити страни органите за безопасност на храните следят нивата на микотоксини в продуктите на пазара, като производството и съхранението на храни са строго регламентирани.

3. Непоносимост към царевица

Непоносимостта към глутен или цьолиакия е често срещано състояние, причинено от автоимунен отговор на глутен при консумация на пшеница, ръж и ечемик. Симптомите на непоносимост към глутен включват умора, подуване на корема, диария и загуба на тегло. За повечето хора с цьолиакия симптомите отшумяват при спазване на строга безглутенова диета. При други симптомите изглежда продължават да се проявяват. В много случаи може да се дължи на консумация на преработена храна, която съдържа нерегламентиран глутен. Друга възможна причина може да е непоносимост към конкретната храна.

Протеините, известни като зеин, съдържащи се в царевицата, причиняват лека възпалителна реакция при хора с цьолиакия. Поради тази причина приемът на зеленчука в редки случаи може да е причина за чести симптоми при някои хора с цьолиакия. Освен това, зърнената култура може да причини симптоми и при хора със синдром на раздразненото черво или непоносимост към FODMAP (категория разтворими фибри, които се абсорбират слабо от организма). Високият прием може да причини проблеми с храносмилането като подуване на корема, газове и диария при някои хора.

За какво се използва царевицата

  • Всички части на растението се използват в народната медицина. Косата му е отличен диуретик, маслото от царевица допринася за понижаването на холестерола в кръвта. Ястия от нея се препоръчват на жени, страдащи от безплодие и за подобряване на потенцията при мъжете.
  • Царевицата може да се свари и консумира както самостоятелно, така и добавена към салати, супи или като гарнитура към основни ястия.
  • В козметиката от царевица се приготвят козметични, защото е богата на витамини, подхранващи косата и възстановяващи еластичността на кожата.
  • Царевицата е фуражна култура, която се използва за направата на картон и хартия, също и в селското стопанство за храна на животни.
Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
4.7/5 6 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода70.0 мл.
Белтък3.7 гр.
Мазнини1.4 гр.
Въглехидрати22.0 гр.
Калории120 кал.

Витамини и минерали

витамини от група В, Е, А, РР; желязо, калций, фосфор, магнезий и др.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 N НАТУРАЛНО КЕСТЕНЯВО
28.00лв.

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 N НАТУРАЛНО КЕСТЕНЯВО

ОСТРОВИТ WAXY MAIZE ОВКУСЕН 1000 г
24.95лв.

ОСТРОВИТ WAXY MAIZE ОВКУСЕН 1000 г

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА КРАСИВО ТЯЛО * 20 БИЛКОКООП
2.10лв.

ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА КРАСИВО ТЯЛО * 20 БИЛКОКООП

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
93.00лв.

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг

ПАЛМЪРС ТЪМИ БЪТЪР КРЕМ ЗА ТЯЛО ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ ПРОТИВ СТРИИ 125 гр.
27.00лв.

ПАЛМЪРС ТЪМИ БЪТЪР КРЕМ ЗА ТЯЛО ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ ПРОТИВ СТРИИ 125 гр.

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 5 M СВЕТЛО МАХАГОНОВО КЕСТЕНЯВО
28.00лв.

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 5 M СВЕТЛО МАХАГОНОВО КЕСТЕНЯВО

Коментари към Ползи и вреди от консумацията на царевица

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и вреди от консумацията на царевица
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 07:28
    Коментирайте "Ползи и вреди от консумацията на царевица"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зърнени храни
  • Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
  • Варианти за отслабване с царевица (варена, консервирана или царевична каша)
  • Как да защитим дома си от мравките с помощта на царевично брашно?
  • Салата от репички с царевица и краставици
  • Използвайте 3 лесни начина, за да премахнете милиумите по кожата
  • Царевица с масло, пармезан и чесън
  • 17 полезни неща, които да направим у дома само с царевично нишесте
  • Консервирана царевица (кочани)
  • Ориз с царевица и моркови
  • Царевица, Кукуруз
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 191 дни, 19 часа и 4 мин.

Има ли ползи от накисване на краката във вода за уста?

преди 241 дни, 10 часа и 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 10 часа и 33 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 10 часа и 44 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 10 часа и 51 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 10 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕОСТРАТА RESURFACE ИЗГЛАЖДАЩ И ОБНОВЯВАЩ КРЕМ 40 г

НЕОСТРАТА RESURFACE ДОМАШЕН ПИЛИНГ ЗА ИЗГЛАЖДАНЕ НА КОЖАТА разтвор 60 мл + тампони * 36

ОСТРОВИТ БЯЛА ЧЕРНИЦА ВЕГЕ капсули * 60

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

АЛМИРАЛ гел 1.16 % 250 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:28:59

ТИРОХЕЛП капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:24:46

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: Таня от 15 май 2025г. в 16:58:08

БАКЛОФЕН таблетки 10 мг * 50

Коментар на: Тодор от 15 май 2025г. в 16:29:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival