Как да изберем и сварим вкусна царевица

Една от любимите на много хора летни храни е царевицата. В края на юли и началото на август на пазара се появява сочната и млада царевица. Тя е предпочитана и от деца, и от възрастни. Богата е на влакна, витамини (от групи В, С, D, К, РР,) и микроелементи (желязо, магнезий, мед, калий, фосфор), в състава й има също глутаминова киселина и още редица важни за организма вещества, които не се губят при термична обработка на културата.
Съществуват различни начини за приготвяне на царевичните кочани, но общото помежду им е това, че всички техники на обработка са лесни за изпълнение. На който и вариант да се спрете, трябва да знаете, че качеството на царевицата е от ключово значение. Да разберете какъв е продуктът съвсем не е трудно, достатъчно е да знаете някои малки тайни, защото вкусен и хранителен краен резултат се получава при грамотен избор и правилно приготвяне на царевицата.
Съвети при избор на царевица
Какво говорят зърната на царевицата
Ако не можете да прецените дали царевицата е подходяща за варене, обърнете внимание на зърната. Ако те не са заоблени и по тях има вдлъбнатини, значи вече са добре узрели и не са особено препоръчителни за спомената термична обработка.
За варене са подходящи младите кочани с млечнобели и светложълти зърна, които трябва да са малко меки, но еластични.
Зърната на младата царевица не са големи, лесно се отронват от кочана. Ако царевицата е с едри яркожълти зърна, то тя не е млада и след термична обработка ще бъде твърда и безвкусна.
Ако по кочана има почернели зърна, развалени или "плешиви" места, най-добре се откажете от закупуването на царевицата.
Значението на листата на царевицата
Не без значение е както наличието или липсата на листа, така и външният им вид.
Купувайте кочани с листа. Така те са с "оригиналната си опаковка", която запазва зърната свежи и ги предпазва от разваляне или от увреждане по време на транспортиране.
Не купувайте сурови кочани без листа, защото това може да бъде знак, че царевицата е обработвана с пестициди, поради което обвивката се е свила и това е наложило отстраняването й преди продажба.
Избирайте царевица със зелени листа. Те трябва да са прилепнали плътно едно до друго. Жълтите и изсъхнали са признак, че кочанът е откъснат отдавна.
![]() |
За предпочитане е сами да си сварите царевица, отколкото да си купувате готова, защото не се знае дали са спазени всички хигиенни правила при сваряването й. |
И така, след като вече сте избрали правилно царевицата, е време да я сварите. Ето върху кои моменти следва да насочите вниманието си...
Как се вари царевица
- Старайте се да варите едновременно кочани, които са с приблизително еднакви по размери зърна, защото в противен случай, те няма да се приготвят равномерно.
- Разрежете големите кочани наполовина, преди да поставите в тенджерата.
- Отстраняването на листата съвсем не е задължителна процедура, спокойно може да ги оставите и да сварите царевицата "облечена".
- Преди термичната обработка може да оставите кочаните в чиста студена вода за около час, след което ги изплакнете под течаща.
- Ако има нагнили зърна, изрежете ги.
- Точното време за пълното сваряване на царевицата зависи от степента на нейното узряване.
- За да определите готовността на зърната, опитайте едно от тях.
Слага ли се сол при варене на царевица
Сварете царевицата в несолена вода. Ако решите да добавяте сол, направете го 5 минути, преди да свалите от котлона, но най-добре е това да стане, когато извадите готовите кочани.
Колко време се вари млечната царевица
Младата (млечна) царевица се вари в продължение на 15-20 минути.
Готовността може да проверите, пробивайки зърното с помощта на клечка за зъби или с вилица.
Сложете кочаните във вряща вода на силен огън. Когато изплуват на повърхността, намалете температурата на котлона до средна и варете царевицата още 5-10 минути.
Щом извадите от водата, напръскайте с разтопено масло, поръсете със сол и се насладете на вкуса.
Ако варите повече от необходимото, зърната ще станат твърди.
Варене на стара царевица
Узрялата царевица има нужда от поне 2 часа варене във вода.
Залейте почистените от листата кочани със студена вода. След час изплакнете.
В съд с вряща вода сложете половината от листата и щом течността кипне, добавете царевицата.
Изчакайте водата отново да заври, намалете огъня до умерен, затворете тенджерата с капак и варете около 40-50 минути. След това може да подсолите. Покрийте кочаните с останалите листа и нека се варят до готовност..
Извадете веднага готовата царевица и я поднесете с масло и сол.
Варене на царевица с листата
Кочанът може да се сложи с листата, така крайният продукт ще бъде по-ароматен и по-вкусен. В този случай времето на варене се удължава с 10-15 минути.
Как да си направите царевица в прясно мляко и масло може да научите тук >>> |
Други начини за приготвяне на царевица
Царевица на пара
Ако решите да приготвите царевицата на пара, ще са ви необходими около 20-30 минути в съответния уред.
Почистената царевица сложете в съда на пароварката, който предварително трябва да бъде намазан с масло. Варете около 30-40 минути (или до готовност).
Разтопете 15 грама масло, смесете го с 300 грама счукани орехи, малко кардамон и свалете съда от котлона.
Поднесете готовата царевица с ароматното масло и сол.
В пароварка може да сложите кочаните и с листата, но тогава ще е необходимо повече време за сваряването им.
Приготвяне на царевица в микровълнова
Залейте за час кочаните заедно с листата с вода. След това ги прехвърлете в найлонов плик, налейте в него 2 супени лъжици вода и го завържете плътно. Продупчете пакета на няколко места, през които да може да излиза парата.
Поставете царевицата в микровълновата за 10-15 минути на пълна мощност.
Щом бъде готова, отстранете листата, намажете я с топло масло, подсолете и да ви е вкусно!
Печена царевица във фурна
Подредете необелената от листата царевица в намазнена с олио тава. Налейте вода в съда, която да достига до половината кочаните. Покрийте плътно тавата с фолио.
Изпечете в загрята до 200 градуса фурна, а времето зависи от степента на узряване на царевицата и може да варира от 40 до 120 минути.
Без значение кой вариант за приготвяне на царевица ще изберете, трябва да знаете, че апетитната култура се поднася веднага след това, а най-вкусна е намазана с парченце масло и поръсена със сол.
Печена царевица на жар
Да си изпечете царевица на жар е лесен и много вкусен начин за приготвяне на културата, особено ако изберете вече узрели кочани. Не се налага те да бъдат почиствани от листата, дори напротив – царевицата е добре да е покрита с плътен слой от тях. Накиснете я в студена вода за четвърт час, след което извадете от течността, разтворете листата, но не ги премахвайте изцяло (обелете като бананова кора).
Намажете зърната с масло, овкусете с подправки по избор и отново увийте кочаните с листата. След това сложете в жарта, листата трябва да се овъглят от всички страни. Когато царевицата е готова, издърпайте настрани и покрийте с капак (или използвайте алуминиево фолио, за да увиете). Оставете да престои така 15 минути, след което почистете старателно от обвивката, намажете зърната с масло и им се насладете.
Още вкусни предложения за печена царевица може да намерите тук >>>
edimdoma.ru; ovkuse.ru; hochu.ua
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 9 R ОГНЕНО ЧЕРВЕНО
ЦАРЕВИЧНА КОСА
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 10 R СИЯЙНО ЧЕРВЕНО
ХЕРБАЛКАН УРОХЕРБ тинктура 50 мл
НовБИОТИНА ШАМПОАН ЗА КОСА С ШИПКОВО МАСЛО И ВИТАМИН B7 250 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Хрупкави карамелизирани пуканки
- Топчета мамалига със сирене
- Царевични медальони с мед и плодове
- Студена кокосова супа с царевица
- Царевица на скара с бекон и масло
- Елоте (мексиканска улична царевица)
- Хляб от сладка царевица
- Пикантна царевица по мексикански
- Бърза царевична каша с маслини, лук и кашкавал
- Царевичен сладолед
Коментари към Как да изберем и сварим вкусна царевица