Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да изберем и сварим вкусна царевица

Как да изберем и сварим вкусна царевица

от 27 авг 2014г., обновено на 02 сеп 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Как да изберем и сварим вкусна царевица - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Една от любимите на много хора летни храни е царевицата. В края на юли и началото на август на пазара се появява сочната и млада царевица. Тя е предпочитана и от деца, и от възрастни. Богата е на влакна, витамини (от групи В, С, D, К, РР,) и микроелементи (желязо, магнезий, мед, калий, фосфор), в състава й има също глутаминова киселина и още редица важни за организма вещества, които не се губят при термична обработка на културата.

Съществуват различни начини за приготвяне на царевичните кочани, но общото помежду им е това, че всички техники на обработка са лесни за изпълнение. На който и вариант да се спрете, трябва да знаете, че качеството на царевицата е от ключово значение. Да разберете какъв е продуктът съвсем не е трудно, достатъчно е да знаете някои малки тайни, защото вкусен и хранителен краен резултат се получава при грамотен избор и правилно приготвяне на царевицата.

Царевица

Съвети при избор на царевица

Какво говорят зърната на царевицата

Ако не можете да прецените дали царевицата е подходяща за варене, обърнете внимание на зърната. Ако те не са заоблени и по тях има вдлъбнатини, значи вече са добре узрели и не са особено препоръчителни за спомената термична обработка.

За варене са подходящи младите кочани с млечнобели и светложълти зърна, които трябва да са малко меки, но еластични.

Зърната на младата царевица не са големи, лесно се отронват от кочана. Ако царевицата е с едри яркожълти зърна, то тя не е млада и след термична обработка ще бъде твърда и безвкусна.

Ако по кочана има почернели зърна, развалени или "плешиви" места, най-добре се откажете от закупуването на царевицата.

Значението на листата на царевицата

Не без значение е както наличието или липсата на листа, така и външният им вид.

Купувайте кочани с листа. Така те са с "оригиналната си опаковка", която запазва зърната свежи и ги предпазва от разваляне или от увреждане по време на транспортиране.

Не купувайте сурови кочани без листа, защото това може да бъде знак, че царевицата е обработвана с пестициди, поради което обвивката се е свила и това е наложило отстраняването й преди продажба.

Избирайте царевица със зелени листа. Те трябва да са прилепнали плътно едно до друго. Жълтите и изсъхнали са признак, че кочанът е откъснат отдавна.

Варена царевица
За предпочитане е сами да си сварите царевица, отколкото да си купувате готова, защото не се знае дали са спазени всички хигиенни правила при сваряването й.


И така, след като вече сте избрали правилно царевицата, е време да я сварите. Ето върху кои моменти следва да насочите вниманието си...

Как се вари царевица

  • Старайте се да варите едновременно кочани, които са с приблизително еднакви по размери зърна, защото в противен случай, те няма да се приготвят равномерно.
  • Разрежете големите кочани наполовина, преди да поставите в тенджерата.
  • Отстраняването на листата съвсем не е задължителна процедура, спокойно може да ги оставите и да сварите царевицата "облечена".
  • Преди термичната обработка може да оставите кочаните в чиста студена вода за около час, след което ги изплакнете под течаща.
  • Ако има нагнили зърна, изрежете ги.
  • Точното време за пълното сваряване на царевицата зависи от степента на нейното узряване.
  • За да определите готовността на зърната, опитайте едно от тях.

Слага ли се сол при варене на царевица

Сварете царевицата в несолена вода. Ако решите да добавяте сол, направете го 5 минути, преди да свалите от котлона, но най-добре е това да стане, когато извадите готовите кочани.

Колко време се вари млечната царевица

Младата (млечна) царевица се вари в продължение на 15-20 минути.

Готовността може да проверите, пробивайки зърното с помощта на клечка за зъби или с вилица.

Сложете кочаните във вряща вода на силен огън. Когато изплуват на повърхността, намалете температурата на котлона до средна и варете царевицата още 5-10 минути.

Щом извадите от водата, напръскайте с разтопено масло, поръсете със сол и се насладете на вкуса.

Ако варите повече от необходимото, зърната ще станат твърди.

Варене на стара царевица

Узрялата царевица има нужда от поне 2 часа варене във вода.

Залейте почистените от листата кочани със студена вода. След час изплакнете.

В съд с вряща вода сложете половината от листата и щом течността кипне, добавете царевицата.

Изчакайте водата отново да заври, намалете огъня до умерен, затворете тенджерата с капак и варете около 40-50 минути. След това може да подсолите. Покрийте кочаните с останалите листа и нека се варят до готовност..

Извадете веднага готовата царевица и я поднесете с масло и сол.

Варене на царевица с листата

Кочанът може да се сложи с листата, така крайният продукт ще бъде по-ароматен и по-вкусен. В този случай времето на варене се удължава с 10-15 минути.

Как да си направите царевица в прясно мляко и масло може да научите тук >>>


Царевица с листа

Други начини за приготвяне на царевица

Царевица на пара

Ако решите да приготвите царевицата на пара, ще са ви необходими около 20-30 минути в съответния уред.

Почистената царевица сложете в съда на пароварката, който предварително трябва да бъде намазан с масло. Варете около 30-40 минути (или до готовност).

Разтопете 15 грама масло, смесете го с 300 грама счукани орехи, малко кардамон и свалете съда от котлона.

Поднесете готовата царевица с ароматното масло и сол.

В пароварка може да сложите кочаните и с листата, но тогава ще е необходимо повече време за сваряването им.

Приготвяне на царевица в микровълнова

Залейте за час кочаните заедно с листата с вода. След това ги прехвърлете в найлонов плик, налейте в него 2 супени лъжици вода и го завържете плътно. Продупчете пакета на няколко места, през които да може да излиза парата.

Поставете царевицата в микровълновата за 10-15 минути на пълна мощност.

Щом бъде готова, отстранете листата, намажете я с топло масло, подсолете и да ви е вкусно!

Печена царевица във фурна

Подредете необелената от листата царевица в намазнена с олио тава. Налейте вода в съда, която да достига до половината кочаните. Покрийте плътно тавата с фолио.

Изпечете в загрята до 200 градуса фурна, а времето зависи от степента на узряване на царевицата и може да варира от 40 до 120 минути.

Без значение кой вариант за приготвяне на царевица ще изберете, трябва да знаете, че апетитната култура се поднася веднага след това, а най-вкусна е намазана с парченце масло и поръсена със сол.

Печена царевица на жар

Да си изпечете царевица на жар е лесен и много вкусен начин за приготвяне на културата, особено ако изберете вече узрели кочани. Не се налага те да бъдат почиствани от листата, дори напротив – царевицата е добре да е покрита с плътен слой от тях. Накиснете я в студена вода за четвърт час, след което извадете от течността, разтворете листата, но не ги премахвайте изцяло (обелете като бананова кора).

Намажете зърната с масло, овкусете с подправки по избор и отново увийте кочаните с листата. След това сложете в жарта, листата трябва да се овъглят от всички страни. Когато царевицата е готова, издърпайте настрани и покрийте с капак (или използвайте алуминиево фолио, за да увиете). Оставете да престои така 15 минути, след което почистете старателно от обвивката, намажете зърната с масло и им се насладете.

Още вкусни предложения за печена царевица може да намерите тук >>>

Източник:

edimdoma.ru; ovkuse.ru; hochu.ua
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • Хрупкави карамелизирани пуканки Хрупкави карамелизирани пуканки
  • Печена царевица по японски Печена царевица по японски
  • Царевичен хляб с тиква Царевичен хляб с тиква
  • Ориз с пилешко месо и царевица Ориз с пилешко месо и царевица
4.0/5 4 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
93.00лв.

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 9 R ОГНЕНО ЧЕРВЕНО
24.60лв.

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 9 R ОГНЕНО ЧЕРВЕНО

ЦАРЕВИЧНА КОСА
2.60лв.

ЦАРЕВИЧНА КОСА

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 10 R СИЯЙНО ЧЕРВЕНО
24.60лв.

КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 10 R СИЯЙНО ЧЕРВЕНО

ХЕРБАЛКАН УРОХЕРБ тинктура 50 мл
19.10лв.

ХЕРБАЛКАН УРОХЕРБ тинктура 50 мл

Нов
БИОТИНА ШАМПОАН ЗА КОСА С ШИПКОВО МАСЛО И ВИТАМИН B7 250 мл.
18.90лв.

БИОТИНА ШАМПОАН ЗА КОСА С ШИПКОВО МАСЛО И ВИТАМИН B7 250 мл.

Коментари към Как да изберем и сварим вкусна царевица

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да изберем и сварим вкусна царевица
    www.framar.bg 
    на 01 June 2023 в 18:09
    Коментирайте "Как да изберем и сварим вкусна царевица"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Хрупкави карамелизирани пуканки
  • Топчета мамалига със сирене
  • Царевични медальони с мед и плодове
  • Студена кокосова супа с царевица
  • Царевица на скара с бекон и масло
  • Елоте (мексиканска улична царевица)
  • Хляб от сладка царевица
  • Пикантна царевица по мексикански
  • Бърза царевична каша с маслини, лук и кашкавал
  • Царевичен сладолед

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как да изберем парфюм за лятото?

преди 479 дни, 3 часа и 26 мин.

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 1345 дни, 2 часа и 22 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Остеопороза и витамин D3

преди 16 часа и 45 мин.

Везико-вагинална фистула - търся съвет

преди 6 дни, 9 часа и 25 мин.

Неспираща лактация

преди 12 дни, 6 часа и 14 мин.

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 87 дни, 7 часа и 5 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Четете ли?

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival