Варена царевица в прясно мляко и масло
Малко хора остават равнодушни към аромата и вкуса на кочаните сварена царевица, които освен неустоими за сетивата, са и истинска съкровищница от полезни за човешкото здраве вещества. Съществуват и други начини за обработка: на пара, консервирана, печена на скара. Който и да изберете, няма да съжалявате. В тази рецепта ще приготвим царевица в прясно мляко и масло, за да бъде още по-изкушаваща и апетитна.
Знаете ли, че царевичните кочани, които изхвърляме, са ценна суровина за производството на найлон, пластмаса и други синтетични материали. |
Какво е необходимо, за да си сварим царевица в мляко:
- 4-8 кочана млечна царевица
- 200-300 милилитра прясно мляко
- 600-1000 милилитра вода
- 50-120 грама масло
- захар и сол на вкус
- смлян черен пипер по желание и на вкус
Любопитен е фактът, че днес съществуват повече от хиляда сорта царевица, чиито зърна са оцветени не само в познатото ни жълто, но и в червено, виолетово, бяло и дори черно. |
Как да си сварим царевица стъпка по стъпка
- Почистете кочаните от листата и влакната.
- Разчупете на две части.
- Напълнете до половината тенджера с вода. Сложете царевицата и долейте със студена вода, колкото да се покрият кочаните.
- Поставете съда на котлона и нека водата заври. Сварете царевицата до почти пълна готовност. Тогава налейте прясното мляко и сложете маслото. Захар и/или сол използвайте на вкус, може и да не добавяте изобщо. Посоляването е най-добре да бъде преди конусмация.
- Нека царевицата се приготвя още около 6-8 минути на слаб огън, след което поднесете.
Знаете ли, че царевицата е единственото растение, което в състава си има злато? За да се съхрани максимално елементът, най-добре е царевицата да се приготвя на пара. В народната медицина златото се цени високо като абсолютен борец с патогенните микроби. |
Дори след термична обработка царевицата запазва максимално полезните си вещества, както и по време на съхранение след това. За да остане все така питателна и вкусна, просто затворете съда, в който сте я варили, с капак и оставете да се охлади достатъчно, за да приберете в хладилника. В него тя ще се запази годна за консумация няколко дни.
Няколко полезни съвета за варене на царевица
- За варене е най-добре да се използват млади кочани, които се сваряват по-бързо и са по-вкусни от старите, за чието сваряване са нужни минимум 2 часа.
- Не добавяйте сол във водата по време на варене на царевицата, защото това ще я направи по-твърда и суха. Подсолете в готово състояние.
- Преди да сварите, е добре да сложите кочаните за няколко часа в студена вода.
За жените е полезно да знаят, че консумацията на варена царевица подмладява организма и специално кожата, също така помага за отслабване. Тук е мястото да кажем, че косата от царевица потиска апетита. |
Мъжете е добре да хапват сварена царевица, защото тя благоприятства функциите на простата и се бори с проблеми, свързани с потентността. |
- Листата, които отстраните от кочаните, сложете на дъното на тенджерата, а върху тях самите кочани.
- Полезно е да добавите и свила (царевична коса) във водата, в която варите царевицата.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 N НАТУРАЛНО КЕСТЕНЯВО
БИОТИНА ШАМПОАН ЗА КОСА С ШИПКОВО МАСЛО И ВИТАМИН B7 250 мл.
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 9 R ОГНЕНО ЧЕРВЕНО
ОСТРОВИТ ЦАРЕВИЧНО БРАШНО 1000 г
ОСТРОВИТ WAXY MAIZE ОВКУСЕН 1000 г
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 5 G ЗЛАТИСТО СВЕТЛО КЕСТЕНЯВО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Ползи и вреди от консумацията на царевица
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Царевична запеканка със спанак
- Царевица с масло, пармезан и чесън
- Царевица, Кукуруз
- Варианти за отслабване с царевица (варена, консервирана или царевична каша)
- Пица с пилешко и царевица
- 17 полезни неща, които да направим у дома само с царевично нишесте
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
- Консервирана царевица (кочани)
Коментари към Варена царевица в прясно мляко и масло