Варена царевица в прясно мляко и масло
    Малко хора остават равнодушни към аромата и вкуса на кочаните сварена царевица, които освен неустоими за сетивата, са и истинска съкровищница от полезни за човешкото здраве вещества. Съществуват и други начини за обработка: на пара, консервирана, печена на скара. Който и да изберете, няма да съжалявате. В тази рецепта ще приготвим царевица в прясно мляко и масло, за да бъде още по-изкушаваща и апетитна.
| Знаете ли, че царевичните кочани, които изхвърляме, са ценна суровина за производството на найлон, пластмаса и други синтетични материали. | 
Какво е необходимо, за да си сварим царевица в мляко:
- 4-8 кочана млечна царевица
 - 200-300 милилитра прясно мляко
 - 600-1000 милилитра вода
 - 50-120 грама масло
 - захар и сол на вкус
 - смлян черен пипер по желание и на вкус
 
| Любопитен е фактът, че днес съществуват повече от хиляда сорта царевица, чиито зърна са оцветени не само в познатото ни жълто, но и в червено, виолетово, бяло и дори черно. | 
Как да си сварим царевица стъпка по стъпка
- Почистете кочаните от листата и влакната.
 - Разчупете на две части.
 - Напълнете до половината тенджера с вода. Сложете царевицата и долейте със студена вода, колкото да се покрият кочаните.
 - Поставете съда на котлона и нека водата заври. Сварете царевицата до почти пълна готовност. Тогава налейте прясното мляко и сложете маслото. Захар и/или сол използвайте на вкус, може и да не добавяте изобщо. Посоляването е най-добре да бъде преди конусмация.
 - Нека царевицата се приготвя още около 6-8 минути на слаб огън, след което поднесете.
 
| Знаете ли, че царевицата е единственото растение, което в състава си има злато? За да се съхрани максимално елементът, най-добре е царевицата да се приготвя на пара. В народната медицина златото се цени високо като абсолютен борец с патогенните микроби. | 
Дори след термична обработка царевицата запазва максимално полезните си вещества, както и по време на съхранение след това. За да остане все така питателна и вкусна, просто затворете съда, в който сте я варили, с капак и оставете да се охлади достатъчно, за да приберете в хладилника. В него тя ще се запази годна за консумация няколко дни.
Няколко полезни съвета за варене на царевица
- За варене е най-добре да се използват млади кочани, които се сваряват по-бързо и са по-вкусни от старите, за чието сваряване са нужни минимум 2 часа.
 - Не добавяйте сол във водата по време на варене на царевицата, защото това ще я направи по-твърда и суха. Подсолете в готово състояние.
 - Преди да сварите, е добре да сложите кочаните за няколко часа в студена вода.
 
| За жените е полезно да знаят, че консумацията на варена царевица подмладява организма и специално кожата, също така помага за отслабване. Тук е мястото да кажем, че косата от царевица потиска апетита. | 
| Мъжете е добре да хапват сварена царевица, защото тя благоприятства функциите на простата и се бори с проблеми, свързани с потентността. | 
- Листата, които отстраните от кочаните, сложете на дъното на тенджерата, а върху тях самите кочани.
 - Полезно е да добавите и свила (царевична коса) във водата, в която варите царевицата.
 
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 N НАТУРАЛНО КЕСТЕНЯВО
ХИП СЛАДКА ЦАРЕВИЦА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ И ПУЕШКО МЕСО 125 г
ЧАЙ ЦЯР ПРИ БЪБРЕЧНИ ПРОБЛЕМИ филтър * 30
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 4 G ЗЛАТНО КЕСТЕНЯВО
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 5 M СВЕТЛО МАХАГОНОВО КЕСТЕНЯВО
ХИП ПЮРЕ ФИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПУЕШКО МЕСО 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
 - Гарнитури със зърнени храни и варива
 - Ползи и вреди от консумацията на царевица
 - Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
 - МДЛ "Лина" ЕООД, гр. Царево
 - Използвайте 3 лесни начина, за да премахнете милиумите по кожата
 - Макаронена запеканка с шунка, царевица и кашкавал
 - Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
 - Горещ шоколад с царевично брашно
 - Как да изберем и сварим вкусна царевица
 - Салата Винегрет с царевица
 - Царевична крем супа с бекон
 
Коментари към Варена царевица в прясно мляко и масло