Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Рукола - полезни свойства и противопоказания

Рукола - полезни свойства и противопоказания

от 25 март 2015г., обновено на 24 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рукола - полезни свойства и противопоказания - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Продукти
Коментари
Свързаност

Руколата има горчив и характерен вкус. Произхожда от средиземноморския регион. Растението е известно и с наименованието рокет, ерука и салатна рукола. Член е на семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и брюкселското зеле, обикновеното зеле, карфиолът и броколите.

За разлика от много зелени салати с лек и не изтънчен вкус, руколата има много отличителен и остър вкус и добавя леко пиперлива нотка към салати и други студени ястия. Подобно на магданоза, рокета може да се дъвче, за да помогне при лош дъх.

Може да се използва в допълнение към или вместо повечето видове маруля и билки. Освен това се отличава с отличителната форма на листата си. Цветята, семената и листата на руколата са годни за консумация.

Хранителна стойност на руколата

рукола

Това вкусно растение е храна с висока хранителна плътност и високо съдържание на фибри и фитохимикали. Освен това руколата е нискокалорична - калориите са само 25 в 100 грама от продукта. Съдържа малко захари, въглехидрати и мазнини. Богат източник е на витамини и полезни вещества:

  • Калций - минерал, който помага за нормалното кръвосъсирване. Също така е необходим за здравето на костите, зъбите, мускулната и нервната функция.
  • Калий - минерал и електролит, който е жизненоважен за работата на сърцето и нервите. Освен това помага на мускулите да се свиват нормално, както и за намаляване на отрицателните ефекти на натрия. Полезен е за хората с високо кръвно налягане поради тази причина.
  • Фолиева киселина - витамин от група В, който подпомага производството на ДНК и друг генетичен материал. Особено важен е за жени, които са бременни или планират да забременеят. Дефицитът на фолиева киселина при бременни жени може да доведе до спина бифида, дефект на невралната тръба.
  • Витамин С - мощен антиоксидант, който подпомага имунната система. Известен също като аскорбинова киселина, витамин С е важен за здравето на тъканите и усвояването на желязо от храната.
  • Витамин К - помага за коагулацията на кръвта. При приемане на лекарства за разреждане на кръвта, трябва да се обсъди приема на витамин К с лекар, преди да се промени менюто на хранене.
  • Витамин А - група мастноразтворими ретиноиди. Витамин А е мощен антиоксидант, който поддържа имунната функция, растежа на клетките, нощното виждане и цялостното здраве на очите. Той също така помага да се поддържа работата на бъбреците, белите дробове и сърцето.

В една чаша рукола (около 20 грама) се съдържат:

  • 5 калории
  • 0,5 грама протеин
  • 0,1 грама мазнини
  • Витамин К - 27,7% от препоръчителната дневна доза*
  • Калций - 3,2%*
  • Витамин С - 2,5%*

Използва се основно в кулинарията за направата на салати. Растението е богато и на витамини от група В. В 100 грама от него се съдържа необходимата за човешкия организъм дневна доза от витамин К. В състава влизат също цинк, магнезий, селен, натрий, мед, фосфор, манган и желязо.

Здравни ползи от консумацията на руколата

рукола

Зелените листенца влияят благоприятно върху стомашно-чревния тракт и храносмилателните процеси благодарение на биологично активните вещества, влизащи в състава на растението. То е известно и със своите лактогонни, отхрачващи и диуретични действия.

Руколата се бори ефективно с патогенните вируси и бактерии, повишава нивото на хемоглобин в кръвта, укрепва имунната система, понижава нивото на кръвната захар, регулира водно-солевия обмен и е профилактично средство срещу развитието на онкологични заболявания.

Препоръчва се за консумация от хора, страдащи от венозна болест и повишено кръвно налягане. Наред с други листни зеленчуци, руколата съдържа високи нива на полезни нитрати и полифеноли. Проучване установява, че високият прием на нитрати може да понижи кръвното налягане, да намали необходимото количество кислород по време на тренировка и да подобри атлетичните показатели.

Витамин К помага за по-бързото заздравяване на рани, тъй като повишава съсирването на кръвта. Руколата е отлично диетично средство. Освен че е с ниска калоричност, тя действа благоприятно върху обмяната на веществата, съдържа множество елементи, които помагат на желаещите да отслабнат, ограничаващи се от необходими за организма продукти, като при това те не губят енергията и работоспособността си. В растението има и много влакна, даваща чувство за ситост.

Яденето на плодове и зеленчуци, без значение от кой вид, намалява риска от много неблагоприятни здравословни състояния, поради високото им съдържание на антиоксиданти, фибри и фитохимикали.

Изследвания конкретно свързват руколата и други кръстоцветни зеленчуци със следните ползи за здравето:

1. Намален риск от развитие на рак

Докато цялостната, здравословна и богата на зеленчуци диета намалява риска от развитие на рак при човек, проучвания установяват,, че определени групи зеленчуци могат да имат специфични противоракови свойства.

Кръстоцветните зеленчуци са източник на глюкозинолати, които са съдържащи сяра вещества. Глюкозинолатите може да са отговорни за горчивия вкус на руколата и тяхната борба с рака. Тялото разгражда глюкозинолатите до редица полезни съединения, включително сулфорафан.

Проучвания установяват, че сулфорафанът може да инхибира ензима хистон деацетилаза (HDAC), който участва в прогресията на раковите клетки. Способността за спиране на HDAC ензимите може да превърне храните, които съдържат сулфорафан, в потенциално значима част от лечението на рак в бъдеще.

Докладите свързват диетите с високо съдържание на кръстоцветни зеленчуци с намален риск от рак на гърдата, колоректален рак, белодробен рак, рак на простатата и други. Изследванията обаче са ограничени и учените се нуждаят от повече качествени доказателства, преди да потвърдят тези ползи.

Лесно разпознаваемите кръстоцветни зеленчуци са броколи, карфиол, кейл, зеле, брюкселско зеле и ряпа. По-малко известните видове включват рукола, бок чой и водна креса.

2. Предпазва от развитие на остеопороза

Руколата е с високо съдържание на калций и витамин К - хранителни вещества, важни за здравето на костите.

Витамин К участва в метаболизма на костите и че дефицитът му може да увеличи риска от фрактура на костите. Листните зеленчуци са един от основните хранителни източници на витамина.

Една чаша рукола осигурява 21,8 микрограма (mcg) витамин К, което влиза в дневната препоръчителна стойност за възрастни (80 микрограма (mcg).

3. Намалява риска от развитие на диабет

Проучвания установяват, че консумацията на зеленчуци намалява риска на човек да развие диабет тип 2, като се съобщава, че листните зелени зеленчуци са особено полезни.

Руколата и други кръстоцветни зеленчуци са добър източник на фибри, които помага за регулирането на кръвната захар и могат да намалят инсулиновата резистентност. Храните с високо съдържание на фибри карат хората да се чувстват сити за по-дълго, което означава, че могат да помогнат за справяне с преяждането.

4. Подобрява здравето на сърцето

Приемът на зеленчуци, по-специално на кръстоцветните зеленчуци, има защитни ефекти върху сърцето.

Метаанализ от 2017 г. отчита, че диетите, богати на кръстоцветни зеленчуци, салати и зелени листни зеленчуци, имат връзка с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това проучване от 2018 г., публикувано в Journal of American Heart Association, съобщава, че следване на диета с високо съдържание на кръстоцветни зеленчуци може да намали шанса от развитие на атеросклероза при възрастните жени. Атеросклерозата е често срещано състояние, при което в артериите се натрупва плака, увеличавайки риска от сърдечно-съдови проблеми.

Защитните ефекти върху сърцето при консумацията на тези зеленчуци могат да се дължат на високата им концентрация на полезни растителни съединения, включително полифеноли и органо-сярни съединения (органични съединения, които съдържат сяра).

Полезни свойства на руколата

Лечебните и полезни свойства на руколата не се изчерпват само с изброените по-горе, защото тя е незаменима и при язви на стомаха или гастрит, тъй като предпазва стомашните стени и ги укрепва.

Маслото от рукола се използва в кулинарията за овкусяване на салати, но то е изключително полезно и за косата, защото я подсилва и повлиява благоприятно структурата на косъма, предотвратявайки косопада.

Полезно е при проблеми с потентността (достатъчно е да се приемат редовно по 3 чаени лъжици дневно от него).

Как да добавим и консумираме руколата в диетата?

пица с рукола

Хората обикновено добавят прясна рукола в салати или гарнитури, но тя също така добре се включва в тестени изделия, гювечи, сосове, сандвичи и такоси, подобно на други листни зеленчуци. Може да приготвите белтъчна и нискокалорична салата от рукола с чери домати, пиле на скара и орехи. Листата и вкусът на руколата също я правят интересно допълнение към плодови салати.

Сотира се по-бързо от кейл и колард грийнс. Когато руколата се сготви, тя губи част от пиперливия си вкус и става по-мека на вкус. Може да добавите красивото зелено растение към макарони с тиква и козе сирене. Поради нежността си, тя придава повече вкус на ястията от спанака или манголда.

Заради горчивия й вкус, хората често смесват суровата рукола с други зеленчуци с по-мек вкус, като кейл и колард грийнс. В Италия е обичайно да се гарнират пиците с рукола след изпичане.

Може да се използва като алтернатива на босилека, за да се направи горещо или студено песто. За да го приготвите са ви необходими само листа рукола, пармезан и борови ядки.

Растението се отглежда лесно. Трябва да се закупи прясна рукола, да се съхранява в хладилник и да се използва в рамките на няколко дни след покупката.

Ето няколко рецепти за включване на рукола в ежедневието:

  • Добавете шепа прясна рукола към омлет или бъркани яйца.
  • Блендирайте шепа рукола с пресен сок или направете пюре.
  • Сотирайте рукола в малко количество зехтин екстра върджин и подправете с прясно смлян черен пипер и прясно настърган пармезан. Сервирайте като гарнитура или върху печен картоф.
  • Добавете листа от рукола в такоси, сандвичи или франзела.

Противопоказания

Когато избирате храни за предотвратяване на болести и постигане на добро здраве, важно е да запомните, че цялостната диета и модели на хранене са най-важните фактори. По-добре е да се храните с диета, богата на разнообразни хранителни вещества, отколкото да се концентрирате върху отделни храни.

Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягват рязкото увеличаване или намаляване на храни, съдържащи витамин К, тъй като този витамин има жизненоважна роля за съсирването на кръвта.

Ако се съхранява неправилно прясно изстисканият сок от рукола, съдържащ нитрати, може да натрупа бактерии, които да превърнат нитратите в нитрити и да замърсяват сока. Поглъщането на много високи нива на нитрити може да причини щети в организма.

Имайте предвид, че консумацията на големи количества храни, богати на нитрати, може да взаимодейства с определени лекарства, като органичен нитрат, нитроглицерин или нитритни лекарства, които лекуват ангина.

Източник:

healthline.com; medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com; draxe.com

5.0/5 6 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода94.0 мл.
Белтък3.0 гр.
Мазнини1.0 гр.
Въглехидрати2.0 гр.
Калории25 кал.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛЮКСЕОЛ ЗА РАСТЕЖ И УКРЕПВАНЕ КОСА желирани таблетки * 60
60.50лв. 51.43лв.

ЛЮКСЕОЛ ЗА РАСТЕЖ И УКРЕПВАНЕ КОСА желирани таблетки * 60

Нов ПРОМО
ЛЮКСЕОЛ ФОРМУЛА ЗА ЕСТЕСТВЕН РАСТЕЖ НА КОСАТА желирани таблетки * 60
60.50лв. 51.43лв.

ЛЮКСЕОЛ ФОРМУЛА ЗА ЕСТЕСТВЕН РАСТЕЖ НА КОСАТА желирани таблетки * 60

Нов ПРОМО
СНБ КРЕМ-ГЕЛ ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СЪС СФЕРИ АЛОЕ ВЕРА И ЕКСТРАКТ ОТ РУКОЛА 250 мл
21.95лв.

СНБ КРЕМ-ГЕЛ ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СЪС СФЕРИ АЛОЕ ВЕРА И ЕКСТРАКТ ОТ РУКОЛА 250 мл

ЛЮКСЕОЛ ЗА РАСТЕЖ И УКРЕПВАНЕ НА КОСАТА капсули * 30
50.00лв. 42.50лв.

ЛЮКСЕОЛ ЗА РАСТЕЖ И УКРЕПВАНЕ НА КОСАТА капсули * 30

Нов ПРОМО
СНБ КРЕМ-ГЕЛ ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СЪС СФЕРИ АЛОЕ ВЕРА И ЕКСТРАКТ ОТ РУКОЛА 30 мл
7.90лв.

СНБ КРЕМ-ГЕЛ ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО СЪС СФЕРИ АЛОЕ ВЕРА И ЕКСТРАКТ ОТ РУКОЛА 30 мл

ЛЮКСЕОЛ БИОТИН + РУКОЛА капсули * 90
61.20лв. 52.02лв.

ЛЮКСЕОЛ БИОТИН + РУКОЛА капсули * 90

Нов ПРОМО

Коментари към Рукола - полезни свойства и противопоказания

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рукола - полезни свойства и противопоказания
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 09:36
    Коментирайте "Рукола - полезни свойства и противопоказания"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Рукола, ерука, рокет, арагула
  • Спаначена салата с рукола, орехи и козе сирене
  • Салата от рукола с ягоди, синьо сирене и кедрови ядки
  • Консумацията на рукола е препоръчителна по време на бременност
  • Ако страдате от диабет и затлъстяване, включете рукола в менюто си
  • Салата от маруля с рукола и маслини
  • Салата от тиквички и печени чушки с рукола и сирене
  • Салата от рукола и чери домати с моцарела и маслини
  • Салата с прошуто, рукола и синьо сирене
  • Салата от пържени гъби с шунка и рукола
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Услуги в България на speedybook.pro

преди 21 часа и 41 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 12 часа и 41 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 12 часа и 53 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 12 часа и 59 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 5 дни, 13 часа и 6 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 6 дни, 3 часа и 55 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 6 дни, 3 часа и 55 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 6 дни, 12 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Рукола, ерука, рокет, арагула Рукола, ерука, рокет, арагула

Рукола, ерука, рокет, арагула

от 09 апр 2024г. Прочети повече
Руколата притежава защитни свойства срещу рака Руколата притежава защитни свойства срещу рака

Руколата притежава защитни свойства срещу рака

от 10 май 2021г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival