Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Пармезан

Пармезан

Пармезан - изображение

Пармезанът е традиционно италианско твърдо сирене, богато на протеини и почти без лактоза. Консумацията му е важна за развитието на организма и поддържането на тялото във форма. Съдържанието на белтъчините спомага за развитието на мускулатурата, органите, жлезите и всяка една клетка в организма.

Сиренето е лесно смилаемо и е отличен източник на калций, а той от своя страна е жизненоважен елемент, изграждащ здрава костна система. Съдържа витамин А, важен за здравето на зъбите, кожата и телесните тъкани. Наличието на витамин D в сиренето намалява риска от развитие на гестационен диабет и насърчава развитието на ембриона при бременни жени.

За деца и подрастващи е идеална хранителна добавка, тъй като съдържа вещества, стимулиращи растежа. Освен това е добре да се консумира и от възрастни хора, защото съдържа витамин B12, а той предотвратява евентуална загуба на памет и умора. Фосфорът в съдържанието също помага за запазването на здрава костна система и кожа, тъй като поддържа естествен алкално киселинен баланс (ph) и подобрява различните биологични функции на мозъка. Витамин B2, както и рибофлавинът спомагат за преодоляването на нервни проблеми, безпокойство, стрес и безсъние.

пармезан

Пармезанът е широко използван предимно в кулинарията, заради богатият му вкус, аромат и полезни свойства. Той е чудесно допълнение към различни храни и се характеризира с приятен аромат и леко солен вкус. Ползите от консумацията на пармезан са много, но не бива да се прекалява с неговата употреба.

Сиренето съдържа и натрий, а прекомерната употреба може да увеличи риска от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Порция от 50 грама съдържа 780 милиграма натрий, което е 32,5% от дневната доза. Ако сте генетично предразположени към някое от тези заболявания, то по-добре ограничете приема на натрий.


По статията работи: Русиана Михайлова

Източник и снимки: alimentos.org.es; biotrendies.com; www.escueladequesos.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода22,65 мл.
Белтък28,42 гр.
Мазнини27,84 гр.
Въглехидрати13,91 гр.
Калории420 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамин A, витамин B12, витамин D

ДРУГИ

Други полезникалций, фосфор

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти