Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Кейл (къдраво зеле, листно зеле) – състав и полезни свойства

Кейл (къдраво зеле, листно зеле) – състав и полезни свойства

от 29 май 2014г., обновено на 09 авг 2022г.
Редактор: Екип на Фрамар.бг
Кейл (къдраво зеле, листно зеле) – състав и полезни свойства - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Кейл (къдраво зеле или листно зеле) е растение от семейството на зелето, кръстоцветен зеленчук е като броколите, карфиола, зеленото и брюкселското зеле. Листата му могат да бъдат зелени или лилави, гладки или къдрави. Най-често срещаният вид се нарича къдрав кейл или шотландски кейл, листата му са къдрави и зелени, а стъблото – твърдо и влакнесто. Растението е уникално по отношение на полезните си свойства. То е лидер сред листните зеленчуци по съдържание на витамини, минерали и микроелементи. Богат източник е на лесноусвоим калций (2 пъти повече, отколкото има в броколите, които се смятат за първенец сред зеленчуците по този показател), съдържа много фосфор, калий (помага за поддържането на нормално кръвно налягане), магнезий, витамини А, С (повече, отколкото има в портокалите), К (важен за поддържането на здрава костна тъкан, за запазването на добра памет, профилактика е срещу Болестта на Алцхаймер).

Ежедневната консумация на 100 – 200 грама кейл дава на тялото всички тези полезни витамини и елементи в необходимите количества. Растението е антиоксидант и е изключително добро средство за профилактика срещу развитие на остеопороза, анемия, сърдечни заболявания.

Състав и здравни ползи от консумацията на къдравото зеле

В една чаша суров кейл (около 67 грама) има следното процентно съдържание на полезни вещества спрямо дневната необходимост на човек (ДН) от тях:

  • витамин A – 206% от ДН (от бета каротин);
  • витамин K – 684% от ДН;
  • витамин C – 134% от ДН;
  • витамин B6 – 9% от ДН;
  • манган – 26% от ДН;
  • калций – 9% от ДН;
  • мед – 10% от ДН;
  • калий – 9% от ДН;
  • магнезий – 6% от ДН.

Съдържанието на витамини В1, В2, В3, както и на желязо и фосфор, надвишава с 3% необходимата за човек дневна доза от тези вещества.

Мазнините в кейла с малко, а голяма част от тях са омега-3 мастни киселини (алфа-линоленова киселина).

кейл и авокадо

Източник на витамини

  • Витамин С. Витамин C е водоразтворим витамин и антиоксидант, който е от съществено значение за много жизненоважни функции в клетките на тялото. Той е необходим за синтеза на структурния протеин колаген. Кейлът е с много високо съдържание на витамина, в сравнение с повечето зеленчуци. Съдържа около 4,5 пъти повече витамин C от спанака. Листното зеле всъщност е един от най-добрите източници на антиоксиданта – една чаша суров зеленчук съдържа повече, отколкото в един портокал.
  • Витамин К. Витамин К е важно хранително вещество. То е от особено значение за съсирването на кръвта. Витаминът съществува в две основни форми – К1 (съдържа се в растителните проукти, включително в кейла) и К2 (помага за предотвратяване на сърдечни заболявания и остеопороза, съдържа се в ферментирали соеви храни и някои животински продукти). Една чаша сурово къдраво зеле съдържа почти 7 пъти повече витамин К от препоръчителното за човек дневно количество.
  • Витамин А. Твърди се, че кейлът е с високо съдържание на витамин А, но това не е напълно точно. Той всъщност е с високо съдържание на бета-каротин – антиоксидант, който тялото може да превърне във витамин А. По този начин къдравото зеле помага за повишаване на нивата на този много важен витамин в човешкия организъм.

Източник на минерали

Кейлът е добър източник на минерали:

  • Калций на растителна основа – хранително вещество, което е много важно за здравето на костите и участва във всички клетъчни функции.
  • Магнезий – важен минерал, от който повечето хора не получават достатъчно. Приемането на достатъчни количества магнезий ежедневно може да предпази от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.
  • Калий – минерал, който помага за поддържане на водно-солевия обмен в човешкото тяло. Адекватният прием на калий е свързан с понижаване на кръвното налягане и с по-нисък риск от сърдечни заболявания.
  • Предимството, което къдравото зеле има пред листните зеленчуци е, че е с ниско съдържание на оксалат – вещество, което се намира в някои растения и може да попречи на усвояването на минералите.

печен кейл

Понижава холестерола

Холестеролът има много важни функции в организма. Използва се за производството на жлъчни киселини – вещества, които помагат на тялото да усвои мазнините. Черният дроб превръща холестерола в жлъчни киселини, които след това се отделят в храносмилателната система при консумация на мазна храна. Когато цялата мазнина се абсорбира и жлъчните киселини са изпълнили своето предназначение, те се абсорбират отново в кръвта и се използват отново.

В кейла се съдържат вещества, наречени секвестрантите на жлъчната киселина, които имат способността да свързват жлъчните киселини в храносмилателната система и да попречат на реабсорбирането им, което понижава общото количество холестерол в организма. От своя страна, това води до по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания във времето.

Проучване установява, че пиенето на сок от листно зеле всеки ден в продължение на 12 седмици повишава HDL "добрия" холестерол с 27% и понижава нивата на LDL "лошия" холестерол с 10%, като същевременно подобрява антиоксидантния статус.

Полезен е за зрението

Къдравото зеле е богат източник на  лутеин и зеаксантин – каротеноидни антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от дегенерация на макулата (централната част на ретината) и катаракта (помътняване на лещата на окото).

Помага при отслабване

Поради ниското си съдържание на калории, липсата на мазнини и многото вода в състава си, къдравото зеле е с ниска енергийна плътност. Консумирането на достатъчно храни с ниска енергийна плътност подпомага загубата на тегло. Кейлът съдържа също протеини и фибри – две важни съставки, когато говорим за отслабване.

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите са вещества, които помагат за противодействието на окислителното увреждане от свободните радикали в тялото. Кейлът е богат на антиоксиданти, например бета-каротин и витамин C, както и на различни флавоноиди (кверцетин и кемпферол) и полифеноли. Флавоноидите помагат за понижаване на кръвното налягане и предпазват сърцето, характеризират се с противовъзпалителни, антивирусни и антидепресивни свойства.

кейл, къдраво зеле

>>> Опасни ли са зелето и другите кръстоцветни зеленчуци за хората с хипотиреоидизъм

Как се консумира кейл

Кейлът може да се добавя към омлети, запеканки, супи, салати, дори и в сладкиши. От него се получава и хрупкав здравословен чипс. Достатъчно е да овкусите зелето със зехтин (може да замените с масло от авокадо), да подправите със сол и да изпечете във фурна, докато листата станат хрупкави.

За да включите кейла в менюто си, бихте могли да си приготвите печена сьомга с нахут и кейл. Една порция от ястието ще достави на организма не само всички гореизброени ползи от къдравото зеле, но и всички полезни витамини и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата. Това са витамините A, D, E и от група B. Освен това тялото ще се зареди с богат набор от пълноценни белтъчини от растителен и животински произход.

Друг варинат е да си направите зеленчукова крем супа от броколи и кейл. Тя съдържа много антиоксиданти, витамин C и U, както и хлорофил, който действа благоприятно върху състава на кръвта.

Предложение за здравословен засищащ обяд е омлет с авокадо и кейл. Ястието е богато на фибри и полезни мазнини. Високо е и съдържанието на белтъчини, поради което една порция засища за дълго време.

Източник:

www.healthline.com

4.2/5 5 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода90.0 мл.
Белтък2.0 гр.
Мазнини0.4 гр.
Въглехидрати5.0 гр.
Калории33 кал.

Витамини и минерали

А, С, К; фосфор, магнезий, калий

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПАНАЦЕЯ ДИМ ФОРМУЛА капсули 300 мг * 30
25.80лв.

ПАНАЦЕЯ ДИМ ФОРМУЛА капсули 300 мг * 30

ЕКВИЛИБРА ДЕТОКС 4 ДЕЙСТВИЯ 500 мл
37.40лв.

ЕКВИЛИБРА ДЕТОКС 4 ДЕЙСТВИЯ 500 мл

БИОХЕРБА КЪДРАВО ЗЕЛЕ КЕЙЛ капсули 370 мг * 60
11.50лв.

БИОХЕРБА КЪДРАВО ЗЕЛЕ КЕЙЛ капсули 370 мг * 60

БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА КЕЙЛ 50 мл
7.50лв.

БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА КЕЙЛ 50 мл

Нов
ТЕРАНОВА ЗЕЛЕНА АЛКАЛИЗИРАЩА СМЕС 40 г
42.70лв.

ТЕРАНОВА ЗЕЛЕНА АЛКАЛИЗИРАЩА СМЕС 40 г

СУПЕР ГРИЙНС прах 200 г ХЕЛТ ЕЙД
59.50лв.

СУПЕР ГРИЙНС прах 200 г ХЕЛТ ЕЙД

Коментари към Кейл (къдраво зеле, листно зеле) – състав и полезни свойства

От сайта (5)
Напиши коментар 5 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 16 August 2022 в 08:59

    Въпрос

    Благодаря много ! Изключително полезна информация!

    И ние Ви благодарим! Радваме се, че сме полезни!

  2. Въпрос  
    на 13 August 2022 в 09:25

    Благодаря много ! Изключително полезна информация!

  3. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 09 August 2022 в 13:59

    Въпрос

    Здравейте! Чудесна статия! Бихте ли коментирали има ли и ако има, какви са противопоказанията? И по-точно субклиничен хипотиреотизъм? Благодаря!

    Здравейте отново! Ето повече информация по темата, която Ви интересува

    • Опасни ли са зелето и другите кръстоцветни зеленчуци за хората с хипотиреоидизъм
  4. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 08 August 2022 в 09:13

    Въпрос

    Здравейте! Чудесна статия! Бихте ли коментирали има ли и ако има, какви са противопоказанията? И по-точно субклиничен хипотиреотизъм? Благодаря!

    Здравейте! Благодарим Ви за обратната връзка и за въпроса. Ще подготвим статия за консумацията на кръстоцветните зеленчуци (в т.ч. кейл) при хипотиреодизъм и ще я споделим с Вас. Съветът ни е да се консултирате с лекаря си по въпроса, защото най-добре е запознат със състоянието Ви. Общите препоръки са да се ограничи приемът на кейл (и изобщо на кръстоцветни) до половин чаша дневно, а зеленчукът да се приготвя на пара или да се сварява.

  5. Въпрос  
    на 07 August 2022 в 21:19

    Здравейте! Чудесна статия! Бихте ли коментирали има ли и ако има, какви са противопоказанията? И по-точно субклиничен хипотиреотизъм? Благодаря!

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле
  • Запеканка с киноа и кейл
  • Супа Тоскана
  • Гурме салата с кейл, тиква и брюкселско зеле
  • Запеканка от кейл с масло и кашкавал
  • 7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти
  • Смути зелен еликсир
  • Пийте ефикасна напитка за отслабване от целина, цвекло, грейпфрут и кейл
  • Салата с кейл, скариди, сос и крутони
  • Насърчете отслабването с тези три зелени храни

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 1150 дни, 18 часа и 58 мин.

Вредни ли са за здравето българските кисело мляко и зеле?

преди 1177 дни, 22 часа и 39 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 9 дни, 14 часа и 10 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 11 дни, 20 часа и 14 мин.

продавам PLAQUENIL 200 mg

преди 12 дни, 15 часа и 17 мин.

Търся OZARA ACTIV и TERRA OXY - добавките на професор Жеко Ганев от Стара Загора

преди 21 дни, 11 часа и 6 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
Още интересни публикации
Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле

Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле

от 08 юни 2022г. Прочети повече
7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти

7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти

от 16 юли 2015г. Прочети повече
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах