Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Каперси - полезни свойства и вреди

Каперси - полезни свойства и вреди

от 16 дек 2013г., обновено на 14 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Каперси - полезни свойства и вреди - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Каперсите са ядливите неузрели цветни пъпки на тревистото растение или храст от вида на Capparis spinosa. Те са малки, кръгли и твърди. Измиват се, изсушават се на слънце, слагат се в буркани и се консервират в оцетен разтвор или в сол, разтворена в олио. Имат кисело-солен и леко остър вкус. Отлично се съчетават със студени предястия и с основни ястия от месо и риба. Също така често се добавят в различни сосове, включително и майонеза. Отглеждат се предимно в Близкия Изток, Централна Азия, Източна Африка, Тихоокеанските острови и Австралия, въпреки че произходът им е неизвестен.

За готвене и консумация се използват младите филизи, пъпките и малките плодове.

каперси

Хранителен състав на каперсите

  • Плодовете съдържат алкалоида капаридин. В тях има до 12% захари, до 32% рутин, до 136 мг% аскорбинова киселина, тиогликозиди, стероидни сапонини, ензим мирозин, червен пигмент, йод.
  • В пъпките се съдържат: 21 - 29% белтъчни вещества, 3 - 4,6% мазнини, 0,32% рутин, до 150 мг% витамин С, етерично масло, пектин.
  • Семената се характеризират с до 18% съдържание на протеин и 26 - 36% полуизсъхващо масло.

Като цветни пъпки каперсите всъщност са много нискокалорични, доставят само 14 калории на 100 грама. Съдържат много фитонутриенти, антиоксиданти и витамини, необходими за оптималното здраве.

Пъпките съдържат витамините А, К, ниацин и рибофлавин. Ниацинът помага за понижаване на лошия "LDL" холестерол. Минералите калций, желязо и мед присъстват в достатъчни количества в каперсите. Високото ниво на натрий обаче се дължи главно на добавянето на морска сол (натриев хлорид) в саламурата при мариноването на зеленчука.

Здравни ползи от консумацията на каперси

каперси

От древни времена каперсите се използват в качеството си на средство за понижаване на артериалното налягане. Кората им или сух прах от нея, или отвара се употребява при гноящи и дълго време незарастващи рани и язви. За целта се прави настой от 2 чаени лъжици смляна на прах суха кора на каперси, които се заливат с 250 мл вода и се варят в продължение на 15 минути на слаб огън. След като течността изстине, се прецежда. Твърди се, че такава отвара помага и при зъбобол, също така се прилага и при неврози и истерия.

Частите на каперсите се използват за облекчаване на ревматичните болки в традиционните лекарства. Мариновите каперси се добавят към диетата, за да стимулират апетита. Освен това тези пъпки имат множество полезни свойства, с които да допринесат за доброто здраве на организма.

1. Богат източник на антиоксиданти

Каперсите съдържат флавоноидни съединения като рутин и кверцетин (180 милиграма на 100 грама продукт), които са мощни антиоксиданти - молекули, които инхибират окисляването на други молекули. При окислението се произвеждат силно реактивни свободни радикали, които могат да повредят клетките, променяйки структурата на ДНК, протеините и други клетъчни структури. Антиоксидантите взаимодействат с тези свободни радикали и предотвратяват клетъчното увреждане.

Проучвания сочат, че кверцетинът има антибактериални, антиканцерогенни, аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Рутинът укрепва капилярите и инхибира образуването на тромбоцитни струпвания в кръвоносните съдове. Това помага за нормалното кръвообращение на кръвта в капилярите и поддържането на съдовете здрави.

2. Помагат в борбата с риска от анемия

Анемията е състояние, при което индивидът няма достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят богата на кислород кръв в цялото тяло. Често срещана форма на анемия е желязодефицитната, която се получава вследствие на недостатъчен прием на желязо в диетата. Желязото е основен минерал за организма, тъй като е неразделна част от съединението хемоглобин, което се намира в червените кръвни клетки. Минералът се свързва с кислорода и го транспортира в цялото тяло. Без него кислородът не може да се свързва и пренася в тялото.

3. Имат противовъзпалителни свойства

Възпалението е защитен механизъм на организма, когато тялото се опитва да премахне вредното въздействие върху него и да започне лечебен процес. За кратки периоди възпалението може да бъде благоприятно за тялото. Хроничното или дългосрочното възпаление причинява ракови заболявания, ревматоиден артрит и сърдечни болести. Изследване предполага, че екстрактите от каперси притежават мощни противовъзпалителни свойства, поради съдържащите се в тях съединения - кафеена киселина, катехин, рутин, сирингова киселина и фетулова киселина.

4. Други потенциални ползи

  • Поддържа здрави костите: Витамин K, калцият и магнезият са важни хранителни вещества, които се намират в каперсите и са отговорни за поддържане на здрава костна структура и намаляване риска от остеопороза.
  • Предпазват от алергии: Алергичните симптоми на леки кожни раздразнения и спазми на бронхите могат да се намалят с консумация на каперси и екстракт от тях.
  • Поддържат здрава храносмилателната система: Отличен източник са на диетични фибри, които могат да помогнат за намаляване на запека.

Употреба в кулинарията

Суровите пъпки имат неутрален вкус и трябва да се мариноват, за да се получи уникалният им пикантен и остър вкус. Ето и някои рецепти какво да сготвим с каперси:

  • Салата с риба тон, каперси и печени чушки;
  • Тартар от риба тон (еленско, сьомга или друго месо) и доматен сос;
  • Мариновани каперси с традиционно италианско предястие "Антипасто", в салати или като гарнитура за пица;
  • Задушено пилешко филе с бяло вино, лимони и каперси;
  • Каперсите придават характерен вкус на зеленчукови, месни, телешки и рибни ястия (особено в комбинация със сос от хамсия).

Вредни свойства

каперси

Каперсите не бива да се употребяват в големи количества, защото биха могли да предизвикат вреди на здравето, като гадене и метеоризъм.

Растението не трябва да се консумира при хипотония, запек и повишено полово възбуждане, тъй като може да се обостри състоянието.

Каперсите са алергени, имат висока концентрация на натрий в състава си, затова са противопоказни по време на бременност и индивидуална непоносимост към продукта.

Тъй като действат като разредител на кръвта, е добре да се избягват от хора, подложени на хирургическа интервенция.

Източник:

nutrition-and-you.com; dovemed.com
Снимки: tipshealthline.com; pixabay.com

5.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода85.0 мл.
Белтък0.8 гр.
Мазнини0.1 гр.
Въглехидрати2.5 гр.
Калории14 кал.

Витамини и минерали

витамин С, йод

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЛИБИФЕМ МЕНО 50+ таблетки * 30
62.80лв.

ЛИБИФЕМ МЕНО 50+ таблетки * 30

ОКУЦЕЛЛ РЕЛИЙФ спрей за очи 15 мл
23.70лв.

ОКУЦЕЛЛ РЕЛИЙФ спрей за очи 15 мл

БИОБИ ЛИВО ХЕРБ капсули * 180
74.40лв.

БИОБИ ЛИВО ХЕРБ капсули * 180

Коментари към Каперси - полезни свойства и вреди

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Каперси - полезни свойства и вреди
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 03:11
    Коментирайте "Каперси - полезни свойства и вреди"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Задушено пилешко филе с бяло вино, лимони и каперси
  • Сос Тартар
  • Боб с маслини, каперси и праз
  • Чеснови пилешки гърди в лимонов сос
  • Пъстърва в лимонов сос с каперси
  • Брускети с крема, каперси и пушена сьомга
  • Салата от макарони с моцарела, маслини и чесън
  • Пастет от риба тон с каперси за 3 минути
  • Мариновани печени чушки с каперси
  • Разядка Тапенада с маслини и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 29 дни, 5 часа и 47 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 194 дни, 14 часа и 47 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 15 часа и 16 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 6 часа и 16 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 6 часа и 27 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 6 часа и 34 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival