Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Вишнев сок - част 1

Вишнев сок - част 1

Вишнев сок - част 1 - изображение

Сокът от вишни е вкусна и полезна напитка, в която се съдържат витамини, микроелементи, органични киселини, полифеноли съединения, в частност антоцианини, и други вещества. Тя помага за намаляване на усещането за болка, премахва възпалението, нормализира съня. Но това съвсем не са всичките й ценни за човека свойства.

Във вишневия сок има плодови киселини, стимулиращи дейността на храносмилателната система. Използва се при лечението на гастрити с понижена киселинност и заболявания, свързани със застой на жлъчката. Освен това той е естествен антибиотик, помагащ за по-бързото възстановяване на дизентерия и ангина.

Благодарение на високата концентрация на витамин Р, напитката се употребява като профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания.


Състав

В 100 милилитра от сока се съдържат едва 47 ккал, което по-малко от калориите в същото количество ананасов сок, известен с диетичните си свойства.

В течността, извлечена от дребните червени плодчета, практически няма захароза, има високо съдържание на сорбитол, а наситеното обагряне се дължи на антоцианините в състава.

Изследвания сочат, че във вишневия сок има растителен мелатонин, който благоприятно повлиява нормализирането на съня. Най-значимите вещества в напитката са полифенолните съединения, включително флавоноиди. Тези вещества са мощни антиоксиданти и помагат на организма да се бори с неблагоприятното въздействие на околната среда.

Сокът от вишни е полезен за спортисти за по-бързо възстановяване на мускулите, увредени при физически натоварвания, като намалява и болката в тях.

Богати са витаминният и минералният състави на плодовата напитка:

  • Витамин С стимулира имунитета, бори се с инфекции. В 100 милилитра от напитката се съдържат 8% от дневната норма за човека.
  • Витамин А е антиоксидант, участващ в образуването на костната и мускулната тъкани, укрепва зрението.
  • Витамин Е помага за запазване на младостта.
  • Витамин Р е необходим за дейността на сърдечните мускули, повишава еластичността на кръвоносните съдове.
  • Фолиевата киселина предотвратява анемия, нормализира нивото на хемоглобина в кръвта. Особено нужна е на бременните жени.
  • Медта повлиява благоприятно нервната система, елементът е ефективен при лечението на психични разстройства.
  • Желязото поддържа оптималното състояние на кръвта, използва се за профилактика срещу анемия.
  • Магнезият е нужен за мозъчната дейност.
  • Калият се грижи за сърцето.
  • Натрият регулира водно-солевия обмен, осигурява стабилна бъбречна функция.
  • Антоцианините, освен че придават яркочервения цвят на вишните, укрепват стените на капилярите, премахват отоците, предпазват ретината от дистрофия, борят се със свободните радикали.

Вишнев сок


Полезни свойства

При редовен прием вишневият сок:

  • забавя окислителните процеси в организма;
  • използва се в диетичното и лечебно хранене при различни заболявания - от сърдечно-съдови до болки в ставите;
  • допринася за бързото възстановяване след умствени и физически натоварвания;
  • помага за извеждането на лошия холестерол;
  • позволява да се запазят здравето и умствените способности при стари хора.

Сърце и кръвоносни съдове

Кверцетинът във вишневия сок помага за намаляване на т.нар. "лош" холестерол: когато той се натрупва по кръвоносните съдове, те се стесняват, което води до хипертония, спазми и запушване на съдовете, образуване на тромби, атеросклероза. Кръвообращението се забавя, обемът на изпомпваната кръв се намалява. Всички органи получават по-малко кислород и хранителни вещества, но на първо място страда "моторът" на организма - сърцето.

За да се избегне развитието на атеросклероза и нейните последствия, кардиолозите препоръчват в менюто непрекъснато да има продукти, богати на кверцетин. Освен във вишневия сок веществото се съдържа в консервираните каперси, пресния копър, жълтите чушки, елдата, неподсладеното какао на прах, червения лук, прясно замразената черна боровинка, червената боровинка и сока от нея.

Срещу онкологични заболявания

Веществата, предизвикващи онкологична мутация на клетките, са навсякъде: в хранителните продукти, във въздуха, в предметите, които използваме ежедневно. Напълно да се предпазим от тяхното влияние е невъзможно, но трябва да помогнем на организма си да се справи с тях. Вишневият сок е сред лидерите по съдържание на антиоксиданти: антоцианини, витамини А и Е, лимонен, перилов алкохол, елагова киселина.

Срещу диабет

Вишните имат нисък гликемичен индекс (Ги=22). За разлика от много плодове и ягодоплодни, сокът от тях е полезен за консумация от хора с повишени нива на кръвната захар.

Антоцианините в състава на напитката стимулират производството на инсулин с около 40% (твърдението е на американски химици).

Продължава >>>


Редактор: Радостина Райчева
Източници и снимки: gastronom.ru; poleznenko.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиСнимкиДиетиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлБотаника