Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Антиоксиданти

Антиоксиданти

Антиоксиданти - изображение

Антиоксидантите са защитници на човешкия организъм от вредното въздействие на токсичните вещества, които имат погубен ефект върху здравето.

При правилна употреба на тези вещества се забавят темповете на стареене на организма, последният се предпазва от сърдечно-съдови, ендокринни и онкологични заболявания.


Обща характеристика

Преди тридесет години терминът антиоксиданти се използва основно за обозначаване на антиокислителни вещества, предотвратяващи от корозия на желязото, също хранителните продукти и други органични компоненти, влизащи в състава на консерви, козметика, кремове от разваляне

Днес, няколко десетилетия по-късно, в медицината се появява нова свободно-радикална теория, която преобръща всички установени понятия относно представата за антиоксидантите.

Оказва се, че в нашия организъм съществуват агресивни съединения, наречени свободни радикали. Те преструктурират клетките на тялото, окислявайки молекулния им строеж.

С излишните количества от тези вещества се борят антиоксидантите. Към последните се отнасят витамините А, Е, С, Р, К, биофлавоноидите, някои сяросъдържащи аминокиселини, цинк, мед, селен, желязо и алкохол в малки дози.

антиоксиданти
Дневна необходимост от антиоксиданти

В зависимост от типа на антиоксиданта се определя и необходимостта му за организма.

 • За витамини: А - 2 мг, Е – 25 мг, С – 60 мг, К – 0,25 мг.
 • При микроелементите количествата започват от 0,5 мг (например, селен) и достигат до 15 мг (например, цинк и желязо).


Нуждата от антиоксиданти нараства:

 • С напредването на възрастта, когато намалява способността на тялото самостоятелно да произвежда полезни вещества и се увеличава количеството на свободните радикали.
 • При неблагоприятни условия на околната среда.
 • При повишени нива на стрес.
 • При високи умствени и физически натоварвания.
 • При активни пушачи, когато се намалява усвояването на полезни вещества от организма.


Нуждата от антиоксиданти намалява:

 • При индивидуална непоносимост към определени групи от веществата.


Усвояване на антиоксиданти

Болшинството витамини и микроелементи се усвоява от организма заедно с храната. Затова обикновено се препоръчва витаминно-минералните комплекси да се приемат след ядене.

антиоксиданти
Полезни свойства на антиоксидантите и влиянието им върху човека

 • Витамин А и неговият предшественик бета-каротин нормализират състоянието на лигавиците, подобряват това на кожата и косата, предпазват от развитие на онкологични заболявания, необходими са за укрепване на очите.
 • Витамин С е отговорен за имунитета, укрепва сърдечно сърдечно-съдовата система, бори се активно с мутациите на генетично ниво.
 • Витамин Е е необходим на нервната система, предпазва клетъчните мембрани от разрушаване.
 • Селенът забавя процесите на окисляване на мазнините, блокира токсичното въздействие на тежките метали.
 • Цинкът е важен за имунната система, за растежа на клетките и тяхното възстановяване. Елементът оказва положителен ефект върху ендокринната система.


Взаимодействие на антиоксидантите с есенциални елементи

Антиоксидантите взаимодействат активно помежду си. Така например, витамините Е и С взаимно засилват действията си. Витамин Е е добре разтворим в мазнини, също като бета-каротина. Витамин С се разтваря във вода.

антиоксиданти
Признаци на недостиг на антиоксиданти:

 • отпадналост;
 • повишена раздразнителност;
 • бледа кожа;
 • апатия;
 • чести инфекциозни заболявания.


Признаци на завишени количества антиоксиданти в организма

Когато се натрупат излишни антиоксиданти, постъпили в тялото с храната, те се извеждат от него самостоятелно. Ако дозите за превишени чрез прием на изкуствени съставки (например, комплекси от витамини и минерали), е възможно да се развие състояние, което в медицинската литература се определя като хипервитаминоза, съпроводена от съответните за конкретния случай признаци и нарушения.


Фактори, оказващи влияние на съдържанието на антиоксиданти в организма

Върху количеството на веществата в тялото влияят общото здравословно състояние на човек, неговите възраст и хранителен режим.

 


Източник: edaplus.info

Снимки: fitlabs.ru; edaplus.info; foodandhealth.ru; yourhealth.oprok.biz

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаХранене при...ФизиологияЕ-тата в хранитеИсторияЛайфстайлИзследванияСпортХрани и ястия