Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Вишна

Вишна

Вишна - изображение

Състав, полза и свойства на вишната:

Във вишната се съдържат много полезни вещества. Вътрешната част на плодовете й съдържа бактерицидни вещества. Антоцианинът (оцветяващият пигмент) изпълва равномерно цялата вътрешност и затова се характеризира с добро усвояване. Кумаринът, влизащ в състава на плода, е вещество, намаляващо съсирването на кръвта. Поради тази причина, това нейно свойство се използва като средство за профилактика срещу някои усложнения на артериална атеросклероза. Вишната се употребява и за профилактика и лечение на анемия, заради комбинацията от полезни вещества, например: магнезий, желязо, кобалт, пигменти и витамини В1, В6, С, които съдържа.

Този плод е известен и със способността си да извежда от организма азотни остатъци. Сокът от него не само, че утолява жаждата и подсилва апетита, но и се използва при артрит, психични заболявания, също в качеството си на меко слабително и отхрачващо средство.

Последните изследвания показват, че във вишната има елагова киселина, която спира развитието на ракови клетки, следователно предотвратява растежа и развиването на ракови тумори. Наличието на антоцианиди намалява съдържанието на пикочна киселина в организма. Препоръчва се редовна употреба на този плод като профилактика на подагра, защото той многократно намалява риска от заболяването.

Вишната влияе добре на сърдечно–съдовата система. Р- витаминоактивните дъбилни вещества в комбинация с аскорбиловата киселина и пигментите, намиращи се в плодовете, помагат за укрепването на капилярите, повишават тонуса им и намаляват високото артериално налягане. Същото това съчетание от полезни вещества прави човешкия организъм по–устойчив на неблагоприятни влияния на околната среда, включително и повишено ниво на радиация.

Според медицински изследвания, при хора, страдащи от сърдечни заболявания и консумиращи редовно този плод, честотата и силата на сърдечни пристъпи са значително намалени.

 Противопоказания:

Независимо от множеството полезни качества, вишната не е препоръчителна за всички. Тя не е подходяща за тези, които имат повишена киселинност на стомашния сок, захарен диабет, стомашни язви, затлъстяване, хронични възпаления на белите дробове, също и за предразположени към диария.

Семената, намиращи се в костилката на вишната, са отровни, но в някои случаи, в малки количества, помагат за избавянето от бъбречно–каменни болести и подагра, дозите и схемата трябва да бъдат изготвени от лекар.

Плодът намира приложение и в народната медицина. Отварата от дръжките му се употребява при дизентерия, приема се за достатъчно силно диуретично средство и е доказала кръвовъзстановяващ ефект при продължителни и обилни менструални кръвотечения. Корените на дървото са полезни при стомашна язва, а кората – за хора, предразположени към гърчове, неврози, ревматични болки.

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода85.5 мл.
Белтък0.8 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати11.3 гр.
Калории49 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

В1, В6, С

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛюбопитноДиетиЗдравни съветиЛайфстайлБотаника