Ползи за здравето от консумацията на булгур

Булгурът е зърнена култура, която е много разпространена в източните страни. Използва се най-често за приготвяне на гарнитури към месни, зеленчукови и рибени ястия. Всъщност, това е пълнозърнеста натрошена пшеница, която преди това е обработена на пара и изсушена. В нея се съхраняват всички полезни свойства на пшеничното зърно.
Хранителен състав и витамини
В таблицата най-отдолу може да откриете хранителният състав за 100 грама суров булгур.
Но при топлинна обработка и варене, стойностите се изменят, затова тук ще разгледаме, какво получавате от приема на 1 купичка (180 грама) сварен булгур.
- 151 калории
- 34 грама въглехидрати
- 6 грама протеини
- 0 грама мазнини
- 8 грама фибри
Булгурът е наситен с витамини, особено богат е на тези от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9), на витамини Е, К, бета-каротин, микроелементи (фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций).
Ползи за здравето от консумацията на булгур
Редовната консумация на булгур действа благоприятно върху състоянието на нервната система, за която витамините от група В са най-важната и основна "храна". Голямото количество минерални соли допринасят за възстановяване обмяната на веществата, прави кожата и косата "по-живи". Цветът на лицето придобива здрав оттенък, косата става по-блестяща и расте по-добре.
Продуктът се усвоява лесно от организма, преработва се отлично, често присъства в менюто на спортистите. Особено полезен е за хората, които са подложени на тежки физически натоварвания.
Грижа за сърцето
Адекватният прием на фибри се грижи за сърцето, спомагайки на метаболитните процеси. Влакната понижават вредния холестерол, като по този начин стимулират цялостното здраве на тялото.
Булгура не повишава рязко кръвната захар
В сравнение с рафинираните въглехидрати, които са много вредни, булгурът и пълнозърнестите храни са свързани с намалено повишаване на кръвната захар. Някои изследвания показват, че благодарение на пълнозърнестите храни, може да подобрим чувствителността на клетките към инсулин.
Подпомага отслабването
С консумацията на храни, богати на фибри, може да стимулирате отслабването. Не е ясно как точно фибрите помагат отслабването, но много хора отчитат подобрение на апетита, след като консумират такива храни. След като се нахраним с храни, които съдържат много влакна, удължаваме като продължителност времето, в което се чувстваме сити, което от своя страна предполага, че няма скоро да посегнем към следващо хранене и така естествено намаляваме приетите за деня калории.
Булгурът подобрява храносмилането
Редовната консумация на пълнозърнести храни, богати на бактерии насърчават растежа на здравни чревни бактерии. Често срещан проблем при много хора е запека, а богатите на влакна храни се справят успешно с този проблем. Всъщност, най-често при този проблем, се препоръчва точно промяна на диетата, като е добре да се включат храни с високо съдържание на фибри, булгурът е точно такава култура, затова може да разчитате на него, за да се предпазите от запек.
Възможни вреди от булгура
Булгурът съдържа глутен, ако е приготвен от обикновена пшеница, а този растителен белтък е сериозен алерген.
Продуктът не се препоръчва при наличие на гастрити с повишена киселинност, при различни възпаления на стомашно-чревния тракт, включително възпалена лигавица на хранопровода, синдром на раздразненото черво. Ако усетите някакво неразположение след приема на булгур (причината е заради повечето фибри), спрете консумацията му, за да избегнете обострянето на заболяването.
Как да включите булгур в менюто си?
Ако искате да се насладите на полезната култура, лесно може да я включите в ежедневното си меню.
Приспособява се към различни ястия и успешно може да замени ориза, а дори може да поднесете булгура като закуска.
Ако обичате арабската кухня, но не успявате да откриете популярния за тези райони кускус, спокойно може да използвате булгур, ще постигнете същите добри резултати с ястието.
healthline.com
Снимки: britannica.com, healthline.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 10.0 мл. |
Белтък | 12.0 гр. |
Мазнини | 1.0 гр. |
Въглехидрати | 69.0 гр. |
Калории | 340 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, К, Е; фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций |
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Пиле със зеленчуци, булгур и чътни от кориандър
- Влезте във форма с булгур
- Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
- Червена леща с булгур
- Риба с пикантен булгур и спанак
- Булгур със сушени плодове и орехи
- Плодова салата с булгур и орехи
- Салати от булгур и спанак
- Каша от булгур с масло и домати
- Салата от булгур с домати и лимонов дресинг
Коментари към Ползи за здравето от консумацията на булгур
Валентина Божинова
А какви са данните за водата, която изцеждаме след варенето му? За житна вода има много написано, но за тази от булгур не намирам никъде нищо. Благодаря предварително.
Здравейте, ще потърсим изследвания по темата и при наличие на достоверна информация ще подготвим статия.
Благодарим Ви за интереса!
А какви са данните за водата, която изцеждаме след варенето му? За житна вода има много написано, но за тази от булгур не намирам никъде нищо. Благодаря предварително.