Хранене при тиреоидит на Хашимото
Тиреоидитът е заболяване, което се изразява във възпаление на щитовидната жлеза. Три са формите, при които се развива проблемът: автоимунен тиреоидит или тиреоидит на Хашимото, безсимптомен и подостър тиреоидит.
Ще обърнем внимание на Хашимото и по-специално на това, какво трябва да бъде храненето при такъв тип възпаление на щитовидната жлеза.
Автоимунният тиреоидит се проявява в нарушения на работата на имунната система, които допринасят за унищожаването на клетките на щитовидната жлеза. В резултат на това настъпва дефицит на тези клетки, заболяването продължава своето развитие, преминавайки в степен хипотиреоидизъм.
Първите признаци за автоимунен тиреоидит са дискомфорт в областта на щитовидната жлеза, който се усеща като бучка, заседнала в гърлото, затруднено преглъщане, обща слабост и болки в ставите.
При загиване на клетките на щитовидната жлеза настъпва хипертиреоидизъм, съпроводен със следните неразположения:
- повишено артериално налягане;
- учестен сърдечен ритъм;
- увеличено потоотделяне;
- треперене на пръстите.
Храненето...
Диетата не трябва да налага ограничаване на калориите в менюто. При намаляването им до 1200, се наблюдава прогресиране на заболяването, състоянието на страдащия се влошава.
Не бива да се преминава към вегетарианство, освен ако вече не се храните по този начин отдавна. За най-сериозни врагове на щитовидната жлеза се смятат червената детелина, просото и соевите продукти, тъй като те са богати на изофлавони и други съединения, които пречат на синтеза на ензимите, необходими за хормоните Т3 и Т4.
При хроничен тиреоидит е необходимо да се спазва оптимален баланс на хранителните елементи като въглехидрати, мазнини и протеини. Това важи и за всички останали форми на заболяването.
Храненето може да бъде на всеки три часа. В менюто да се включат повече зеленчукови ястия и продукти, в които се съдържат ненаситени мастни киселини (такива са тлъстата риба и рибеното масло).
Наситените мазнини подлежат на рязко ограничаване. Въглехидратите, получавани чрез житните култури, са задължителна част от менюто (например: каши, хляб и макарони).
Не трябва да се консумират остри, пушени, осолени и пържени продукти, също и консерви.
Храната да бъде наситена с антиоксиданти - те извеждат свободните радикали и други вредни вещества от тялото. За целта да се приема прясно изцеден сок от моркови и цвекло (в съотношение 3:1), към който добавете 1 супена лъжица растително олио (най-добре ленено) или сок от лимон и зеле. Полезна е и шипковата отвара.
Тъй като проблемите с щитовидната жлеза дават отражение върху други органи и системи в човешкия организъм, то храненето трябва да бъде определено, съобразно всички съпътстващи заболявания и неразположения на отделния пациент.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕСТ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА * 1 2SAN
НовЧЕРЕН ОРЕХ ШУШУЛКИ капсули 500 мг * 100 NATURE'S WAY
ПРОМОДР. ВОЛКЕ ГИНКО ПЮЪР 120 таблетки * 60
МАТИСЪН СУШЕНИ ВОДОРАСЛИ УАКАМЕ прах 50 г MT1441
ЛЕЦИВИТ капсули * 60 ФИТОФАРМА
ОСТРОВИТ КЕЛП таблетки * 250
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?
- Тиреоидит на Хашимото
- Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм
- Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото
- Лечение с радиоактивен йод
- Алтернативно лечение на Болестта на Базедов
- Билки при увеличена щитовидна жлеза
- Щитовидни хормони
- Тиреостимулиращ хормон (ТСХ/TSH)
Коментари към Хранене при тиреоидит на Хашимото