Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Полезни храни за щитовидната жлеза

С какво да храним щитовидната жлеза

С какво да храним щитовидната жлеза - изображение

Щитовидната жлеза е разположена в областта на трахеята и хрущялите на ларинкса. Формата й наподобява пеперуда и тежи около 20 - 25 грама. Произвеждайки необходимите ни хормони, тя оказва съществено влияние върху растежа и развитието на организма, върху функционирането на мозъчните клетки, върху работата на сърцето, също така и върху други физиологични процеси.

Недостигът на хормони е опасен точно толкова, колкото и техният излишък. За правилното функциониране на жлезата е необходимо пълноценно хранене, което да й осигури нужните витамини, микроелементи и аминокиселини.

Полезни хранителни продукти за щитовидната жлеза са:

  • морско зеле - съдържа голямо количество йод, необходим за пълноценната работа на органа;
  • морски продукти - невероятно количество йод и други полезни микроелементи има в тях, които укрепват щитовидната жлеза, традиционна храна са на столетниците;
  • пълнозърнест хляб, зърнени храни - пълноценни източници на витамини от група В. Стабилизират работата на нервната система, което допринася за нормалното усвояване на йода от организма;
  • натурални мляко и млечни продукти - също са необходими за укрепване на нервната система, която работи в екип с щитовидната жлеза;
  • червено месо, черен дроб, риба - съдържат аминокиселината тирозин, която е нужна за синтезирането на хормоните на щитовидната жлеза;
  • банани, фъстъци, авокадо, бадеми, боб - растителни източници на аминокиселината тирозин;
  • домати, цвекло, репичка - всички те съдържат йод в количества достатъчни за нормалната работа на жлезата;
  • фейхоа - още един полезен и вкусен продукт с много йод в него. Дори може да се нарече лидер сред плодовете в това отношение;
  • шипка, цитруси, лук - всички те са отлични антиоксиданти, укрепват защитните сили на организма, подобряват функционирането на органа;
  • орехи и кедрови ядки - необходими са за укрепване на нервната система, благодарение на високото съдържание на витамин Е в тях. Също подобряват усвояването на йода от организма.

Хранителни продукти, вредни за щитовидната жлеза:

  • кафе - нарушава синтезирането на хормоните на жлезата;
  • алкохол - предизвиква спазми при кръвоносните съдове на органа, в резултат на това той не получава нормално хранене;
  • сол - повишава артериалното налягане, което увеличава риска от кръвоизливи в жлезата;
  • "купешки" напитки, колбаси, бисквити - съдържат голямо количество консерванти и оцветители, нарушаващи функциите на щитовидната жлеза и предизвикващи нейната деструкция.

Общи препоръки

Щитовидната жлеза се отнася към жлезите с вътрешна секреция, която поддържа жизнения тонус на целия човешки организъм. За здравето на този орган са необходими:

  • чист въздух;
  • пълноценно хранене;
  • способност да устоявате на стрес и преумора;
  • умерено излагане на слънце;
  • каляване на организма и умерена физическа активност.
4.1, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноЛайфстайлХранене при...РецептиНормативни актовеНаучни публикацииНовиниИнтервютаАлтернативна медицинаМедицински изследванияКлинични пътекиСнимкиИсторияБотаникаСпортДиетиОрганизацииАнкетиЗаведенияСоциални грижиПроизводители