С какво да храним щитовидната жлеза
Акценти
|
Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира нормално и да произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Ако не й осигуряваме нужния йод, може да развием хипотиреоидизъм или гуша.
Все пак специалистите предупреждават, че приемът на твърде големи количества йод също може да бъде опасен, затова не бива да прекаляваме.
Кои храни са полезни за щитовидната жлеза
Ключови за здравето на щитовидната жлеза са храните с високо съдържание на йод, селен, цинк и антиоксиданти. Такива са яйцата, морските деликатеси, млечните продукти, месото, рибата и други.
Млечни продукти
Млечните продукти съдържат средно 85 мкг йод на една чаша. Количеството му зависи от йодните добавки, които млекодайните животни получават, както и от препаратите с йод, използвани за дезинфекция на вимето. Обезмасленото мляко например може да съдържа от 38 мкг до 159 мкг йод в една чаша. В заместителите на млякото, които са с растителен произход, обаче количеството йод е сравнително малко. Такива са соевите и бадемовите напитки.
Една чаша нискомаслено мляко задоволява 1/3 от дневната нужда от йод на организма. Според някои изследвания млякото, обогатено с витамин D, e още по-добър вариант, защото при пациентите с хипотиреоидизъм, по-често се наблюдава дефицит на точно този витамин.
Включването на сирене, особено чедър, в менюто, също би повлияло добре на функцията на щитовидната жлеза. Само едно листче чедър доставя на организма 12 мкг йод и 7 международни единици витамин D.
Бразилски орех
Бразилският орех е богат на друг елемент, важен за здравето на щитовидната жлеза, и това е селенът. Селенът предпазва жлезата от трайно увреждане в резултат на заболявания като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс.
Само една ядка съдържа 68-91 мкг от елемента. Важно е да отбележим, че не бива да се приемат повече от 400 мкг селен дневно, защото предозирането може да причини дъх с мирис на чесън (възможен симптом на отравяне с дадено вещество), косопад, обезцветяване на ноктите и дори сърдечна недостатъчност.

Пилешко и говеждо месо
Цинкът е много важен за здравето на щитовидната жлеза. Недостигът на цинк крие риск от хипотиреоидизъм, но е възможно и обратното – хипотиреоидизмът да причини недостиг, тъй като цинкът се усвоява с помощта на тиреоидните хормони. Страничен ефект при цинков дефицит е алопецията – автоимунно заболяване, което атакува космените фоликули и причинява тежък косопад.
Повечето хора си набавят нужния цинк с храната, но, ако страдате от стомашно-чревно нарушение и не можете да го усвоявате, сте застрашени от недостиг. В такива случаи е добре да консумирате редовно месо. Порция от 85 г плешка от говеждо месо осигурява 7 мг цинк, а от 85 г тъмно пилешко месо – 2,4 мг.
Риба
Рибата е добър източник на йод, тъй като елементът се съдържа в големи количества в морската вода. Учени са доказали, че хората, които живеят в планински региони или такива без излаз на море, са по-застрашени от гуша.
Според д-р Салваторе Каруана „водеща причина за проблемите с щитовидната жлеза е непълноценното и еднообразно хранене“.
85 г печена риба треска съдържа около 158 мкг йод, което покрива дневните нужди на човешкия организъм (изключение са бременните или кърмещи жени). Дори рибните пръчици могат да осигурят немалко йод – в 85 г порция има 58 мкг.
| » Над 1,5 милиарда души в света са изложени на риск от заболяване на щитовидната жлеза |
Морски храни
Известен факт е, че омарите и скаридите са богати на йод. Само 85 г скариди (4-5 броя) съдържат средно 10% от препоръчителната дневна доза йод. Морските деликатеси са много добър източник и на цинк.
Яйца
Можем да кажем, че яйцето е суперхраната за здрава щитовидна жлеза. С консумацията на едно голямо яйце си набавяме около 16% от дневната доза йод и 20% от дневната доза селен.
Горски плодове
Освен йод, селен и витамин D, щитовидната жлеза се нуждае и от антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и подпомагат нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Къпините, малините, ягодите и боровинките са известни с високото си съдържание на антиоксиданти.

Кръстоцветни зеленчуци
Кръстоцветни зеленчуци са броколите, карфиолът, кейлът и брюкселското зеле. Някои специалисти твърдят, че те могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза, ако се консумират в големи количества и то в суров вид, тъй като съдържат веществото глюкозинолат. Ако обаче приемът им е умерен, няма риск за нейното здраве.
Съвет: Обработвайте термично кръстоцветните зеленчуци, за да унищожите вредните глюкозинолати.
Кои храни са вредни за щитовидната жлеза
Обработените храни, фастфуд продуктите и тези със съдържание на глутен могат да нарушат производството на хормони от щитовидната жлеза.
Глутенсъдържащи храни
Глутенсъдържащите храни са вредни само за хората с цьолиакия (непоносимост към глутен). Често пациенти с цьолиакия страдат и от автоимунно заболяване на щитовидната жлеза като Хашимото или болест на Грейвс. Има все повече научни доказателства в подкрепа на теорията за съществуването на оста тиреоидна жлеза-черва, което означава, че чревните микроорганизми влияят не само на имунната система, но и на функцията на жлезата.
Обработени храни
Някои хора вярват, че, ако приемат повече солени храни, ще си набавят нужния йод, но специалистите предупреждават, че това не е вярно. Повечето производители всъщност не използват йодирана сол. Освен това обработените храни увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
Фастфуд
Бързи храни като хамбургерите са солени, но това също не означава, че съдържат йодирана сол. Анализ на съдържанието на йод в някои от най-често консумираните бързи храни показва, че в 100 г хамбургер има 3,3 мкг йод, което е твърде малко.
10 Foods for Thyroid Health—And 3 To Avoid: https://www.health.com/food/the-best-and-worst-foods-for-your-thyroid
Често задавани въпроси
Полезно ли е киселото мляко за щитовидната жлеза?
Да, млечните продукти се препоръчват от специалистите за поддържане на нормалната функция на щитовидната жлеза заради високото съдържание на йод.
Кои храни са полезни за щитовидната жлеза?
Рибата, морските деликатеси, яйцата, млечните продукти, пилешкото и говеждото месо съдържат важни за работата на щитовидната жлеза елементи като йод, цинк и селен.
Кои ядки подобряват здравето на щитовидната жлеза?
Според специалисти бразилският орех е особено полезен, тъй като съдържа много селен, но все пак не прекалявайте с тях, защото предозирането със селен е опасно.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕЛЕН капсули 200 мкг * 30 VIRIDIAN
АРТЕ ВИТА ЙОДЕН КОМПЛЕКС С БИОСТИМУЛАТОР разтвор 450 мл
БИОКЕЪР СЕЛЕН течен 15 мл
НОРВЕЖКИ КЕЛП таблетки 575 мг * 180 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ТИРОХЕЛП СЛОУ капсули * 30 НАТУРФАРМА
МАГНЕЗИЙ капсули 300 мг * 30 VIRIDIAN
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?
- От какво се повишава ТСХ (TSH)?
- Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото
- Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм
- Тиреоидектомия (отстраняване на щитовидната жлеза)
- Лечение с радиоактивен йод
- Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома
- Лекарства за щитовидната жлеза
- Хомеопатично лечение на хипотиреоидизъм
Коментари към С какво да храним щитовидната жлеза