С какво да храним щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза е разположена в областта на трахеята и хрущялите на ларинкса. Формата й наподобява пеперуда и тежи около 20 - 25 грама. Произвеждайки необходимите ни хормони, тя оказва съществено влияние върху растежа и развитието на организма, върху функционирането на мозъчните клетки, върху работата на сърцето, също така и върху други физиологични процеси.
Недостигът на хормони е опасен точно толкова, колкото и техният излишък. За правилното функциониране на жлезата е необходимо пълноценно хранене, което да й осигури нужните витамини, микроелементи и аминокиселини.
Полезни хранителни продукти за щитовидната жлеза са:
- морско зеле - съдържа голямо количество йод, необходим за пълноценната работа на органа;
- морски продукти - невероятно количество йод и други полезни микроелементи има в тях, които укрепват щитовидната жлеза, традиционна храна са на столетниците;
- пълнозърнест хляб, зърнени храни - пълноценни източници на витамини от група В. Стабилизират работата на нервната система, което допринася за нормалното усвояване на йода от организма;
- натурални мляко и млечни продукти - също са необходими за укрепване на нервната система, която работи в екип с щитовидната жлеза;
- червено месо, черен дроб, риба - съдържат аминокиселината тирозин, която е нужна за синтезирането на хормоните на щитовидната жлеза;
- банани, фъстъци, авокадо, бадеми, боб - растителни източници на аминокиселината тирозин;
- домати, цвекло, репичка - всички те съдържат йод в количества достатъчни за нормалната работа на жлезата;
- фейхоа - още един полезен и вкусен продукт с много йод в него. Дори може да се нарече лидер сред плодовете в това отношение;
- шипка, цитруси, лук - всички те са отлични антиоксиданти, укрепват защитните сили на организма, подобряват функционирането на органа;
- орехи и кедрови ядки - необходими са за укрепване на нервната система, благодарение на високото съдържание на витамин Е в тях. Също подобряват усвояването на йода от организма.
Хранителни продукти, вредни за щитовидната жлеза:
- кафе - нарушава синтезирането на хормоните на жлезата;
- алкохол - предизвиква спазми при кръвоносните съдове на органа, в резултат на това той не получава нормално хранене;
- сол - повишава артериалното налягане, което увеличава риска от кръвоизливи в жлезата;
- "купешки" напитки, колбаси, бисквити - съдържат голямо количество консерванти и оцветители, нарушаващи функциите на щитовидната жлеза и предизвикващи нейната деструкция.
Общи препоръки
Щитовидната жлеза се отнася към жлезите с вътрешна секреция, която поддържа жизнения тонус на целия човешки организъм. За здравето на този орган са необходими:
- чист въздух;
- пълноценно хранене;
- способност да устоявате на стрес и преумора;
- умерено излагане на слънце;
- каляване на организма и умерена физическа активност.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
- Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото
- Регулация на слюноотделянето
- Лечение с радиоактивен йод
- Алтернативно лечение на Болестта на Базедов
Коментари към С какво да храним щитовидната жлеза