Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хипотиреоидизъм

Хранене при хипотиреоидизъм

Хранене при хипотиреоидизъм - изображение

Хипотиреоидизмът е патология, провокирана от недостиг на хормони на щитовидната жлеза. Състоянието е противоположно на хипертиреоидизъм, при който се наблюдава засилено производство на хормони.

Неслучайно щитовидната жлеза е определяна като жлеза на дълголетието, защото е отговорна за младостта и здравето на организма. Ако тя функционира правилно, тялото произвежда достатъчни количества хормони за поддържане на нормална скорост на обменните процеси, които протичат в него.

Хранене при хипотиреоидизъм

Полезни храни при хипотиреоидизъм

За успешното лечение на заболяването е важно пациентът да получава достатъчни количества йод с храната. Елементът се съдържа в йодираната сол, морските водорасли и риба, фейхоа.

Менюто на заболелия трябва да е съставено предимно от белтъчини, а лесно усвоимите въглехидрати и мазнини да бъдат ограничени.

Да се консумират:

  • месни продукти - диетолозите препоръчват тлъсти бульони и сварено пилешко месо;
  • ядки - поддържат щитовидната жлеза и подобряват обменните процеси;
  • млечни изделия, независимо от тяхната масленост;
  • риба.


Смята се, че благоприятно въздействие върху щитовидната жлеза оказва кофеинът, защото в него има витамини от група В и магнезий. Разбира се, не трябва да се прекалява с консумацията на кафе (не повече от 2-3 дневно).
Що се отнася до чая, той следва да се ограничи, защото наличието на флуор в него не действа добре върху жлезата.

Хранене при хипотиреоидизъм

Лечебното хранене при хипотиреоидизът предполага редовно осигуряване на необходимите количества витамини и микроелементи на заболелия организъм. Затова целогодишно на трапезата да присъстват пресни сурови зеленчуци, плодове и зеленолистни растения.

Един от основните продукти в менюто на страдащите от проблема трябва да стане кокосовото масло. То съдържа средноверижни мастни киселини и се характеризира с антиоксидантни свойства.

Покълналите конопени, ленени и чиа семена насищат организма с алфа-липоева киселина, регулираща щитовидните функции. Не по-малко полезни са покълналите бобови и зърнено-житни зърна.

Хранене при хипотиреоидизъм


Вредни и противопоказни за консумация храни при хипотиреоидизъм

Да се ограничи консумацията на:

  • всички сортове зеле, ряпа, горчица;
  • чешмяна вода, защото в нея има много хлор и флуорид, блокиращи рецепторите на йода;
  • приетото количество вода да не бъде повече от 1,5 литра дневно, защото заболяването обикновено е съпроводено с отоци;
  • всички соеви продукти - те провокират производството на естроген и потискат функциите на щитовидната жлеза;
  • макаронени изделия от нетвърди сортове пшеница;
  • прости въглехидрати като фаст фууд, печива от маслено тесто;
  • рафинирани продукти, повишаващи нивото на глюкозата в кръвта и активизиращи производството на хормона на стреса (нешлифован ориз, бяло брашно и захар);
  • яйчени жълтъци, пушени изделия, чипсове и други храни, които провокират повишаване нивото на холестерола в кръвта;
  • сладки плодове и ягодоплодни;
  • полиненаситени и трансгенни мазнини;
  • черен и червен хайвер, мозък;
  • обикновената сол да се замени с йодирана.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: med-explorer.ru; medicmap.ru; pohudet.info; lechenie-simptomy.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаЗдравни съветиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиХранене при...Заболявания (МКБ)ФизиологияЛеченияИзследванияПатологияСпортНаучни публикацииИсторияПсихологияВидеоКлинични пътекиБотаника