Хранене при хипотиреоидизъм
Хипотиреоидизмът е патология, провокирана от недостиг на хормони на щитовидната жлеза. Състоянието е противоположно на хипертиреоидизъм, при който се наблюдава засилено производство на хормони.
Неслучайно щитовидната жлеза е определяна като жлеза на дълголетието, защото е отговорна за младостта и здравето на организма. Ако тя функционира правилно, тялото произвежда достатъчни количества хормони за поддържане на нормална скорост на обменните процеси, които протичат в него.
Полезни храни при хипотиреоидизъм
За успешното лечение на заболяването е важно пациентът да получава достатъчни количества йод с храната. Елементът се съдържа в йодираната сол, морските водорасли и риба, фейхоа.
Менюто на заболелия трябва да е съставено предимно от белтъчини, а лесно усвоимите въглехидрати и мазнини да бъдат ограничени.
Да се консумират:
- месни продукти - диетолозите препоръчват тлъсти бульони и сварено пилешко месо;
- ядки - поддържат щитовидната жлеза и подобряват обменните процеси;
- млечни изделия, независимо от тяхната масленост;
- риба.
Смята се, че благоприятно въздействие върху щитовидната жлеза оказва кофеинът, защото в него има витамини от група В и магнезий. Разбира се, не трябва да се прекалява с консумацията на кафе (не повече от 2-3 дневно).
Що се отнася до чая, той следва да се ограничи, защото наличието на флуор в него не действа добре върху жлезата.
Лечебното хранене при хипотиреоидизът предполага редовно осигуряване на необходимите количества витамини и микроелементи на заболелия организъм. Затова целогодишно на трапезата да присъстват пресни сурови зеленчуци, плодове и зеленолистни растения.
Един от основните продукти в менюто на страдащите от проблема трябва да стане кокосовото масло. То съдържа средноверижни мастни киселини и се характеризира с антиоксидантни свойства.
Покълналите конопени, ленени и чиа семена насищат организма с алфа-липоева киселина, регулираща щитовидните функции. Не по-малко полезни са покълналите бобови и зърнено-житни зърна.
Вредни и противопоказни за консумация храни при хипотиреоидизъм
Да се ограничи консумацията на:
- всички сортове зеле, ряпа, горчица;
- чешмяна вода, защото в нея има много хлор и флуорид, блокиращи рецепторите на йода;
- приетото количество вода да не бъде повече от 1,5 литра дневно, защото заболяването обикновено е съпроводено с отоци;
- всички соеви продукти - те провокират производството на естроген и потискат функциите на щитовидната жлеза;
- макаронени изделия от нетвърди сортове пшеница;
- прости въглехидрати като фаст фууд, печива от маслено тесто;
- рафинирани продукти, повишаващи нивото на глюкозата в кръвта и активизиращи производството на хормона на стреса (нешлифован ориз, бяло брашно и захар);
- яйчени жълтъци, пушени изделия, чипсове и други храни, които провокират повишаване нивото на холестерола в кръвта;
- сладки плодове и ягодоплодни;
- полиненаситени и трансгенни мазнини;
- черен и червен хайвер, мозък;
- обикновената сол да се замени с йодирана.
edaplus.info
Снимка: med-explorer.ru; medicmap.ru; pohudet.info; lechenie-simptomy.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТЕСТ ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА * 1 2SAN
НовБИОХЕРБА ЦИНКОВ ОРОТАТ капсули 10 мг. * 60
БОТАЛАЙФ КОКОСОВО МАСЛО 300 гр.
ПАНАЦЕЯ ДИМ ФОРМУЛА капсули 300 мг * 30
УОМЪНСЕНС ТИРОСЕНС капсули * 60
СУОНСЪН КЕЛП таблетки 225 мкг * 250 SW1745
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Лечение с радиоактивен йод
- Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм
- Щитовидни хормони
- Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?
- Билки при увеличена щитовидна жлеза
- Как да тестваме функцията на щитовидната жлеза у дома
- Тиреоидектомия (отстраняване на щитовидната жлеза)
- Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото
- Лечение на хипотиреоидизъм с рецепти от руската народна медицина
Коментари към Хранене при хипотиреоидизъм