Хранене при хипертиреоидизъм
Хипертиреоидизъм (или тиреотоксикоза) е заболяване, което се развива вследствие на повишено производство на тиреоидни хормони и хиперфункция на щитовидната жлеза.
Първоначално хипертиреоидизмът започва със загуба на телесно тегло, затова със започването на лечение се увеличават и килограмите.
Диетата при този здравословен проблем предотвратява натрупването на тегло и нормализира състоянието на заболелия.
Основни препоръки за храненето при хипертиреоидизъм
В менюто да се включат естествени влакна (1 - 2 лъжици по 1 до 3 пъти дневно), като при това да се изпива голямо количество вода. Влакната ще помогнат за пречистване на организма и за предотвратяване на повишения апетит.
Храната да се състои от растителни продукти, които имат минимална и дори нулева калоричност. Такива със съдържание на йод да не се консумират.
Важно е да обогатите менюто си с риба и млечни продукти, тъй като е известно, че щитовидната жлеза произвежда тиреокалцитонин, регулиращ нивото на калций и фосфор в организма.
Цел на диетата при хиперфункция на щитовидната жлеза
Предназначена е за насищане на организма с полезните за него елементи, за подсилване на възстановителните процеси на функциите на щитовидната жлеза и повишава защитните сили на организма.
Какво трябва да бъде менюто?
Препоръчва се меню с повишено съдържание на белтъчини, витамини и минерални вещества (особено желязо и калций). От всички видове кулинарна обработка на продуктите се забранява единствено пърженето, температурата на ястията не оказва влияние при заболяването.
Химичен състав на менюто:
- 450 грама въглехидрати;
- 100 - 120 грама белтъчини, от които 55 - 60% да бъдат животински;
- 90 - 100 грама мазнини, от тях 20 - 25% растителни.
Основни хранителни продукти при хипертиреоидизъм:
- нетлъсти видове птици, месо, риба;
- хлебни изделия;
- разнообразие от супи;
- млечни продукти;
- черен дроб;
- яйца;
- растителни мазнини и краве масло;
- различни зърнено-житни култури;
- макаронени изделия;
- плодове и ягодоплодни, зеленчуци;
- сосове;
- бобови култури (добре сварени);
- полезни сладки изделия и мед;
- умерена употреба на подправки;
- чай, какао и кафе да се приемат с мляко;
- натурални сокове;
- шипкова отвара.
Да се изключат:
- готварски мазнини;
- тлъсти видове месо и птици;
- торти с маслени кремове;
- алкохолни напитки.
Примерно меню
- Закуска: салата от зеле със заквасена сметана и ябълки, омлет с настърган кашкавал/сирене, овесена каша, приготвена с мляко, чай.
- Втора закуска: парче сирене, препечена филийка и чаша доматен сок.
- Обяд: зеленчукова супа с месен бульон, кафяв ориз със сварени пилешки гърди и чаша компот.
- Следобедна закуска: шипкова отвара с бисквитки.
- Вечеря: месни кюфтета с пюре от моркови, запеканка от извара, чай.
- Преди сън: киселомлечна напитка.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН СЕЛЕН капсули 100 мкг * 300 SW545
ПРОМОМОРСКИ КЕЛП капсули * 60 ЗДРАВНИЦА
СЕЛЕН капсули 200 мкг * 30 VIRIDIAN
ЛИНДА РЕН ДИЕТ ФУКУС капсули * 30 037685
БИОВЕА L - ТИРОЗИН капсули 500 мг * 100
ТЕРАНОВА СЕЛЕН КОМПЛЕКС капсули 100 мкг * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Природни средства и билки срещу възли на щитовидната жлеза
- Как да живеем с отстранена щитовидна жлеза?
- Базедова болест
- Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм
- Съвети и естествени добавки полезни при болест на Хашимото
- Лечение с радиоактивен йод
- Алтернативно лечение на Болестта на Базедов
- Билки при увеличена щитовидна жлеза
- Щитовидни хормони
- Тиреостимулиращ хормон (ТСХ/TSH)
Коментари към Хранене при хипертиреоидизъм