Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хипертиреоидизъм

Хранене при хипертиреоидизъм

Хранене при хипертиреоидизъм - изображение

Хипертиреоидизъм (или тиреотоксикоза) е заболяване, което се развива вследствие на повишено производство на тиреоидни хормони и хиперфункция на щитовидната жлеза.

Първоначално хипертиреоидизмът започва със загуба на телесно тегло, затова със започването на лечение се увеличават и килограмите.

Диетата при този здравословен проблем предотвратява натрупването на тегло и нормализира състоянието на заболелия.

Основни препоръки за храненето при хипертиреоидизъм

В менюто да се включат естествени влакна (1 - 2 лъжици по 1 до 3 пъти дневно), като при това да се изпива голямо количество вода. Влакната ще помогнат за пречистване на организма и за предотвратяване на повишения апетит.

Храната да се състои от растителни продукти, които имат минимална и дори нулева калоричност. Такива със съдържание на йод да не се консумират.

Важно е да обогатите менюто си с риба и млечни продукти, тъй като е известно, че щитовидната жлеза произвежда тиреокалцитонин, регулиращ нивото на калций и фосфор в организма.

 

Цел на диетата при хиперфункция на щитовидната жлеза

 

Предназначена е за насищане на организма с полезните за него елементи, за подсилване на възстановителните процеси на функциите на щитовидната жлеза и повишава защитните сили на организма.

 

Какво трябва да бъде менюто?

 

Препоръчва се меню с повишено съдържание на белтъчини, витамини и минерални вещества (особено желязо и калций). От всички видове кулинарна обработка на продуктите се забранява единствено пърженето, температурата на ястията не оказва влияние при заболяването.

 

Химичен състав на менюто:

  • 450 грама въглехидрати;
  • 100 - 120 грама белтъчини, от които 55 - 60% да бъдат животински;
  • 90 - 100 грама мазнини, от тях 20 - 25% растителни.

 

Основни хранителни продукти при хипертиреоидизъм:

  • нетлъсти видове птици, месо, риба;
  • хлебни изделия;
  • разнообразие от супи;
  • млечни продукти;
  • черен дроб;
  • яйца;
  • растителни мазнини и краве масло;
  • различни зърнено-житни култури;
  • макаронени изделия;
  • плодове и ягодоплодни, зеленчуци;
  • сосове;
  • бобови култури (добре сварени);
  • полезни сладки изделия и мед;
  • умерена употреба на подправки;
  • чай, какао и кафе да се приемат с мляко;
  • натурални сокове;
  • шипкова отвара.

 

Да се изключат:

  • готварски мазнини;
  • тлъсти видове месо и птици;
  • торти с маслени кремове;
  • алкохолни напитки.

 

Примерно меню

  • Закуска: салата от зеле със заквасена сметана и ябълки, омлет с настърган кашкавал/сирене, овесена каша, приготвена с мляко, чай.
  • Втора закуска: парче сирене, препечена филийка и чаша доматен сок.
  • Обяд: зеленчукова супа с месен бульон, кафяв ориз със сварени пилешки гърди и чаша компот.
  • Следобедна закуска: шипкова отвара с бисквитки.
  • Вечеря: месни кюфтета с пюре от моркови, запеканка от извара, чай.
  • Преди сън: киселомлечна напитка.
4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноМедицински изследванияНовиниНаучни публикацииИнтервютаХранене при...Клинични пътекиАлтернативна медицинаИсторияБотаникаСпорт