Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при струма (гуша)

Хранене при струма (гуша)

Хранене при струма (гуша) - изображение

С термина струма, познат още като гуша, се определя група от заболявания, свързани с фокални неоплазни (огнищни новообразувания) на щитовидната жлеза или нейното увеличаване.

Причините:

  • недостиг на йод в организма;
  • генетична предразположеност;
  • заболявания на вътрешните органи;
  • неблагоприятни условия на околната среда;
  • стрес;
  • и други.

 

Симптомите:

  • болка в гърлото;
  • чувство на "пълнота" в гърлото;
  • затруднени дишане и преглъщане;
  • учестени сърцебиене и пулс;
  • загубата не тегло;
  • засилено потене;
  • умора;
  • депресия;
  • нервозност.

 

Полезни хранителни продукти при струма/гуша

При диагностициране на гуша храненето трябва да бъде ориентирано към продукти с повишено съдържание на органичен йод.

Към полезните продукти се отнасят:

  • морска риба;
  • животински мазнини (мляко, яйчени жълтъци, масло, сварено телешко);
  • морско зеле;
  • зеленчуци (моркови, картофи, чесън, цвекло, лук, домати);
  • плодове (банани, грозде, пъпеши, ананас, горски и градински ягоди, райски ябълки, цитруси, ябълки);
  • каши от зърнени култури, макаронени изделия;
  • шипкова отвара, зеленчукови и плодови сокове, напитки от дрожди, отвара от пшенични трици;
  • плодови сладка, мед;
  • растителни мазнини.


Вредни продукти при струма/гуша

От менюто да се изключат:

  • захар;
  • тестени изделия от бяло брашно;
  • пържени, пикантни и тлъсти месни продукти;
  • подправки;
  • консерванти;
  • алкохол;
  • кафе;
  • силно концентрирани рибени и месни бульони;
  • силен чай;
  • какао;
  • сосове;
  • пушени храни.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаболявания (МКБ)БотаникаАлт. медицинаЛеченияНовиниЗдравни съветиПатологияНаучни публикацииПсихологияИсторияХранене при...ЛюбопитноИнтервютаВидеоИзследванияКлинични пътекиСнимкиФизиологияСпорт