Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърменето след първата година

Кърменето след първата година

Кърменето след първата година - изображение

Кърменето след първия рожден ден на бебето в много страни се счита за нормално и здравословно!

Въпреки това, на някои хора тази практиката не им допада по културни или други причини. Така че, ако изберете кърменето за вашето бебе да продължи след първата година бъдете подготвени за груби коментари или любопитни погледи.

Има обаче значителни ползи да го продължите, така че не позволявайте на другите да ви накарат да спрете. Вместо това, помислете за плюсовете и минусите, след това направете това, което вие решите.

Кърмене след годинка

Много майки, които имат желания да кърмят, започват с план да кърмят в продължение на шест месеца. След като достигнат този етап, те често искат да продължат. За съжаление има и много, които никога не постигат целта си най-вече поради липса на информация и подкрепа.

Причината, поради която някои хора не възприемат продължителното кърмене, се дължи на две погрешни схващания:

  • първото е, че след като бебето започне да яде твърди храни (около средата на първата година), няма нужда от кърма. Това е далеч от истината! Повечето педиатри препоръчват на бебетата да не приемат краве мляко, докато не са навършили една година, така че ако отбиете бебето след шестия месец, тогава все още трябва да купувате адаптирано мляко поне за следващите шест. Затова няма абсолютно никакъв смисъл да спирате кърменето;
  • второто погрешно схващане е, че след като храносмилателната система на детето вече е готова да се справя с кравето мляко (обикновено след дванадесет месеца) без алергии или сериозни стомашно-чревни проблеми, няма причина да не продължите с него. Но, само защото повечето бебета понасят добре кравето мляко не означава, че то има някакво предимство пред кърмата.

Какви са предимствата на кърменето?

Въпреки че детето вече е преминало към твърда храна, кърмата все още осигурява калории, хормони на растежа и ценни за имунитета витамини и ензими.

Тя е много питателна храна поне за първите шест месеца от живота. От 6-тия до 12-я месец се препоръчва „смесено хранене“ - това означава, че други храни постепенно започват да осигуряват хранителни нужди, които млякото не може да осигури повече, а бебето свиква с различни вкусове и текстури.

Продължете кърменето и въвеждайте нови храни и текстури

Кърмата или адаптираното мляко трябва да бъдат основният източник на калории до края на първата година (това означава около 75% кърма и 25% твърди вещества). Необходимостта от желязо се увеличава след първите 6-9 месеца, така че е добре да се включат храни, богати на желязо през второто шестмесечие на първата година.

Няма смисъл в това, което се говори, че ползите от кърменето изчезват изведнъж. Кърмата не се превръща във вода през нощта на първия рожден ден на детето ви!

Тя променя състава си, за да отговори на нуждите на растящо дете. Пример за това може да бъде млякото за недоносени бебета, което е различно от това на доносените. Нивата на определени антитела в кърмата пък се увеличават, когато детето расте - това е защитен механизъм за намаляване на риска от заболяване на малкото дете по време на периода на отбиване, когато постепенно се въвеждат повече твърди храни и кърменето намалява. За разлика от кърмата адаптираното мляко не се променя, спрямо нуждите на бебето, докато расте!

Проучвания показват, че кърмените деца по-рядко боледуват от техните връстници на адаптирано мляко.

Когато детето се разболее, майчиното мляко може да бъде единственото нещо, което то иска да консумира. Кърмата предпазва от дехидратация и подсилва имунната система.

Кърменето се отразява добре и на вашето здраве. В сравнение с жените, които никога не са кърмили, кърмачките имат по-нисък риск от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Тъй като детето ви става по-самостоятелно, времето, през което кърмите може да бъде важен източник на увереност и емоционална подкрепа. Силната връзка, която създавате помежду си, докато кърмите, ще подхранва неговата независимост. Няма да го направи зависим от вас, въпреки вярванията на някои хора!

Смята се, че ранното отбиване помага на детето да развие силно чувство за самооценка и независимост. Но принуждаването на кърмачето да спре да суче, преди да е готово за това, няма да създаде по-голяма увереност у него – напротив дори може да го направи по-привързано към вас.

Ако пътувате и пренощувате на непознати места, комфортът, който гърдите ви носят на детето може да бъде най-добрият начин да облекчите страховете му и да го накарате да се чувства по-сигурно.

Имайте предвид, че е възможно през този период от една година или повече докато кърмите вашият менструален цикъл да се забави. Това е предимство за всяка жена, която е била измъчвана от неприятно подуване и спазматични болки. Но не забравяйте, че кърменето не е ефективна форма на контрол върху раждаемостта, особено след като въведете твърди храни и намалите броя на кърменията.

Продължителното естествено хранене може да помогне да поддържате теглото си под контрол. Някои изследвания показват, че кърменето, съчетано със здравословна диета и упражнения, може да поддържа формата ви за години напред.

Какви трудности може да срещнете при продължителното кърмене?

Груби коментари или критики към тях - майките, които кърмят по-големи деца нерядко са смятани за странни и това може да предизвика неприятни забележки.

Забележки и критики за кърменето на обществени места

Бихте могли да бъдете по-дискретни относно кърменето на обществени места, ако искате да ги избегнете. Това може да бъде трудно, ако детето е свикнало да дърпа дрехите ви, когато иска да суче.

Трудно отбиване след първата година - много хора казват, че е трудно да се отбие дете след първата година. Въпреки това ако бъдете достатъчно настоятелни може да отбиете детето по всяко време, но ще се наложи да отвлечете вниманието му с друга храна, напитки и дейности, когато иска да бъде кърмено. Понякога децата искат да бъдат поставени на гърда, когато им е скучно или търсят начин да привлекат вниманието ви.

Изтощение - кърменето на едно малко дете, когато друго бебе е на път, е възможно и безопасно, но за някои жени то е изключително натоварващо и уморително.

За кърменето при нова бременност може да научите повече в: "Кърмене и бременност".

Как кърменето да ви носи спокойствие и удоволствие?

Ако се притеснявате от нежелани коментари и неодобрителни погледи, накърмете детето си у дома, преди да се отправите към магазина или парка. Някои майки предпочитат кърменето в определените часове през деня.

Ако не ви пука какво мислят или казват хората, тогава имайте готови отговори, когато някой ви зададе неизбежния въпрос: "Все още ли кърмиш?" Понякога просто "ДА" е най-добрата спирачка за разговори. Или, следващия път, когато кърмите публично и някой попита: "Ще спрете ли вече кърменето?" може да кажете: "Да, за около 10 минути."

Ако смятате, че детето иска да суче само от скука или за да привлечете вниманието ви, го ангажирайте по други начини. Бебетата са склонни да изследват света и се нуждаят от стимулиране.

Научете детето на кодова дума, която да използва, когато иска да суче. Така че, когато иска да се храни, а вие сте например в ресторант, никой няма да разбере за желанието му.

Когато кърмите след първата година, също трябва да се уверите, че вашето малко дете яде хранителни, добре балансирани ястия, така че да продължи да расте здраво. И ако вашето дете бъде по-капризно към храната в определени периоди, не се притеснявайте – то ще получи много ценни хранителни вещества от майчиното мляко.

Ако сте бременна и искате да продължите кърменето, бъдете подготвена производството на мляко да намалее, тъй като нивата на хормоните се променят. Може количеството кърма да намалее, тъй като тялото ви започва да пренасочва ресурси към развиващия се плод, а вкусът й може да се промени. Но много жени успяват да кърмят бебе и малко дете - това просто отнема повече време и енергия, така че трябва да сте сигурни в избора си!

Повече по темата за кърмене на бебе и малко дете ще откриете в: "Тандемно кърмене - кърмене на бебе и малко дете".

Културни очаквания

В много части на света децата биват кърмени до 2-4 годишна възраст, ако бъдат оставени да се отбият, когато са готови за това.

От друга страна изненада е и факта, че в някои страни само около 25% от майките кърмят една година. Това определено се дължи на липсата на подкрепа, кратки отпуски по майчинство, липса на гъвкаво работно време, в което да има възможност за кърмене или изцеждане с помпа или просто на културното очакване (че майката трябва да отбие детето около годинката).

Изпомпването при работа на пълен работен ден не е лесно. Културното очакване, че бебетата трябва да бъдат отбивани около година, също е доста вкоренено. Няма истинска причина за това, освен че станало очакване, тъй като храненето от шише наистина е било насърчавано през последните няколко поколения. Някои хора възприемат гърдата като сексуален обект, вместо като част от тялото свързана с изхранването на детето, затова им изглежда странно и притеснително да видят по-голямо бебе или малко дете поставено на гърда.

Това, обаче, определено си е техен проблем, не ваш! Така че, не обръщайте внимание на тези хора и не влизайте в безсмислени спорове с тях!

Едногодишното кърмене е огромно постижение и трябва да се похвали. Все повече започва да се говори за ползите от кърменето и майките биват информирани и насърчавани от асоциации в подкрепа на кърменето да го продължават.

Ползите от кърменето след първата година

И така, какви са причините кърменето да продължи след 1-та година?

Кърмата не променя или губи ползите си внезапно, след като детето навърши годинка. Тя все още е най-питателната и балансирана храна, която то яде. Също така млякото променя състава си, за да задоволи нуждите на детето, когато расте. Кърмата непрекъснато се променя и осигурява точно това, от което се нуждае детето. Това е невероятно предимство, което няма да намерите в купеното от магазина мляко!

Имунологичните ползи за детето продължават, докато кърмите. Всъщност те могат да бъдат по-полезни, когато бебето навлезе в детството и е изложено на повече болести. Антителата в майчиното мляко все още са изключително полезни при разболяване. Докато детето продължава да суче по-често срещаните заболявания ще бъдат по-леки или по-кратки.

Много от предимствата на кърменето, като защита от болести по-късно в живота, са свързани именно с неговата продължителност. Колкото по-дълго кърмите, толкова по-вероятно е вие и вашето бебе да сте по-защитени.

Огромна причина да продължите да кърмите след една година е тясната връзка, която се поражда между вас. Освен това кърменето може да бъде голям източник на комфорт, в периода на преминаване от бебе към малко дете.

Ако оставите детето да се отбие, когато е готово, това ще помогне да избегнете ненужния стрес и за двама ви.

Повече за ползите на кърменето: "Защо кърменето е полезно".

Най-голямото предимство за кърменето след първата година

Това е най-лесното и най-приятното кърмене. Вече сте се настроили за отбиване, независимо дали го осъзнавате или не. Детето може да суче само три пъти на ден или може би пет пъти… А може би кърмите само преди да заспи...

Колкото и да е, това е най-сладко време в отношенията ви, които кърменето създава между вас. Това е специално време за свързване, но е временно! Насладете му се и не се притеснявайте какво мислят или казват другите хора! Ако кърменето е приятно за вас и детето, наистина няма нужда да спирате. Ползите от него траят цял живот!

Кога да отбиете, зависи само от вас и детето. Това решение трябва само вие да вземете, въпреки че всички около вас ще се изкажат компетентно по темата. Интересно е, че хората, които ви дават най-много съвети, често са тези, които най-малко знаят за кърменето. Същото важи и за бременността и родителството.

Трябва да кърмите, докато имате желание затова, без да се притеснявате за това, което някой друг мисли по въпроса (включително приятели, познати или роднини). Следвайте вътрешното си усещане и се насладете на всяка минута от времето, което прекарвате като кърмеща двойка. Знайте, че правите това, което е най-добро за детето и за себе си.

 

Източници:

babycenter.com
breastfeedingneeds.com
www.breastfeedingbasics.com

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛайфстайлФизиологияЛеченияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиВидеоИсторияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители