Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и бременност

Кърмене и бременност

Кърмене и бременност - изображение

Тъкмо сте се адаптирали към кърменето и разбирате, че отново сте бременна. Вероятно в този момент ще имате много въпроси. Безопасно ли е да кърмите докато сте бременна? Дали кърменето ще повлияе на растежа на нероденото бебе? Дали ще имате достатъчно мляко за по-голямото си дете? И дори дали е възможно да кърмите и двете деца наведнъж?...

Втора бременност

Вашата нова бременност е много специален период. Вие вече ще се чувствате по-уверена в ролята си на майка. Тялото е преминало през процеса на раждане и е продължило да изхранва бебето, изпълнявайки естествената си репродуктивна роля. Може би все още не сте сигурни как ще се справите с грижите и за двете деца, дали ще може да разделите любовта си по равно между тях и как ще се справите с кърменето след това. Не се безпокойте това са нормални мисли на всяка майка, която очаква следващата си рожба.

За бебето, което расте във вас и за детето, което вече имате разбира се, че майчиното мляко е най-добрата храна, която може да се предложи. Дори ако храненията на кърмачето намалеят с течение на времето, то имунологичните ползи все още са много ценни.

Понякога майките решават да отбият децата си по време на бременност (възможно е кърменето да ви е неприятно, тъй като гърдите претърпяват промени през този период), но някои силно предпочитат да продължат, особено ако бебето е все още малко, а бременността неочаквана.

Тогава често идва въпросът:“ Какво ще се случи с нероденото дете?“

Тъй като кърмите е нормално да сте загрижени за жизнеспособността на очакваното бебе. При нормална, здравословна бременност, без предшестващи аборти през първите 20 седмици или преждевременни раждания след 20-та седмица, няма данни, които да показват, че кърменето застрашава бременността.

Хранете се здравословно


Може да имате притеснения относно количеството храна, която приемате и да мислите, че няма да успеете да подхранвате бебето, което расте във вас и да произвежда достатъчно кърма за вече роденото ви дете. Но телата ни са невероятни и знаят точно какво да правят. Хранете се здравословно и добре балансирано - яжте, когато сте гладни и пийте, когато сте жадни – това е всичко, което е необходимо.

Може ли безопасно да кърмя докато съм бременна?

Кърменето по време на бременност е напълно безопасно. Докато се храните пълноценно и здравословно, нероденото ви бебе няма да бъде лишено от хранителни вещества.

Дори ако страдате от сутрешното гадене и трудно приемате храна, тялото ви по естествен начин ще използваСутрешно гадене всички натрупали се хранителни вещества, за да предотврати недостига им у бебето.

За да протича обаче нормално бременността и да имате достатъчно кърма трябва наистина да се храните добре. В зависимост от възрастта на кърмачето ви ще са ви нужни допълнителни калории на ден - около 650 ако детето е под 6 месеца и около 500, ако то вече е захранено и приема други храни. В допълнение към посочените по-горе калории ще имате нужда още от 350 калории дневно през втория триместър от бременността и 450 калории дневно през третото тримесичие.

Допълнителни калории

Ако в първия триместър ви е трудно да се храните поради гадене, ще бъдете облекчени, тъй като не са необходими допълнителни калории през този период.

Какви промени настъпват и какви опасения може да имате:

  • повишена чувствителност на зърната;
  • намалена продукция на кърма;
  • промяна във вкуса на млякото.

Възможно е да се притеснявате, тъй като стимулирането на зърното по време на кърмене може да предизвика контракциите на матката. Това се дължи на хормона окситоцин (стимулиращ раждането), който се освобождава по време на кърмене. Контракциите обаче не представляват риск за нероденото бебе и в повечето случай не повишава риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане, тъй като количеството окситоцин, което се освобождава обикновено не е достатъчно, за да предизвика разтваряне на шийката на матката и да предизвика раждане. Бихте могли да имате няколко леки контракции от време на време, но това е нормално и не трябва да се притеснявате.

Въпреки че, много от майките казват, че ще продължат да кърмят, често се случва да възникнат неочаквани предизвикателства. Например повишена умора, която е нормален фактор за бременността; физически дискомфорт като повишена чувствителност или болезненост на зърната на гърдите, която може да продължи няколко месеца или до края на бременността. Много жени отбелязват, че болезнеността изчезва напълно след раждането. Но редица от тях пък са установили, че повишената чувствителност спомага за намаляването на проблемите като разранени зърна при започване на кърмене на новороденото бебе.

Може да се появи гадене, причинено от спускането на млякото, особено на празен стомах. Друга част от майките се чувстват неспокойни и разтревожени докато кърмят. Някой описват този момент като, че ли нещо пълзи по кожата им.

В случай, че имате тежка бременност и риск от преждевременно раждане, препоръчано ви е да избягвате полов контакт (тъй като също се освобождава окситоцин) през периода на бременността, вероятно отбиването също ще бъде препоръчително.

Вашият лекар вероятно ще ви препоръча да отбиете кърмачето си също ако имате кървене, болки или носите близнаци.

Продължаването на кърменето през бременността е ваше решение. Може да има медицинска причина поради, която трябва да го прекъснете, но това е много рядко. Казано накратко при нормална бременност и добро здраве няма причина да не кърмите.

Кърмене през бременността

Какво се случва с производителността на кърмата?

Ако вашето бебе е на възраст под девет месеца, а вие се храните здравословно, добре балансирано и предлагате гърдата винаги, когато детето пожелае, може да установите, че лактацията се поддържа. Но доста майки съобщават, че производството на мляко намалява в средата на бременността (четвъртия-петия месец), а понякога и още в първите месеци. Това се дължи на покачването на хормона прогестерон по време на бременността.

Да отбия ли детето? Готово ли е? Готова ли съм аз?

Много важен аспект, който трябва добре да обмислите е дали детето ви е готово да бъде отбито. Факторите, които имат значение тук са възрастта на детето, начина на кърмене, както и физическата и психологична нагласа, която детето има към бременността ви.

Майчиното мляко по време на бременността може да промени вкуса с и, тъй като отново започва да се образува коластра. Поради тази причина детето може да пожелае да се отбие по-рано от очакваното. От друга страна пък то може да се окаже пристрастено кърмаче и да не е готово да бъде отбито.

Вероятно ще попитате и сами себе си дали сте готови да отбиете бебето. Може да имате колебания относно това как бременността ще повлияе на връзката помежду ви. Друго важно е дали детето желае да бъде кърмено, за да се храни или за комфорт.

Изключително важно е да се наблюдава здравето и развитието на кърмачета, които са на възраст под 6 месеца и са зависими изключително от кърмата. Възможно е да са необходими допълнителни хранения, за да гарантират, че бебето расте и се развива добре. По-големите деца, които вече са захранени може да предпочетат други храни пред майчиното мляко.

Бебе, което предпочита твърди храни пред кърма

Това дали ще продължите кърменето или ще отбиете детето трябва да зависи само от това как се чувствате (физически и психически). Вашият избор ще бъде правилното за вас решение, тъй като всяка ситуация е уникална и всеки ден води до промени за вас, кърмачето и нероденото ви дете.

В крайна сметка, когато кърменето и бременността съвпадат, основните съображения, които ще имате ще бъдат отнесени до взаимоотношения и чувства. Вие ще искате да вземете предвид нуждите на нероденото дете и детето, което кърмите, в допълнение към вашите собствени чувства. Затова най-добре не прибързвайте с решение, а оставете опциите си отворени в зависимост от ситуацията и потребностите на вас и вашите деца.

 

Източници:

https://www.babycenter.com
http://www.mayoclinic.org
http://www.llli.org
http://www.lalecheleague.org
https://www.breastfeeding.asn.au
http://americanpregnancy.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиНовиниФизиологияЛайфстайлЛюбопитноИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители