Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Тандемно кърмене - кърмене на бебе и малко дете

Тандемно кърмене - кърмене на бебе и малко дете

Тандемно кърмене - кърмене на бебе и малко дете - изображение

Какво е тандемно кърмене?

Това е практика, при която се кърмят две бебета по едно и също време като това може да се отнася за бебе и малко дете или за кърмене на близнаци. И въпреки, че в нашата култура това не е много разпространено, а много често се счита и за необичайно, в много други култури е обичайна практика.

За кърменето в тандем започна да се говори все повече и то става все по-популярно.

Появата на ново бебе може да бъде обезпокояваща за децата, които вече имате, особено за тези, които са твърде малки, за да разберат напълно какви са последствията. Настъпващите промени са неизбежни, но тандемното кърмене помага на по-голямото дете да усеща гърдата като безопасно и сигурно място.

Тандемно кърмене

Независимо от възрастта, майчиното мляко продължава да осигурява важни хранителни вещества и защита срещу болести, докато детето се кърми. Също така то укрепва емоционалната връзка между майката и кърмачето, което прави прехода към увеличаването на семейството по-лесен.

Кърменето в тандем е абсолютно безопасно и сигурно, че вашето по-голямо бебе няма да изпие млякото на по-малкото, защото гърдата има невероятната способност да се приспособява към изискванията, които й се поставят. Независимо от това как ще кърмите децата си (по отделно или едновременно), ще бъдете изумени от способността на тялото ви да отговори на техните нужди. Ако изберете едновременно кърмене на децата, то ще спомогне за осъществяване на по-близка връзка между тях, а и облекчава напрежението в гърдите на майката (ако има такова).

Докато майките, които кърмят едно бебе, се притесняват, че ще имат малко мляко, тези, които кърмят в тандем вероятно ще имат твърде много!

Как да вземете решение: кърмене на новороденото или кърмене в тандем?

Бременността и родителските грижи са едно емоционално пътуване. Преди да решите дали да кърмите в тандем или да отбиете малкото дете е необходимо да помислите за неговите и вашите нуждите и чувствата. Някой майки без никакви колебания решават да кърмят в тандем, докато други смятат, че имат нужда от почивка и от време само за новороденото, но пък се притесняват как ще реагира в този случай по-голямото дете.

Редица бременните кърмачки съобщават, че зърната им стават силно чувствителни, поради хормоналните промени през бременността и отбиването в тези случаи им се струва наложително. При други пък по-голямото дете губи интерес към кърменето и се отбива само, тъй като усеща промяна в майчиното мляко (към края на бременността започва да се образува коластра).

Най-добре е да не бързате с решението и да оставите нещата да се случат от само себе си според вашето желание и нуждите на децата, защото, готови или не, новото приключение е на път да започне.

Кърмене и бременност

Много от майките, които продължават да кърмят, след като установят, че са бременни, се страхуват, че няма да произвеждат достатъчно мляко и за двете деца.

Бъдете сигурни, че човешкото тяло се възстановява, когато се роди новото бебе и ще произвежда правилния вид мляко за най-новия член на семейството. Коластрата е много важна, тъй като е първата храна и първата защита за незрялото новородено. Чрез нея то ще получи най-доброто начало в живота си.

Един момент:“Ако млякото се промени според нуждите на новороденото, ще получи ли по-голямото дете това, от което се нуждае?“Да! Тя е полезна и за по-големи деца и е един „имунен тласък“ (съдържа допълнителни хранителни вещества и антитела).

Може да се притесните, че няма да имате достатъчно коластра за двете деца, но ще имате, тъй като тя също се произвежда на базата на търсенето (както кърмата). И все пак ако много се безпокоите може винаги да нахраните новороденото първо.

Първо нахранете новороденото

Как ще се случи кърменето на две деца?

Понякога жонглиране е идеалната дума за кърмене на две деца! Има много разнообразни подходи за тандемно кърмене. Как то ще протече зависи единствено от вашето ниво на комфорт и разположението на децата.

Ще имате възможността да избирате дали да храните двете деца по едно и също време или всяко да бъде кърмено по отделно.

Ако храните бебе и малко дете, опитайте първо да нахраните бебето поради по-непосредствените му хранителни нужди, поне докато коластрата изтече и премине в по-лек млечен цвят. Ако храните близнаци е най-добре да ги редувате: този, който се е хранил последен, при следващо кърмене да бъде пръв, за да поемат и от предното и от задното мляко, които потичат в началото и съответно към края на едно кърмене. Добре е да ги редувате и на гърдите.

Храненето на две деца едновременно означава да бъдете творчески настроени с Пози при тандемно кърменепозициите при кърмене. Има две основни, които бихте могли да опитате в началото (поза футболна топка и поза люлка), а на по-късен етап може да изпробвате различни комбинации, за да изберете най-подходящата за вас.

Повече информация за позиците при кърмене ще намерите в темата:"Подготовка и пози за кърмене".

Направете си почивка

Кърменето в тандем е доста изморително! Един добър начин да се справите с умората е да си почивате, като накарате по-голямото дете да спи в някой от часовете, в които го прави и по-малкото. Друг вариант е да имате подготвено изцедено мляко и някой друг член от семейството да нахрани децата с шише, докато вие си почивате.

Предимствата на кърменето в тандем:

 • намалява ревността и прави по-силна връзката между братята и сестрите. Когато новото бебе се появи, вашето малко дете може да се почувства изоставено, особено ако му кажете, че няма да бъде кърмено. Затова тандемът е добро решение. Така децата ще се научат да споделят от най-ранна възраст;
 • вВашето малко дете ще получава всички предимства на майчиното мляко;
 • тандемното кърмене може да облекчи гърдите ви и да предпази от рак на гърдата;
 • ако практикувате едновременно кърмене в тандем това ще ви спести време и енергия, за отделното хранене на всяко дете.

Разбира се винаги могат да бъдат открити и недостатъци:

 • някои майки губят тегло;
 • ще ви трябват здрави нерви и усилия, за да се справите с критиците и неприятните забележки. Вероятно ще ви бъде казано, че новороденото няма да получава достатъчно мляко (но това изобщо не е вярно);
 • ако решите да кърмите децата поотделно може да си се стори, че всичко, което правите е да кърмите;
 • някои майки е възможно да изпитат чувство на сексуална възбуда при едновременното кърмене, което е резултат от отделянето на хормони в по-високи нива.

Какво да направя ако почувствам, че по-голямото дете е засегнато или раздразнено?

Често се случва по-голямото дете да иска да суче много по-често, когато се роди бебето. Много от тях искат да бъдат кърмени всеки път, когато и бебето. Често това е период, който отминава след няколко седмици. Но ако това не се случи и детето е раздразнено от факта, че бебето суче по-често има решения:

 • бихте могли да му кажете „не сега“, което означава, че е възможно по-късно;
 • ако виждате, че детето е настоятелно може да опитайте да му кажете, че предпочитате да му отделите специално внимание, в което да вършите други неща заедно, след като бебето се нахрани;
 • може да му обясните, че бебето се нуждае от мляко като храна и вода, а то е вече пораснало и би могло да си хапне от любимите си храни (като изброите кои са те).

Предложете на малкото дете от любимите му храни

Дали тандемното кърмене е за всеки?

Разбира се, че не! Естествено е майката да се съсредоточи силно върху нуждите на новороденото, а кърменето е начинът, по който тя го прави. Всяка майка има своята индивидуалност и някой биха се чувствали по-комфортно да задоволят нуждите на по-големите си деца по други начини. Често се случва и кърмачките да се радват на кърменето в тандем, а след това с ужас да открият, че това не им харесва. Тук няма правилно и грешно! Направете това, което почувствате, че е за вас!

Какво ще стане ако реша, че тандемното кърмене не е за мен?

Ако решите, че трябва да отбиете по-голямото дете не се измъчвайте и не се чувствайте виновна. Не забравяйте, че това е личен избор! Мислете за това как ще уплътнявате времето си с него като правите други неща (игри, четене на книги, рисуване и т.н).

Съвети за отбиване

След като сте решили, че тази практика не е за вас има варианти, които могат да ви помогнат да прекратите кърменето на по-голямото си дете:

 • на първо място намалете емисиите на кърмене;
 • може да кажете на детето, че вашите гърди са вече изморени и усещате болка;
 • предложете мляко в чаша.

Предложете мляко в чаша

Тандемното кърмене може и да бъде страхотно!

Срещали ли сте някога лозунга:“Аз правя мляко. Каква е вашата суперсила?“ Кърменето на бебе може да бъде едно от най-силните и възнаграждаващи преживявания на жената. За тези, които решат да го практикуват това може напълно да промени чувствата и възгледите им.

Пригответе се за критици

Тъй като тандемното кърмене не е много популярно е възможно да получите по някой дразнещ коментар от приятели, членове на семейството или дори от медицински персонал. Добре е да имате готов отговор за тези моменти. Нещо като:“Проучих плюсовете и минусите на тандемното хранене и разбрах, че то е безопасно, а освен това работи добре в нашето семейство!“

Намерете си поддръжници

Не всички акушер-гинеколози, педиатри и други медицински лица са наясно и са съгласни с ползите и безопасността на тандемното хранене. Затова е важно да намерите някой, който да ви подкрепя. Много жени се отказват именно поради липса на такава подкрепа. Свържете се с консултанти по кърмене и не се притеснявайте да потърсите и други майки на вашата вълна.

Намерете си поддръжници

И така какво е всъщност кърменето в тандем?

Това е приключение. То е правилният избор за някои майки и грешният за други. Няма място за угризения и срам, независимо от избора, който сте направили.

 

Източници:

http://www.breastfeeding-problems.com
https://www.mamanatural.com
https://www.breastfeedingbasics.com
https://www.fitpregnancy.com
http://www.llli.org
https://breastfeedingusa.org
https://babygooroo.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛайфстайлВидеоЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители