Начало Хранене Хранене при Хранене при кърмачета и деца Кърмене и менструация

Кърмене и менструация

Кърмене и менструация - изображение

Една от най-големите благословии по време на тези 9 и повече месеца от бременността - освен бебето разбира се - е фактът, че липсва месечният цикъл. Всяка жена, независимо дали има проблемни през този период или не, намира отсъствието му за „уаау“ момент. Но след като родите сте наясно, че благословията няма да продължи дълго време.

Кърмене и менструация

Склонни сме да имаме много въпроси и притеснения около първия менструален цикъл след бременността: Ще се възстанови ли той докато кърмя? Ще повлияе ли кърменето? Това знак ли е да отбия детето? Цикъла след бременността различен ли ще е? Как ще се справям с болката и дискомфорта, докато се грижа за новороденото?

Но най-често срещания е: „Кога ще настъпи първият цикъл след бременността?“

Трябва да знаете, че точно време няма! Във всеки един момент след раждането може да се случи. При някои жени се възвръща в Кога ще настъпи първия цикъл след бременносттарамките на 2 месеца след раждането, при други липсва в продължение на 2 години, а при трети – настъпва почти веднага след раждането. Това е твърде индивидуално. И всички горепосочени ситуации са напълно нормални. Дори жените имали повече от една бременност могат да съобщят, че менструацията им се е възстановява по различно време след всяка от бременностите.

Кърменето обаче поне за известно време потиска менструацията. Честото хранене от гърда потиска освобождаването на хормона пролактин, който кара тялото да не започва подготовка за нова бременност, т.е овулация липсва и следователно няма менструация. Този период се означава като лактационна аменорея. Това е начинът на природата да предпази за известно време организма от нова бременност, за да се възстанови.

Продължителността на лактационната аменорея може да е седмици, месеци и дори години, докато кърменето продължава. Тя зависи и от физиологията на всяка жена. Някой майки трябва напълно да отбият детето си преди първия цикъл. При други, след като бебетата започнат да приемат допълнителна храна и да спят по-дълго през нощта, той се възстановява. При някои майки, които кърмят изключително своите бебета цикълът се възстановява след 2-3 месеца, а при други, на които децата вече са преминали на твърда храна той все още липсва и може да липсва в продължение на една година. Всичко е твърде индивидуално и както казват експерти се смята за нормално.

Как кърменето ще повлияе върху месечният цикъл?

Най-големият ефект на кърменето върху менструацията се наблюдава при жени, които го практикуват изключително и на поискване. Ето и какви принципи се спазват при този вид кърмене:

Кърмене на поискване и спане с бебето

 • изключително кърмене на бебето (това означава, че то не поема никаква друга храна или течност през първите 6 месеца от живота си);
 • успокоявайте детето на гърдите си;
 • не използвайте силиконови зърна и шишета;
 • споделяйте нощния сън с бебето, за да му осигурите и кърмене през нощта;
 • споделяйте и дневния сън, за да му осигурите отново кърмене ако пожелае;
 • хранете детето на поискване, избягвайте графиците;
 • избягвайте всякакви практики ограничаващи кърменето или отделянето от бебето.

Имайки предвид всичко това вие може да забавите връщането на цикъла. Как:

 • Кърмете бебето на поискване. Колкото повече кърмите бебето, толкова по-малък е шансът цикъла да се възстанови. Добре е да има поне 6 кърмения на денонощие.
 • Кърмете бебето през нощта. Основната причина, поради която менструацията се възстановява твърде бързо е, че се премахва нощното кърмене. Добре е да кърмите поне веднъж през нощта.
 • Захранете бебето с твърди храни след навършване на 6 месеца.
 • Избягвайте употребата на изкуствени зърна.
 • Много майки, които практикуват строго тези принципи могат да забавят цикъла си средно с около 14 месеца.

Как ще се повлияе месечният цикъл върху кърменето?

Вероятно вече сте приели факта, че месечният цикъл трябва да се възстанови рано или късно, дори и да кърмите. Така че следващият важен въпрос е: Как той ще повлияе върху него?“

Ще се промени ли вкусът на мляко? Да, ще има лека промяна поради хормоналните промени по време на овулацията и менструацията. Вие може да забележите тази промяна, ако бебето ви изведнъж се отдръпне от гърдите ви, след като е засукало. Това обаче не означава, че млякото е лошо или че трябва да започнете да отбивате бебето. Това просто означава, че има различен вкус и бебето го усеща. Не бива да се тревожите - вкусът ще се нормализира след няколко дни.

Промяна във вкуса на млякото

Ще намалее ли предлагането на мляко? Да, може да има спад в производството на мляко. Ще забележите това, когато вашето бебе изисква по-често хранене. Отново това е причинено от хормонални промени. След като премине месечния период и хормоните се стабилизират, производството на кърма отново ще се покачи.

Ще бъде ли млякото толкова питателно по време на менструацията? Абсолютно! Кърмата ви ще продължи да бъде най-доброто, което можете да предложите на вашето бебе. Тя ще бъде толкова здравословна и питателна, колкото и преди.

Ще се сблъскате ли с някакви затруднения по време на кърменето? Да, може би. Чувствителността на зърното е нещо, от което повечето жени се оплакват по време на менструацията след бременността. Това може да причини известен дискомфорт по време на кърмене, но отново ще отмине.

Всичко това изглежда много сложно. Няма ли да бъде по-лесно да отбиете бебето си? Кога да отбиете детето определено е вашето решение, но менструацията не трябва да бъде фактор, допринасящ за това решение. Всички промени, които чувствате, са само игра на хормони и всичко ще се стабилизира. Вашето мляко все още е най-полезната храна за  детето. А кърменето по време на цикъл, не причинява здравословна заплаха за вас или бебето.

Какво е нормално, след като цикълът се възвърне?

За известен период от време той може да е непостоянен и променлив. Не е необичайно да е по-кратък или по-дълъг от нормалния преди кърменето, да бъде по-оскъден или по-обилен, а също така е възможно и да има отново месеци, в които цикъла липсва. Пропуснат цикъл през периода на кърмене е нещо нормално. След като започнете да ограничавате времето за кърмене и броя на кърменията, цикълът ще се регулира.

Когато менструацията се възстанови ще е необходимо да вземете мерки ако желаете да се предпазвате от следваща бременност. Много жени смятат първата менструация след раждането като предупредителен знак, че вече е възможно да забременеят. Но имайте предвид, че забременяване е възможно и преди връщането й, макар и доста рядко.

Жените от много години са използвали кърменето като метод на защита от бременност. Изследователи от университета в Джорджтаун са разработили метод за контрол на раждаемостта свързан с лактационната аменорея. За да се каже, че тя е ефективна и шансовете за бременност са по-малко от 2% трябва да са в сила следните неща:

 • бебето да е на възраст под 6 месеца;
 • менструалният цикъл все още да не е възстановен;
 • бебето да е изключително кърмено на поискване.

Може ли да забременеете, докато кърмите, но все още нямате менструация?

Въпреки че тази статия не се отнася до бременността, ще  разгледаме и този въпрос , тъй като това е едно от най-големите погрешни схващания сред всички. Да, технически, менструацията е признак на овулация и може да забременеете само след отделяне на яйцеклетка. Трябва обаче да знаете, че овулация е възможна и преди да настъпи първият менструален цикъл. Така че, ако не използвате предпазни средства е възможно да забременеете!

Методи за предпазване от бременност

Как вие и детето да се чувствате по-удобно през периода на менструация?

Първо се погрижете за себе си: Използвайте удобни дамски превръзки. Експерти не препоръчват тампони, тъй като има по-висок риск от бактериални инфекции. За да се предпазите от такива е добре да подменяте превръзките на всеки 4 часа.

Не използвайте тампони!

Грижа за бебето: недостигът на мляко е това, което ще ви притеснява най-много. Един от най-лесните начини за това е да се храни бебето по-често. Можете също така да наблегнете на  естествени начини за увеличаване на кърмата - като семена от сминдух, богати на желязо храни като месо и зелени листни зеленчуци във вашата диета. Приемането на мултивитамини също може да помогне. Ако решите да приемате лекарствени продукти ще трябва да се консултирате с вашия лекар.

Още информация може да откриете в темите:

"Как да увеличите и поддържате лактацията"

"Как да се храни кърмещата жена"

Кога трябва да посетите лекар за консултация относно цикъла след бременността?

Дотук казвахме, че всичко е нормално, когато става въпрос за менструация след бременност. Но все пак внимавайте за следните знаци и ако ги забележите, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да се уверите, че всичко с вас е наред.

 • Ако кървенето продължава повече от седмица и има яркочервен цвят навсякъде (обикновено кървенето става по-тъмно или по-леко към края).
 • Докато натрупването на кръвни съсиреци по превръзката е нормално, то по-големите такива ако се наблюдават често, трябва да бъдат проверени от лекаря (вероятно може да прецените какво не е нормално за вас по отношение на размера на кръвните съсиреци и честотата на появата им).
 • Ако изтеченията имат много лош мирис, това може да е признак на инфекция и отново се нуждаете от консултация с лекар.
 • Ако почувствате болка, която е много по-силна и по-различна от обичайните менструални спазми до този момент.
 • Ако смятате, че менструацията е към своя край, тъй като количеството и цветът намаляват, а след това изведнъж започнете отново да виждате яркочервено кървене.

Съвети за увеличаване производството на мляко и облекчаване на симптомите

При някои жени по време на овулацията или в дните преди цикъл (а може и в двата случая) се наблюдава повишена чувствителност на зърната. Това в комбинация със спада на количеството кърма става все по-голямо предизвикателство.

 • За да се справите със симптомите на неразположение може да приемате комбинирана добавка от 1500 мг. калций и около 400 мг. магнезий (приемайте винаги заедно, никога поотделно). Това ще регулира цикъла и ще спомогне за предотвратяване чувствителността на зърната, поддържа доставката на мляко и също така предотвратява спазмите на матката.
 • Таблетка вечерна иглика на ден също може да спомогне за облекчаване болезнеността на зърната.

Кърменето има мощен ефект върху тялото. Лактационната аменорея е нормална, здравословна част от репродуктивния цикъл, която осигурява на майките естествено прекъсване от плодородния период. Много учени смятат, че продължителната й може да помогне да се обяснят по-ниските шансове за развитие на рак на яйчниците, ендометриума и гърдата, открити при жени, които кърмят.


Източници:

http://www.beingtheparent.com
http://www.motherandchildhealth.com
https://www.babycentre.co.uk
http://www.breastfeeding-problems.com
http://www.llli.org
https://www.healthdirect.gov.au
https://www.babycenter.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Алтернативна медицинаСнимкиФизиологияНовиниЛайфстайлВидеоЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители