Как влияят различните вкусове на храните върху здравето
Китайските мъдреци смятат, че киселата храна прави живота весел, в същото време сладкото дава възможност на организма да възстанови изразходената енергия. Те са убедени, че вътрешната и външната хармонии са преди всичко резултат от правилното хранене (правилни хранителни навици). Такъв режим според китайската медицина се състои в наличието на петте основни вкуса в менюто.
Горчивата храна има дехидратиращо действие. За да не се задържа вода в организма, към ястията трябва да се прибавят мащерка, риган или розмарин. Различни листни салати, като цикория, глухарче, червена италианска салата, помагат за успокояване при стрес, засилена възбуда, безсъние, намаляване на горещите вълни и вътрешното безпокойство. Но не всички горчиви храни са полезни. Ако консумирате големи количества горчив черен чай или кафе например, кожата става суха и дори се набръчква. По-добре е да се пие зелен чай, защото според китайските мъдреци той помага да се намери баланса между душата и тялото на човека, хармонизира енергийния поток.
Киселите продукти оказват положително въздействие върху енергията на човешкото тяло. Такива храни се препоръчват за консумация, когато изпитвате силен гняв, раздразнителност или вътрешен дискомфорт. Много подходящи в такива случаи са плодовете, киселото зеле, изварата, плодовия чай, киселомлечните продукти. Тяхното успокояващо действие се обяснява с принципа на "студения душ", те балансират разгорещения организъм.
Благодарение на сладките храни тялото получава тази енергия, която му е необходима, за да се поддържат жизнените сили на нужното ниво. Към полезните сладки хранителни продукти се отнасят: ядките, кестените, сушените плодове, стафидите, морковите, фурмите, смокините, тиквата, картофът, фенелът и много други. Всички те съдържат голямо количество плодова захар, с помощта на която тялото се бори и със стреса.
Пикантната храна има скрит смисъл - тя помага да се премахнат всички енергийни блокади, които се проявяват във вътрешна и външна студенина и в състояние на изтощение. За полезни се приемат следните подправки: индийско орехче, чесън, лук, чили, джинджифил, черен и бял пипер, хрян.
Последният пети вкус е соленият. Солена храна употребяваме повече, отколкото е необходимо. В резултат на това в организма се натрупва вода, а това води до неприятни последици като целулит и хипертония. За да се предотвратят подобни проблеми, използвайте сол възможно най-малко.
Включвайте всички вкусове в менюто, без да прекалявате и се радвайте на добро здраве!
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ESN FLEXSPRESSO ПРОТЕИН С ВКУС КАФЕ 908 г
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
ВИНОЦЕТИ МАЛИНОВ ОЦЕТ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Сетивни системи
- Вкусова сетивна система
- 20 идеи за бързи и вкусни сандвичи - Първа част
- Вкусни идеи с рецепти за забавни новогодишни ястия
- Премахнете лошия дъх на месото с чай от лайка или горещи въглени
- Усещане за солено
- СПЕЦИФИЧНИЯТ ВКУС В УСТАТА МОЖЕ ДА Е ПРИЗНАК НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ
- Оформяме вкусовите си предпочитания още в първите месеци от живота си
- Загуба на усещането за вкус може да е една от причините за затлъстяването
- Вкусът ни отслабва след 45 г.
Коментари към Как влияят различните вкусове на храните върху здравето