Полезни свойства на фурмите
В много арабски страни плодовете на финиковата палма (фурми) се считат за плодове, запазващи здравето и даващи дълголетие, били са основна храна, както оризът за Югоизточна Азия например. Използвани са при различни заболявания – гнойни рани, възпаления, дори при венерически болести. Но в тези случаи, по-често помагали неузрелите плодове – червено–жълти, с трапчив вкус.
Хранителна стойност
Хранителната им стойност е удивителна: в тях има витамини А, Е, витамини от група В, калций, магнезий, калий, фосфор, цинк, манган, селен, желязо и незаменими аминокиселини, които липсват в други плодове. Достатъчно калорични са (281 ккал в 100 грама), съдържат много протеини и мазнини, въглехидрати и хранителни влакна, затова много хора, склонни към напълняване, се страхуват да ги включат в менюто си. Разбира се, не бива да се преяжда с тези сладки плодове, но едва ли те могат да бъдат причина за затлъстяване. Напротив, много диетолози ги препоръчват като заместител на бонбони, торти и други лакомства.
Ползи за здравето от консумацията на фурми
Консумацията на фурми подпомага работата на сърцето, защото в тях има много калий; те поддържат черния дроб и бъбреците, нормализират киселинния баланс в организма, създават благоприятна среда за развитието на полезна стомашна микрофлора. Също така: укрепват имунитета, полезни са при анемия, кашлица, вирусни инфекции, използват се като възстановяващо средство след дълго боледуване. Много учени смятат, че редовната консумация на плодовете на финиковата палма може да бъде профилактика срещу онкологични заболявания.
Фурмите имат високо съдържание на фибри
Консумирането на 5-6 фурми на ден е чудесен начин да внесете в тялото си достатъчно фибри за деня. Макар че има хиляди продукти с високо съдържание на фибри, интересното е, че съвременните хора приемат доста малко от тези толкова важни съединения! Фибрите подобряват храносмилането и допринасят за редовното изхождане, което, макар и малко неудобна тема, е сериозен проблем в съвременното общество. Фибрите също така хранят добрите чревни бактерии, също така забавят усвояването на въглехидратите, поддържайки стабилни нивата на кръвната захар, поради тази причина, фурмите имат и нисък гликемичен индекс.
Фурмите подобряват настроението и се грижат за мозъка
Фурмите помагат мозъчната функция, като понижават възпалителните маркери в мозъка. Тези възпаления са една от основните причини за заболявания като Алцхаймер.
В проучване се установява, че фурмите подобряват и паметта. Свойствата за това се приписват на антиоксиданти и флавоноиди в плодовете.
Въпреки това, са необходими още изследвания, за да потвърдят теорията.
Фурмите са чудесен естествен подсладител
Знаете, че високата консумация на рафинирани захари в наши дни е голям проблем. Ако искате, може да замените захарта с фурми, като по този начин, освен сладост, ще си осигурите и доста полезни свойства.
Може да подмените 1 чаша захар с 1 чаша паста от фурми. Важно е да се отбележе, че дори и с по-здравословни захари, десерта все още съдържа много калории, така че не бива да консумирате фурми без ограничения.
Подпомагат раждането
Плодовете на финиковата палма са особено полезни при бременни и кърмещи жени, защото съдържат специални вещества, укрепващи мускула на матката. По този начин се улеснява раждането, матката се свива по-лесно, а кръвотечението след раждане спира значително по-бързо.
По време на кърмене, фурмите осигуряват пълноценно хранене на бебето, защото обогатяват майчиното мляко с полезни вещества. Децата, кърмени с такова мляко, са по-здрави и защитните сили на организма им са по-високи.
Още здравни ползи от фурмите:
- Списъкът с полезните качества продължава: тонизират, премахват умората, влияят добре при парализа на лицевите нерви.
- На страдащите от хипертония, ако нивото на захарта в кръвта им е в норма, лекарите препоръчват по 50–100 грама от плодовете половин час преди закуска.
- Веществата в продукта помагат в профилактиката срещу депресията, която е чест спътник на бременни жени и млади майки. Полезни са и при деца с неурвновесена психика.
- В родината на фурмите ги смятат за лечебна храна: арабите ги консумират не само с прясно и кисело мляко, а също с хляб, риба и масло. Тази комбинация отлично засища, помага за работата на мозъка и дава физическа сила.
- Друго полезно свойство, това е лекото сънотворно действие. Аминокиселината триптофан, съдържаща се във финиковите плодове, се превръща в серотонин в организма – хормон на доброто настроение; и мелатонин – хормонът на съня.
Противопоказания:
На хората, които имат камъни в бъбреците или склонност към мигрена, се препоръчва да консумират по-малко от плода; а онези, които имат заболявания на стомаха и червата, следва да приемат плодовете на финиковата палма варени, както и всякакви сушени плодове (под формата на компот, например).
Фурмите оставят сладък налеп по зъбите, затова могат да доведат до образуването на кариес, трябва само да се почистят зъбите и този проблем ще се избегне. В този случай, зъбите ще станат по-здрави, защото в плодовете има калций и флуор – елементи с особено значение за тяхната здравина.
Как да консумирате фурми?
Със сигурност нямате нужда от много идеи, но ние ще ви дадем и няколко предложения как да включите фурмите в менюто си.
Може да ги добавите в овесените си ядки,да нарежете на парченца и да прибавите към кекс, да си направите "сандвич" от фурми с ядка и меко сирене.
Тъй като са много лепкави, може да ги пюрирате и да ги използвате в различни здравословни барчета, ядкови блатове, енергийни закуски и сурови бонбони.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 20.0 мл. |
Белтък | 3.0 гр. |
Мазнини | 2.0 гр. |
Въглехидрати | 72.1 гр. |
Калории | 281 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, Е, В, калций, магнезий, калий, фосфор, цинк, манган, селен, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАЙ ХЕЛТИ ФЮЖЪН ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА И КОКОС МИКС 200 г
НовЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ ORIENTAL ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовКОНЦЕНТРИРАН СОК ОТ КИТАЙСКИ ФУРМИ флакон 50 мл * 8 TIENS
Безплатна доставка за България!БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА БИЛКОЛЕТИЕ 100 мл
БРАШНО ОТ ФУРМИ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА ЗА ДЕЦА 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Как да си захванем финикова палма от костилка на фурма
- Овесен сладкиш с ябълки, фурми и орехи
- Облекчете сухата кашлица с прясно мляко и фурми
- Отслабване с фурми според метаболизма
- Мини кексчета с фурми
- Сладкиш с фурми и портокалов сок (без захар)
- Ябълкова пита с фурми и орехи
- Какво се случва с тялото, ако консумирате по 3 фурми дневно в рамките на седмица
- Направете си здравосновна захар от фурми
- Хляб с фурми и сусам
Коментари към Полезни свойства на фурмите