Зърнено-житните култури и диабет тип 2
Диабетът е заболяване, чието протичане е пряко повлияно от храната. Затова в следващите редове ще ви представим списък с 10 вида зърнено-житни култури, които са полезни за консумация от хора с диабет тип 2.
Когато се съставя менюто, основното е рафинираните продукти, повишаващи нивото на глюкозата в кръвта, да се заменят с нерафинирани.
Обработените зърна са лишени от някои важни елементи, като ендосперм, зародиш и трици, чието наличие в пълнозърнестите култури намалява риска от развитие на диабет тип 2, предотвратява затлъстяването, подобрява храносмилането и обмяната на веществата.
Пълнозърнеста пшеница
Необработените пшенични зърна съдържат неразтворими влакна, които подобряват чувствителността към инсулин и намаляват концентрацията на глюкоза в кръвта.
Царевични зърна
Полифенолите в царевицата са не само антиоксиданти, но и защита от диабет тип 2. Въпреки съдържанието на нишесте, понякога в менюто е добре да се включват царевични зърна.
Кафяв ориз
Оризът не съдържа глутен, затова е подходящ за хора, диагностицирани с цьолиакия или алергия към пшеница. Нерафинираният ориз запазва голяма част от триците и зародиша в зърната си, съдържащи неразтворими влакна и магнезий. Тези полезни вещества подобряват метаболизма, намаляват чувствителността към инсулин и предотвратяват или намаляват риска от развитие на диабет тип 2. Замяната на бял ориз с кафяв ще увеличи постъпването на целулоза в организма и шансовете за противодействие на заболяването.
Овес
В пълнозърнестите овесени ядки са запазени антиоксидантите и влакната. Нерафинираните зърна съдържат бета-глюкан - тип разтворима целулоза, която понижава гликемичния индекс (при диабет тип 2 не трябва да се приемат зърнени храни с висок ГИ), помага за контролирането на нивото на холестерола.
Овесът се усвоява дълго време и дава енергия на организма дълго. Това помага за запазване на телесното тегло в норма и предпазва от развитие на диабет тип 2, който често е свързан със затлъстяване.
Елда
Елдата се характеризира с комплекс от полезни свойства, високо съдържание на аминокиселини, калий и протеин. Не съдържа глутен. Подходяща е за консумация от хора, които страдат от диабет, както и за тези, които се грижат за фигурата си.
Булгур
Булгурът е разрешен за консумация при диабет тип 2, ако не са налице затлъстяване, непоносимост към глюкоза, метеоризъм и други заболявания на стомашно-чревния тракт.
Целулозата и белтъкът в зрънцата подобряват обмяната на веществата, а бавното усвояване на продукта помага за контролиране на теглото и глада.
Просо
Кашите, приготвени от необработено просо, насищат организма с целулоза, витамини и минерали, а бавното смилане осигурява постепенно постъпване на глюкоза в кръвта. За поддържане на здравето при диабет тип 2 не трябва да се консумират големи количества от продукта, тъй като той се характеризира с висок гликемичен индекс. Но малка порция, приета през първата половина на деня, ще се отрази добре на здравето и ще помогне за намаляване на телесното тегло.
Киноа
Зърната киноа са богати на белтъчини, а по съдържание на аминокиселини са сравними с млякото. Културата не съдържа глутен, гликемичният й индекс не е висок. Включването й в менюто под формата на каша помага за оздравяване и укрепване на организма, за подобряване обмяната на веществата, за нормализиране на теглото и намалява риска от развитие на диабет тип 2. Киноата следва да се употребява внимателно, тъй като в нея има много оксалати.
Амарант
Амарантът е зърнена култура, съдържаща много белтъчини, мазнини, пектин, макро- и микроелементи. Липсата на глутен в състава й и наличието на целулоза я правят полезна за организма. Редовната консумация на каши от амарант сутрин нормализира киселинно-алкалния баланс и възстановява функциите не стомашно-чревния тракт.
Теф
Тефът не е популярна у нас култура, но това не я прави по-малко полезна за човека. Тя възстановява състава на кръвта и повишава имунитета. В нея няма глутен, а количествата на калций и белтък са големи. Приемът на теф е подходящ за хора с диабет, още повече, че вкусът на зрънцата е сладникав, може да се добавят към печива.
За финал ще обобщим, че зърнените култури, които може да консумират страдащите от диабет тип 2, трябва да съдържат целулоза, витамини и аминокиселини, а гликемичният им индекс да не е висок.
За предпазване от резки скокове на кръвната захар тези храни е полезно да се съчетават със зеленчуци, подходящи за прием при диабет.
polzavred.ru; builderbody.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЕЗМЛЕЧНА БИО КАША С ОРИЗ ОТ 4 месец 175 г
ХИП ПЛОДОВА КАША С ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ КУЛТУРИ 190 г 4800
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 90 гр.
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 200 гр.
ЗОЯ СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 370 гр.
ХАРМОНИКА СУСАМОВ ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ТАХАН 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
- Д-р Новко Новаков за невропатната болка: Лекувайте причината, а не симптома
Коментари към Зърнено-житните култури и диабет тип 2