Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Зърнено-житните култури и диабет тип 2

Зърнено-житните култури и диабет тип 2

Зърнено-житните култури и диабет тип 2 - изображение

Диабетът е заболяване, чието протичане е пряко повлияно от храната. Затова в следващите редове ще ви представим списък с 10 вида зърнено-житни култури, които са полезни за консумация от хора с диабет тип 2.

Когато се съставя менюто, основното е рафинираните продукти, повишаващи нивото на глюкозата в кръвта, да се заменят с нерафинирани.

Обработените зърна са лишени от някои важни елементи, като ендосперм, зародиш и трици, чието наличие в пълнозърнестите култури намалява риска от развитие на диабет тип 2, предотвратява затлъстяването, подобрява храносмилането и обмяната на веществата.


Пълнозърнеста пшеница

Необработените пшенични зърна съдържат неразтворими влакна, които подобряват чувствителността към инсулин и намаляват концентрацията на глюкоза в кръвта.

Пшеница


Царевични зърна

Полифенолите в царевицата са не само антиоксиданти, но и защита от диабет тип 2. Въпреки съдържанието на нишесте, понякога в менюто е добре да се включват царевични зърна.

Царевица


Кафяв ориз

Оризът не съдържа глутен, затова е подходящ за хора, диагностицирани с цьолиакия или алергия към пшеница. Нерафинираният ориз запазва голяма част от триците и зародиша в зърната си, съдържащи неразтворими влакна и магнезий. Тези полезни вещества подобряват метаболизма, намаляват чувствителността към инсулин и предотвратяват или намаляват риска от развитие на диабет тип 2. Замяната на бял ориз с кафяв ще увеличи постъпването на целулоза в организма и шансовете за противодействие на заболяването.

Кафяв ориз


Овес

В пълнозърнестите овесени ядки са запазени антиоксидантите и влакната. Нерафинираните зърна съдържат бета-глюкан - тип разтворима целулоза, която понижава гликемичния индекс (при диабет тип 2 не трябва да се приемат зърнени храни с висок ГИ), помага за контролирането на нивото на холестерола.

Овесът се усвоява дълго време и дава енергия на организма дълго. Това помага за запазване на телесното тегло в норма и предпазва от развитие на диабет тип 2, който често е свързан със затлъстяване.

Овес


Елда

Елдата се характеризира с комплекс от полезни свойства, високо съдържание на аминокиселини, калий и протеин. Не съдържа глутен. Подходяща е за консумация от хора, които страдат от диабет, както и за тези, които се грижат за фигурата си.

Елда


Булгур

Булгурът е разрешен за консумация при диабет тип 2, ако не са налице затлъстяване, непоносимост към глюкоза, метеоризъм и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Целулозата и белтъкът в зрънцата подобряват обмяната на веществата, а бавното усвояване на продукта помага за контролиране на теглото и глада.

Булгур

 

Просо

Кашите, приготвени от необработено просо, насищат организма с целулоза, витамини и минерали, а бавното смилане осигурява постепенно постъпване на глюкоза в кръвта. За поддържане на здравето при диабет тип 2 не трябва да се консумират големи количества от продукта, тъй като той се характеризира с висок гликемичен индекс. Но малка порция, приета през първата половина на деня, ще се отрази добре на здравето и ще помогне за намаляване на телесното тегло.

Просо

 

Киноа

Зърната киноа са богати на белтъчини, а по съдържание на аминокиселини са сравними с млякото. Културата не съдържа глутен, гликемичният й индекс не е висок. Включването й в менюто под формата на каша помага за оздравяване и укрепване на организма, за подобряване обмяната на веществата, за нормализиране на теглото и намалява риска от развитие на диабет тип 2. Киноата следва да се употребява внимателно, тъй като в нея има много оксалати.

Киноа

 

Амарант

Амарантът е зърнена култура, съдържаща много белтъчини, мазнини, пектин, макро- и микроелементи. Липсата на глутен в състава й и наличието на целулоза я правят полезна за организма. Редовната консумация на каши от амарант сутрин нормализира киселинно-алкалния баланс и възстановява функциите не стомашно-чревния тракт.

Амарант

 

Теф

Тефът не е популярна у нас култура, но това не я прави по-малко полезна за човека. Тя възстановява състава на кръвта и повишава имунитета. В нея няма глутен, а количествата на калций и белтък са големи. Приемът на теф е подходящ за хора с диабет, още повече, че вкусът на зрънцата е сладникав, може да се добавят към печива.

Теф


За финал ще обобщим, че зърнените култури, които може да консумират страдащите от диабет тип 2, трябва да съдържат целулоза, витамини и аминокиселини, а гликемичният им индекс да не е висок.

За предпазване от резки скокове на кръвната захар тези храни е полезно да се съчетават със зеленчуци, подходящи за прием при диабет.


Редактор: Радостина Райчева
Източник и снимки: polzavred.ru
Заглавна снимка: builderbody.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...РецептиЛюбопитноЗдравни съветиДиетиНовиниИсторияЛайфстайлИнтервютаПатологияСнимкиВидеоТестовеСпортАнкетиХрани и ястияБотаникаОрганизацииЛеченияЗаведенияИзследванияПсихологияКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиАлт. медицинаПроизводители