Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Амарант

Амарант

Амарант - изображение

Амарантът е вид зърнена култура, позната още от древни времена. Листата й се използват в качеството им на листен зеленчук. Зрънцата са с големина колкото тези на лещата и може да бъдат със зелен, жълт, розов или черен цвят.

Растението намира приложение и като декоративно цвете, което дълго запазва свежестта си.
В Южна Америка са приготвяли течност от амаранта, която наричали "напитка на безсмъртието", а ацтеките и инките са се прекланяли пред него като пред божество.

амарант


Полезни свойства на амаранта и въздействие върху човека

Зърната на растението са особено полезни за човешкия организъм, тъй като съдържат 20-23% белтъчини с по-голяма съотносителност е с лизин, полиненаситени мастни киселини, нишесте, стероли и флавоноиди.

Уникален неразделен елемент от амаранта е скваленът, който може да "улови" кислорода и с него да се наситят тъканите и органите. Той е мощен имуностимулатор, способен да проникне през кожата и по този начин да въздейства върху целия организъм.

Други полезни вещества:

  • витамини: А (бета-каротин), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), ниацин (витамин РР или витамин В3), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол), В4 (холин);
  • макроелементи – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор;
  • микроелементи – желязо, манган, мед, селен, цинк.

Покълналите амарантови зърна засилват общоукрепващите свойства на тялото, затова намират приложение при приготвянето на различни лекарствени продукти. В китайската медицина масло от семената се използва като средство против стареене, за зарастване на рани и възстановяване на тъканите на увредени вътрешни органи и кожата.

Амарантът подсилва сърдечно-съдовата система, повишава имунитета при простудни заболявания, нормализира работата на централната нервна система, поддържа здравето на кожата и "улавя" свободните радикали.

В съвременната медицина растението се употребява още при лечението на хемороиди, при възпаления на пикочно-половата система, авитаминоза, анемия, диабет, липса на сили, неврози, затлъстяване, изгаряния, парадонтит, стоматит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза.

амарант

В кулинарията амарантовите зърна (които имат аромат и вкус на ядки) се използват за приготвянето на напитки, сладкарски и тестени изделия. Младите издънки и листата се добавят в салати, гарнитури, рибени ястия, като може да се бланшират, изпържат или да се приготвят на пара.

Маслото от културата (извлечено чрез сурово пресоване) и масленият екстракт от стъблата, листата и цветовете на растението намират приложение в козметиката.

Кремове, маски и други козметични продукти, изготвени на основата на амарантово масло, допринасят за възстановяването и подмладяването на кожата, повдигат тонуса, подхранват и омекотяват загрубялата кожа на лицето. Освен това, използвайки такива средства, се осигуряват антибактериална защита и по-добро лечение при псориазис, екзема, невродермит, дерматит, алергични дерматози, трофични язви и херпес.

амарант


Вредни свойства на амаранта

Употребата на растението, както и на лекарства, в чиито състав влиза то, не се препоръчва при глутенова ентеропатия (цьолиакия), при индивидуална непоносимост към продукта, холецистит, панкреатит, жлъчнокаменнна и бъбречнокаменна болести.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; rusplt.ru

5.0, 2 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода11,3 мл.
Белтък13,6 гр.
Мазнини7,1 гр.
Въглехидрати58,6 гр.
Калории371 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини А, С, Е и от група В

ДРУГИ

Други полезникалий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиНовиниЕ-тата в хранитеБотаника