E123 - Амарант (Amaranth)

Характеристика на Е 123
Амарантът е химично вещество, отнася се към оцветителите със синтетичен произход. Добавката оцветява продукта в синкаво-червен, червено-кафяв или червено-виолетов цвят. Представлява прах, който се разтваря във вода, а при температура от 120 ºС може да се разпадне, затова не се стига до топене. Амарантът се получава от въглищен катран. Отнася се към силно опасните вещества.
Приложение
По-рано, амарантът се е използвал в хранителната промишленост като добавка при приготвянето на кексове, желе и зърнени закуски. Освен това, Е 123 се употребявал в производството на полуфабрикати за бисквити и напитки. В количества от 0,05 до 0,5 г/кг се използва заедно с други оцветители за боядисване на сладкарски изделия, сладолед, газирани напитки, пудинги и десерти.
Добавката намира широко приложение в козметиката: в производството на червила, руж и други гримове. Използва се и за боядисване на хартия, различни платове и кожи.
Въздействие върху човешкия организъм
През 70-те години, проведени в САЩ изследвания върху плъхове показват, че Е 123 води до изменения на черния дроб и влияе върху репродуктивните функции на организма, увеличава вероятността от появата на ракови образувания при плъховете. Вследствие на тези резултати, в Америка добавката е забранена за употреба в хранителната промишленост, защото я определят като канцерогенно вещество.
Също така, Е123 може да бъде причина за вродени заболявания на плода. Затова, храни със съдържание на амарант, не трябва да се приемат от бременни жени и деца.
Веществото води до появата на хрема, алергични реакции (уртикария, сърбеж), действа неблагоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб. Хранителната добавка Е 123 е противопоказна за хора, които са чувствителни към аспирин; да не използва от деца, защото предизвиква изключително активно поведение.
В страните от ЕС, това вещество не е забранено за употреба в хранителната промишленост, защото не е доказано канцерогенното му влияние върху организма на човека.
Коментари към E123 - Амарант (Amaranth)