Начало Хранене Групи храни и ястия Зърнени храни Амарантово брашно

Амарантово брашно

Амарантово брашно - изображение

В преследване на здравословен начин на живот популярност придобиват все по-нови и полезни храни. Приготвянето на ястия с добавяне на билки и изсушаване на различни растения, последвано от използването им в кулинарията, дават възможност за разнообразяване на менюто и за съблюдаване на едно по-правилно хранене. Един такъв продукт е амарантовото брашно, чиито полза и вреда за човешкия организъм са причина за спорове сред диетолозите.

амарантово брашно

Състав

Основната мазнина в зърната на амаранта са мастните киселини, които са представени от линоленовата, олеиновата и линоловата. Благодарение на балансирания си състав, брашното може да се използва спокойно, без да съществува риск от натрупване на излишни килограми.

Около 16-20% от продукта са растителни белтъчини. За да си осигури необходимото дневно количество протеини, човек трябва да приеме само 100 грама от брашното.

То е богато на незаменими киселини (на първо място лизин), пектини, макро- и микроелементи. Всички основни витамини от групи PP, В, С, Е, както и кверцетин, рутозид, трифолин (флавоноиди) и немалки количества минерални вещества, влизат в състава на амарантовото брашно.

Интересно е, че в превод от гръцки "амарант" означава "цвете на безсмъртието". Затова всички продукти от растението, включително и брашното, се определят като здравословни, в частност подмладяващи и даващи дълголетие.

амарантово брашно
Полезни свойства на амарантовото брашно

  • редовното му включване в менюто помага за регулиране на телесното тегло;
  • аминокиселините в състава поддържат в норма холестерола, нивото на "вредния" такъв в кръвта се понижава;
  • брашното от семената на амарант не съдържа глутен, което го прави подходящо за хора, алергични към съставката;
  • незаменимо е при остеопороза - то допринася за по-доброто усвояване на калция, постъпил заедно с храната;
  • богат на въглехидрати, продуктът нормализира нивото на захарта в кръвта;
  • засилва чревната перисталтика, благодарение на растителните хранителни влакна, подобрява и храносмилателния процес;
  • извежда натрупвалите се с години шлаки и токсини в организма, тъй като е източник на мощни естествени антиоксиданти;

Брашното от семената на амаранта е полезно за консумация от кърмещи жени и от хора с отслабен имунитет.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: polza-vred.su

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък8,9 гр.
Мазнини1,7 гр.
Въглехидрати61,7 гр.
Калории298 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

калий, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, витамини от групи PP, В, С, Е,

ДРУГИ

Други полезникверцетин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиНовиниЕ-тата в хранитеБотаника