Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Зеленчуците и диабетът

Зеленчуците и диабетът

Зеленчуците и диабетът - изображение

Като цяло, зеленчуците се понасят добре от хората с диабет тип 2, тъй като тези растения съдържат голямо количество целулоза, предотвратяваща резки колебания на глюкозата в кръвта. Благодарение на това, заболелите от диабет могат да консумират зеленчуците във вид на гарнитура или като самостоятелно ястие, без да се тревожат за внезапно влошаване на състоянието. Но... това не важи за абсолютно всички зеленчукови култури.

Важен критерий за определяне на един продукт дали е подходящ за консумация при диабет, или не, е неговият гликемичен индекс (ГИ), който се определя в проценти:

 • нисък гликемичен индекс - не повече от 55%;
 • среден гликемичен индекс - 55-70%;
 • висок гликемичен индекс - над 70%.

При захарен диабет следва да се избират продукти с минимален ГИ, но има и изключения.

 

Зеленчуци с висок и среден ГИ

В тази група влизат ряпата брюква, цвеклото, тиквата, царевицата. Това не означава обаче, че хората с диабет трябва да забравят за изброените култури. Защо? Защото гликемията се определя не само от ГИ, но и от гликемичния товар (съдържанието на въглехидрати в една порция от продукта, отчетено в грамове). Колкото по-нисък е този показател, толкова по-малко даден продукт влияе върху гликемията. Зеленчуците с висок ГИ няма нужда да отпадат от менюто напълно, но консумацията им следва да бъде в ограничени количества, например до 80 грама дневно.

Разумният подход предполага съчетаване на посочените зеленчуци с продукти, които са в състояние да понижат общия ГИ на ястието. Това са източници на белтъчини или здравословни растителни мазнини.

Добър пример за салата, подходящ за хора с диабет, е: 80 грама царевица, малко зехтин, зеленчуци с нисък ГИ, постно пилешко или нетлъста риба.

Не се препоръчва консумацията на картофи. Сварените и печени клубени се характеризират съответно със среден и висок гликемичен индекс. В зеленчука има много въглехидрати и малко целулоза, затова той сериозно влияе върху постпрандиалното ниво на глюкозата в кръвта (стойността на кръвната захар след хранене).


Зеленчуци с нисък ГИ

Следва списък със зеленчукови култури с нисък гликемичен индекс, които може да се употребяват без специални ограничения:

 • домати;
 • тиквички;
 • патладжани;
 • всички видове салатени листа;
 • спанак;
 • броколи;
 • зеле (обикновено бяло);
 • лук;
 • червени сладки чушки;
 • ряпа;
 • бобови култури (зелен фасул, грах, леща, соя, стар боб).

 

Добре е да се знае...

Освен непосредственото влияние върху гликемията, зеленчуците могат да оказват и косвено действие върху здравето на хората с диабет. Тук е важно да се разберат биохимичните механизми, които "задействат" едни или други продукти, попадайки в храносмилателната система, например:

 • червените сладки чушки нормализират нивото на холестерола в кръвта, което не е без значение при захарен диабет;
 • доматите - обратно: разрушават необходимите аминокиселини;
 • сокът от зеле често се препоръчва като спомагателно средство при лечението на диабет, защото полезната напитка помага за намаляване на нивото на кръвната захар.


Приготвяне на храната

Освен на избора на подходящите продукти, хората с повишено ниво на кръвната захар е необходимо да обръщат внимание и начините, по които ги приготвят.

Зеленчуците, добавяни в различните блюда, по възможност да бъдат сурови. По време на варене, печене и друга термична обработка сложните въглехидрати частично се разпадат до прости, поради което гликемичният индекс нараства, променя се от нисък на среден и даже до висок.

Например суровият морков има ГИ 30%, докато свареният - около 85%. Колкото повече продължава термичната обработка, толкова повече нараства гликемичният индекс.

Хората, диагностицирани с диабет тип 2, трябва да избират зеленчуци, които не изискват голяма термична обработка. В маринованите и консервирани варианти има немалко сол, а при страдащите от високи нива на кръвната захар често се среща артериална хипертония, повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Солената храна също е противопоказна за тях.

При захарен диабет няма сериозни ограничения по отношение на консумацията на зеленчуци, но задължително да се обърне внимание на приготвянето на ястията, както и на преработените продукти.

В следващата таблица може да видите ГИ на някои зеленчуци и бобови култури в сурово състояние и след термична обработка.

Какви плодове може да се консумират при диабет тип 1 и тип 2 прочетете тук.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: poleznenko.ru
Снимка: kalory.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиХранене при...ПатологияИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛюбопитноСпортВидеоАнкетиТестовеДиетиХрани и ястияБотаникаОрганизацииЛеченияЗаведенияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиПроизводители