Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Плодовете при диабет тип 1 и тип 2 - част 1

Плодовете при диабет тип 1 и тип 2 - част 1

Плодовете при диабет тип 1 и тип 2 - част 1 - изображение

Плодовете са достъпна и привлекателна храна по всяко време на годината, особено през лятото и есента, когато магазините и пазарите за препълнени с пресни такива. Разбира се, знаем, че те са полезни, но... Винаги има едно "но"... Когато говорим за диабет, далеч невсички плодове могат да бъдат включени в менюто на страдащите от повишени нива на кръвната захар, тъй като съдържанието на въглехидрати в някои от тях е високо.


Въглехидратите и диабетът

Правилната диета заема важно място по време на лечението на захарен диабет. Храненето се ръководи от определени правила, засягащи честотата на консумация, калоричността на продуктите и ястията, както и състава на менюто.

Диетата на хората с висока кръвна захар трябва да се състои от 15-20% белтъчини, до 30% мазнини и 50-60% въглехидрати. При това заболяване е изключително важен гликемичният индекс (ГИ). Той показва колко бързо въглехидратите повишават нивото на кръвната захар след приема им. Храните с нисък ГИ повишават кръвната захар бавно и постепенно, докато тези с висок ГИ се метаболизират бързо и водят до рязко покачване на стойностите на глюкоза. Затова важна роля за страдащите от диабет тип 1 и тип 2 играе количеството консумирани въглехидрати и това, какво точно представляват те. Менюто не трябва да бъде скучно и еднообразно, необходимо е да му се обръща повече внимание.

Когато говорим за плодове, основният въпрос за обсъждане е фруктозата. Тя е природна захар, която се съдържа в сладките плодове, също така е заместител на рафинираната захар в различни ястия.

Гликемичният индекс на фруктозата е само 20. Това означава, че даденото вещество не допринася за значително увеличаване на нивото на глюкозата в кръвта. Един много добър резултат, в сравнение с другите въглехидрати.


Как протича процесът на усвояване?

Молекулите на фруктозата се транспортират от тънките черва през порталната вена директно в черния дроб, където се абсорбират от хепатоцитите (чернодробните клетки) и се подлагат на следващи метаболитни процеси. Инсулинът не участва в този процес.

Тъй като фруктозата изпълнява важна роля в живота на хората, страдащи от диабет, тя заслужава повече внимание и сега ще й го отделим.


Фруктоза и диабет: приятели или врагове

До скоро се смяташе, че фруктозата е идеалното решение за хората с диабет и те могат да я приемат ежедневно, без това да се отрази негативно на здравето им. Също така, че тя не предизвиква кариес в такава степен, както бялата захар, а благодарение на малкото си калории, предотвратява затлъстяването.

Нови данни обаче рисуват противоположна картина. Диетата, включваща големи количества фруктоза повишава риска от затлъстяване и хронични бъбречни заболявания, допринася за повишаване на кръвното налягане.

През последните десетилетия употребата на фруктоза се е увеличила, както и броят на хората, страдащи от наднормено тегло, диабет, хипертония и бъбречни заболявания.


Откъде идват подобни негативни ефекти?

Ако човек приема прекалено много фруктоза, това води до синтезиране на т.нар. прекурсори на мазнини. Резултатът е повишаване на концентрацията на триглицериди в кръвта, което допринася за развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система. Продължителната употреба на големи количества естествена захар може да доведе до изменения на липидния профил.

Освен това излишъкът на фруктоза в лечебната диета е в състояние да провокира резистентност на клетките към инсулин, а като следствие - диабет тип 2. Излишно е да казваме, че такъв ефект е нежелан за тези, които вече страдат от проблема.

Изследвания показват, че колкото повече фруктоза се консумира, толкова по-чувствителен към нейното въздействие става организмът. Затова от страничните ефекти на веществото са по-застрашени пълните мъже и жени, отколкото стройните.

Наред с това, медици доказват, че хората, в чието меню всеки ден присъства фруктоза, се отличават със значително по-голям апетит, в сравнение с тези, които приемат глюкоза. Струва си обаче да излезем от "безопасното" количество и да си дадем сметка за проблемите с кръвното налягане, бъбречните заболявания и т.н.

 

И така... Безопасна ли е фруктозата за хората с диабет?

Отговорът на този въпрос е: в неголеми количества - да. Освен това дневна доза под 90 грама може дори да въздейства положително върху здравето на страдащите от високи нива на кръвна захар.

Храненето на хората с диабет не е лесна задача. Дори някои продукти и вещества, като фруктозата, за която говорим, да се смятат за полезни, то след известно време може да се окаже, че това не е точно така. Затова, съставяйки менюто си, човек задължително следва да се консултира с лекар.


Във втората част на статията ще посочим кои плодове може да се консумират при различните форми на диабет - тип 1 и тип 2.


Редактори: Радостина Райчева и Иван Стойчев
Източник: poleznenko.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияИнтервютаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиХранене при...ПатологияЛюбопитноСпортВидеоАнкетиДиетиТестовеХрани и ястияОрганизацииЗаведенияИзследванияЛеченияБотаникаАлт. медицинаПсихологияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПроизводители