Какви са ползите и вредите от консумацията на теф

Тефът е зърнено-житна култура, родом от Етиопия, където се смята, че е възникнала преди хиляди години. Днес се отглежда още в Индия, Австралия и САЩ. Зърната на растението са мънички, покрити са с обвивка, а цветът им може да бъде както бял, така и червеникав и кафеникав. Вкусът наподобява този на ядки, отличава се със сладост, затова в кулинарията зрънцата отлично се съчетават с орехите и лешниците. Тефът е най-малкото зърно на света - с размери около 1/100 от големината на пшеничното зърно.
Хранителен състав
Тефът е много хранителен продукт. В 100 грама брашно се съдържат следните хранителни вещества:
- калории - 366;
- протеин - 12,2 грама;
- мазнини - 3,7 грама;
- въглехидрати - 70,7 грама;
- фибри - 12,2 грама;
- желязо - 37% от дневната потребност (ДП);
- калций - 11% от ДП.
Важно е да се отбележи, че хранителната стойност на тефа значително се различава в зависимост от сорта, площта на отглеждане и марката. Въпреки това, в сравнение с другите зърнени храни, тефът е добър източник на мед, магнезий, калий, фосфор, манган, цинк и селен.
Най-характерната черта на културата е, че нейните зърна не съдържат глутен, за разлика от повечето подобни растения. Богат източник е на целулоза и калций. Химичният й състав я прави полезна за консумация, а той е представен от хранителни влакна, мазнини, въглехидрати, вода, белтъчини и нишесте.
Освен това, е отличен източник на пълноценен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини. Продуктът е особено богат на аминокиселината лизин, която често липсва в другите зърнени храни. От съществено значение е за производството на протеини, хормони, ензими, колаген и еластин. Лизинът също така подпомага усвояването на калций, производството на енергия и поддържането на имунната функция.
В състава влизат още полезни елементи, като: ретинол (A), тиамин (B1), пантотенова киселина (B5), токоферол (E), рибофлавин (B2), пиридоксин (B6), холин (B4), желязо, натрий, калций.
Храните, приготвени от зрънцата теф, се усвояват лесно и дават продължително чувство за ситост.
Полезни свойства на тефа
1. Укрепва имунната система
Полезните елементи, които съдържа растението, спомагат за укрепване на имунната система. Витамините никак не са малко в тефа, и особено витамин С. Както е известно, той действа благоприятно върху имунитета, стимулира производството и активността на колагена, необходим за създаването на нови клетки, кръвоносни съдове, органи и мускулна тъкан.
Наличието на мед в състава на тефа също има важна роля. Елементът е ценен за процеса на производство на енергия, за растежа и възстановяването на клетките, за създаването на червени кръвни телца. Без необходимото количество мед страдат много системи в човешкия организъм.
Консумацията на продукта подобрява циркулацията на кръвта. Отвара от теф се пие за повишаване на хемоглобина в кръвта.
2. Не съдържа глутен
Зрънцата са подходящи за прием от хора с непоносимост към глутен. Страдащите от автоимунното състояние, наречено цьолиакия, не могат да приемат храни, съдържащи глутен, тъй като имунната система на тялото ще атакува лигавицата на тънките черва. Това може да наруши усвояването на хранителни вещества и да доведе до анемия, загуба на тегло, диария, запек, умора и подуване на корема. Тъй като брашното от теф естествено не съдържа глутен, то е перфектна алтернатива на пшеничното брашно, както и на други зърнени култури, съдържащи протеина.
3. Помага при анемия
Тефът е с високо съдържание на желязо, основен минерал, който пренася кислорода в тялото чрез червените кръвни клетки. Консумирането на продукта е свързано с намалени нива на анемия при бременни жени и може да помогне на някои хора да избегнат дефицита на желязо.
4. Помага в борбата с диабет
Няма как да пропуснем и страдащите от диабет, защото консумацията на културата подобрява състоянието на пациентите с това заболяване. Тя дава възможност да се забави попадането на инсулин кръвта, а това се дължи на многото хранителни влакна в растението.
5. Подпомага нормалния растеж и развитие на организма
Зърната съдържат 8 полезни аминокиселини, включително една от редките и важни за здравето - лизин. Тя в голяма степен има отношение към нормалните растеж и развитие на човека. Тефът е богат и на растителен протеин, необходим на нашия организъм за изграждането на нови и лечението на стари клетки. За разлика от животинския, този белтък по-лесно се разпада и усвоява, затова растението е подходящо за всички привърженици на здравословното хранене, не само за вегетарианците. Освен това, консумацията на продукта помага и за намаляване на менструалните болки
6. Полезен е за костите
Широкият спектър от минерали (особено калций) и хранителни вещества правят зрънцата изключително полезни за костите, укрепвайки ги. Затова страдащите от остеопороза могат да добавят този продукт към менюто си.
7. Подобрява храносмилането
Редовната консумация на теф не натоварва допълнително стомаха. Дребните зърна дори се препоръчват за подобряване на храносмилателния процес, както и като слабително средство. Високото съдържание на хранителни влакна в тях помага на организма да балансира нивото на холестерола, предотвратявайки запек, подуване на корема и други по-сериозни проблеми със стомаха и червата. Освен това, тефът подпомага за намаляването на телесното тегло.
8. Предпазва сърцето
И ако дотук говорехме за големи количества полезни вещества, определящи зрънцата като много ценни, то на финала ще кажем, че натрият в тефа е малко, а това е добре, тъй като се предотвратяват запушвания на артериите, което води до понижаване на кръвното налягане. Следователно, намалява се рискът от инсулт и сърдечни пристъпи, като цяло и натоварването на сърдечно-съдовата система.
Употреба в кулинарията
Тъй като зрънцата са толкова малки, обикновено се приготвят и ядат цели, вместо да се разделят на зародиш, трици и зърно както при преработката на пшеницата. От зърната теф се прави брашно, което се използва за приготвянето на хляб, печива и сладкарски изделия, за панировка.
В Етиопия брашното от теф ферментира с мая, за да се приготви традиционна хлебна питка от квас, наречена инжера. Тази шуплеста, мека питка обикновено се сервира като основа за етиопски ястия. Прави се чрез изливане на ферментиралото тесто от теф върху горещ тиган за печене.
Брашното от теф е чудесна алтернатива на безглутеновото пшенично брашно за печене на хляб или производство на пакетирани макаронени изделия. Може да го използвате вместо пшенично брашно в много ястия като палачинки, бисквити, торти, мъфини и хляб, както и безглутенови яйчени нудли. Ако нямате непоносимост към глутен, може да комбинирате брашно от теф с обикновено, за да подобрите текстурата на печивата.
Културата се съчетава добре с кореноплодни (например цвекло и моркови).
Вреди и противопоказания при консумацията на теф
1. Съдържа антинутриенти
Някои от хранителните вещества в брашното се абсорбират слабо, тъй като те са свързани с антинутриенти като фитинова киселина. Можете да намалите ефекта от тези съединения чрез лакто-ферментация. За да ферментира брашното от теф, смесете го с вода и оставете на стайна температура за няколко дни. По време на процеса ферментация естествените или добавени млечнокисели бактерии и дрожди разграждат захарите и част от фитиновата киселина.
2. Индивидуална непоносимост
Да не се консумира при индивидуална непоносимост. Ако страдате от цьолиакия, трябва да се уверите, че закупеният продукт не съдържа глутен в съставките, описани на етикета.
healthline.com
Снимки: freepik.com; flickr.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 10 мл. |
Белтък | 12,2 гр. |
Мазнини | 3,7 гр. |
Въглехидрати | 70,7 гр. |
Калории | 366 кал. |
Витамини и минерали
С, от група В; желязо, мед, калций и други |
Други
Други полезни | аминокиселини, хранителни влакна |
Коментари към Какви са ползите и вредите от консумацията на теф