Яйчена запеканка с шунка

Необходими продукти:
8 яйца
1/2 голяма глава лук
1 средна зелена чушка
1/2 голяма червена чушка по желание
200 грама шунка
1 супена лъжица олио + малко за намазване на тавата
1 супена лъжица масло
1/2 чаена чаша прясно мляко
200 грама кашкавал или подходящо разтапящо се сирене (тип чедър)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лука и чушките (почистени от семената) нарежете на малки кубчета. Сгорещете олиото и маслото в подходящ съд, прибавете лука, чушките, щипка сол и пържете на бавен огън в продължение на около 3 минути.
Шунката също нарежете на малки кубчета, прибавете я към зеленчуците и нека всичко се приготвя до омекване на чушките и лука, разбърквайте често. Свалете съда от котлона и оставете съдържанието му да се охлади малко.
През това време разбийте яйцата с млякото, сол и черен пипер на вкус. Настържете кашкавала на едро и го изсипете при яйцата заедно със зеленчуците и шунката. Разбъркайте сместа и я прехвърлете в малка висока тава, подмазана с олио. Сложете запеканката-омлет да се пече при 200 градуса за около 20 - 25 минути (или до готовност).
Когато извадите от фурната, покрийте съда с кърпа за 10 минути. След това нарежете и поднесете като закуска или вечеря.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Омлет с прясно мляко
- Омлет с тиквички на фурна
- Летен омлет с домати и кашкавал
- Кайгана - омлет по турски
- Мини омлети-мъфини с различни плънки
- Омлет с печурки и лук
- Рецептите на Джейми Оливър: Бърз омлет със сирене Чедър
- Омлет на фурна с пържена консервирана царевица и прясно мляко
- Омлет със спанак, крутони и синьо сирене
- Омлет с прясно зеле
Коментари към Яйчена запеканка с шунка