Ябълкова торта с млечен крем и орехи
![Ябълкова торта с млечен крем и орехи - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/yabulkova-torta-s-mlechen-krem1.jpg)
Необходими продукти (за 6 порции)
За тестото:
- 200 грама брашно
- 100 грама масло
- 1 супена лъжица заквасена сметана
- 1/4 чаена лъжица сода
- 1/2 супена лъжици оцет
За плънката:
- 500 грама ябълки
- 3 супени лъжици захар
- 3 супени лъжици вода
За крема:
- 250 милилитра прясно мляко
- 90 грама захар
- 1 яйце
- 1 супена лъжица брашно
- 100 грама масло
- ванилия
натрошени орехи
Начин на приготвяне:
Първо направете плънката. Обелете ябълките, почистете ги от сърцевината и ги нарежете на тънки парчета. Сложете ги в тенджера с дебело дъно, засипете със захарта и залейте с водата. Задушете на слаб огън до омекване, след което отцедете с гевгир плодовете, ако е останалата много течност.
Щом сте готови с плънката, заемете се с крема. За целта разбийте яйцата, към тях прибавете всичката захар и разбивайте в продължение на минута и половина. Тогава изсипете брашното, разбъркайте, налейте първо 1/3 от млякото, след това останалото количество с ванилията. Разбъркайте и прехвърлете сместа в тиган с дебело дъно.
Поставете върху котлона и варете до сгъстяване, като през цялото време бъркате (това ще отнеме не повече от 5 минути).
Свалете съда от огъня и нека кремът да се охлади до стайна температура (може да ускорите процеса, като прехвърлите крема в друг съд).
Разбийте мекото масло и към него прибавете крема постепенно. Приберете в хладилника.
Време е за направата на тестото.
Смесете брашното с мекото масло и стрийте с ръце до получаване на трохи. Към тях прибавете сметаната и изгасената в оцета сода. Замесете тесто, като процесът не трябва да продължава дълго време, достатъчно е да оформите топка. Ако това не се получава лесно, налейте съвсем мъничко вода.
Оставете тестото "да си почине" за 5-10 минути, след това омесете добре и го разделете на 9 равни части.
Всяка от тях разточете във вид на правоъгълник (приблизителни размери 8х14 сантиметра) и върху едната половина на формите (по дължина) сложете от плънката (оставете малко свободно тесто в края).
Покрийте ябълковата сладост със свободната част тесто, прищипете краищата и подравнете.
Изпечете деветте заготовки в тава за 20 минути при температура на фурната от 180 градуса.
Когато се охладят, подредете частите една върху друга, като направите три слоя от по три парчета и ги слепите с крема.
Страните и повърхността на тортата също покрийте с млечно-маслената комбинация и поръсете с натрошени орехи.
Приберете десерта в хладилника поне за няколко часа, а най-добре за една нощ.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: hlebopechka.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Лятна торта с плодове без печене
- Портокалова торта със сметана и лешници
- Торта с череши и шоколад
- Торта Сърце с ягоди и млечен крем
Коментари към Ябълкова торта с млечен крем и орехи