Шоколадова суфле-торта с карамелени профитероли
Необходими продукти
За блата:
- 3 яйца
- 10 грама какао на прах
- 40 грама захар
- 50 грама брашно
Сироп:
- 25 грама захар
- 25 милилитра вода
За профитеролите:
- 4 яйца
- 125 грама масло
- щипка сол
- 140 грама брашно
- 230 милилитра вода
За карамеления крем:
- 250 грама солен карамел
- 150 грама масло
За шоколадовото суфле:
- 450 грама захар
- 230 грама масло
- 350 милилитра вода (от тях 150 мл са за разтваряне на желатина)
- 5 белтъка
- 150 грама кондензирано мляко
- 40 грама какао на прах
- 2 грама лимонтузу
- 30 грама желатин
За шоколадовата глазура:
- 70 грама шоколад
- 35 милилитра течна сметана
За украса:
- 50 грама пресни малини
- 50 грама пресни черни боровинки
Начин на приготвяне:
Първо направете шоколадов пандишпан.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте със захарта до състояние "твърди върхове". Към тях добавете жълтъците и разбийте отново.
Какаото и брашното съединете и пресейте. Добавете към яйцата на две части. Разбийте за кратко тестото с миксер на ниска скорост или просто разбъркайте с помощта на лопатка или лъжица.
Прехвърлете го в разглобяема кръгла форма с диаметър 18 сантиметра и изпечете при 180 градуса, а приблизителното време е 25 минути.
Докато блатът се пече, сварете сиропа. Налейте водата в подходящ съд и добавете захарта. Поставете върху котлона и щом кипне, варете 1-2 минути. След това оставете сладката течност да се охлади.
Ред е на профитеролите. Сложете в тенджера маслото, налейте водата и добавете щипка сол. Сместа трябва да заври и тогава към нея прибавете брашното, без да сваляте съда от огъня. Бъркайте непрекъснато, докато тестото стане еднородно и се събере във вид на топка. По дъното на тенджерата ще се образува тънка коричка. Тогава свалете от котлона и изчакате 1-2 минути.
Следва добавяне на яйцата. Правете това едно по едно, като разбърквате до еднородност след всяко.
С готовото тесто напълнете сладкарски шприц и му поставете звездовиден накрайник.
Направете профитероли върху лист пергамент, с който сте покрили дъното на тава. Диаметърът им да е около 2,5-3 милиметра. Изпечете за 25 минути във фурната, загрята до 200 градуса.
Щом бъдат готови, веднага ги извадете от съда и оставете да се охлаждат.
Сега трябва да направите пълнежа за профитеролите. За целта разбийте до побеляване маслото. Към него добавете соления карамел (със стайна температура). Разбийте и изсипете сместа в шприца, като този път използвате кръгъл накрайник. Напълнете вече охладените профитероли с този крем и ги приберете в хладилника.
Следващата част, необходима за тортата, е суфлето. Първо залейте желатина със 150 милилитра студена преварена вода, задължително разбъркайте и оставете да набъбне.
В отделен съд смесете маслото (със стайна температура), кондензираното мляко и какаото. Разбийте с миксер до хомогенност на консистенцията и оставете на стайна температура
Изсипете захарта в тенджера, налейте останалите 200 милилитра от водата и сложете лимонтузуто. Поставете сиропа върху котлона на средна температура. Когато течността достигне около 105 градуса, започнете да разбивате белтъците (на ниска скорост), докато сиропът достигне 118 градуса (за това време те трябва да бъдат готови). След това налейте сладката течност на тънка струя в белтъчената маса. Тогава увеличете скоростта на миксера и разбивайте, докато кремът се охлади до 40-45 градуса.
Загрейте вече набъбналия желатин, като бъркате непрекъснато до получаване на течност (не затопляйте повече от 80 градуса). Щом това стане, добавете към сладката белтъчена смес, без да спирате да разбивате, докато комбинацията се охлади до 35-40 градуса.
След това (не прекратявайте процеса) започнете да добавяте по 1 супена лъжица от шоколадово-маслената маса, докато сложите цялото количество.
Настъпи и дългоочакваният момент на сглобяване на тортата.
Вземете форма с диаметър 20 сантиметра. За да увеличите височината й, използвайте ацетатно фолио. В случай че не разполагате с такова, може да разрежете полиетиленови папки/джоб.
Изсипете 1/3 от суфлето в съда и приберете в хладилната камера или във фризера, докато стегне (около 15 минути). Щом това стане, подредете слой профитероли (оставате част от тях за украса). Залейте с останалото суфле.
Извадете блата от формата и отрежете горната му кора. Сиропирайте със сладката течност и поставете върху суфлето.
Приберете тортата в хладилника за минимум 6-8 часа. След това я извадете от съда, поставете поднос на повърхността и обърнете.
Остана само украсата.
Направете глазура, като разтопите шоколада (начупен на парчета) в сметаната с помощта на микровълновата. Включвайте уреда няколко пъти за по 10-15 секунди, като след всяко нагряване разбърквайте сместа. Не трябва да прегрявате шоколада, за да може да стегне след това.
Напълнете сладкарския шприц с шоколадовата течност и украсете стените на десерта. Останалото количество от глазурата изсипете върху повърхността и подредете заделените за декорация профитероли. Придайте още по-впечатляващ вид на тортата с помощта на пресни малини и черни боровинки.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: koolinar.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Коментари към Шоколадова суфле-торта с карамелени профитероли