Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
Необходими продукти
За пандишпана:
- 6 яйца (средно големи)
- 75 грама пудра захар
- 150 грама черен шоколад
- 25 грама нишесте
- 30 грама какао
- щипка сол
За крема:
- 450 грама черен шоколад
- 300 милилитра течна сметана
- 250 грама сирене Маскарпоне
- 180 милилитра ликьор Бейлис
За поръсване:
1 супена лъжица какао на прах
Начин на приготвяне:
Пандишпана
Разтопете шоколада, оставете го да се охлади. Разделете жълтъците и белтъците на яйцата.
Белтъците разбийте с щипка сол на твърда пяна, а жълтъците - заедно с пудрата захар до побеляване и докато масата се увеличи обема си и се получи кремообразна консистенция.
Смесете какаото и нишестето, пресейте ги в съда с жълтъците и внимателно разбъркайте с лопатка, като движенията ви трябва да бъдат отгоре надолу. Добавете разтопения шоколад и отново разбъркайте.
След това на два пъти сложете белтъчената пяна в шоколадовата маса, като отново разбърквате отгоре надолу внимателно, но енергично.
Подмажете с масло и поръсете с брашно дъното на кексова форма с диаметър 26 сантиметра (може да покриете с лист пергаментова хартия) и в нея изсипете тестото. Заравнете го и изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна. Необходими са 15-17 минути, а готовността може да проверите, използвайки клечка за зъби.
Извадете блата върху решетка и докато той се охлажда, направете крема за тортата.
Крема
Нарежете ситно шоколада, сложете в купа и го залейте със сгорещената сметана, която обаче не трябва да допускате да заври. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и след това изчакайте да се охлади.
Щом това стане, добавете маскарпонето, разбърквайки с тел за разбиване на яйца. Важно е да не разбивате, а да бъркате енергично. След това покрийте съда с найлоново фолио и приберете за 2 часа в хладилника.
Когато извадите изстудения крем, в него налейте ликьора и разбийте, докато изсветлее и консистенцията стане въздушна (не разбивайте прекалено дълго време).
Сложете пандишпановия блат във формата, поставете пръстена и покрийте основата с крема. Заравнете слоя и приберете за минимум 3 часа в хладилника (може и за една нощ).
Преди да поднесете тортата, поръсете я с какао на прах.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис