Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис

Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис

Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис - изображение

Необходими продукти

За пандишпана:

  • 6 яйца (средно големи)
  • 75 грама пудра захар
  • 150 грама черен шоколад
  • 25 грама нишесте
  • 30 грама какао
  • щипка сол


За крема:

  • 450 грама черен шоколад
  • 300 милилитра течна сметана
  • 250 грама сирене Маскарпоне
  • 180 милилитра ликьор Бейлис

За поръсване:

1 супена лъжица какао на прах


Начин на приготвяне:

Пандишпана

Разтопете шоколада, оставете го да се охлади. Разделете жълтъците и белтъците на яйцата.

Белтъците разбийте с щипка сол на твърда пяна, а жълтъците - заедно с пудрата захар до побеляване и докато масата се увеличи обема си и се получи кремообразна консистенция.

Смесете какаото и нишестето, пресейте ги в съда с жълтъците и внимателно разбъркайте с лопатка, като движенията ви трябва да бъдат отгоре надолу. Добавете разтопения шоколад и отново разбъркайте.

След това на два пъти сложете белтъчената пяна в шоколадовата маса, като отново разбърквате отгоре надолу внимателно, но енергично.

Подмажете с масло и поръсете с брашно дъното на кексова форма с диаметър 26 сантиметра (може да покриете с лист пергаментова хартия) и в нея изсипете тестото. Заравнете го и изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна. Необходими са 15-17 минути, а готовността може да проверите, използвайки клечка за зъби.

Извадете блата върху решетка и докато той се охлажда, направете крема за тортата.

Крема

Нарежете ситно шоколада, сложете в купа и го залейте със сгорещената сметана, която обаче не трябва да допускате да заври. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и след това изчакайте да се охлади.

Щом това стане, добавете маскарпонето, разбърквайки с тел за разбиване на яйца. Важно е да не разбивате, а да бъркате енергично. След това покрийте съда с найлоново фолио и приберете за 2 часа в хладилника.

Когато извадите изстудения крем, в него налейте ликьора и разбийте, докато изсветлее и консистенцията стане въздушна (не разбивайте прекалено дълго време).

Сложете пандишпановия блат във формата, поставете пръстена и покрийте основата с крема. Заравнете слоя и приберете за минимум 3 часа в хладилника (може и за една нощ).

Преди да поднесете тортата, поръсете я с какао на прах.


Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияНовиниХранене при...ИсторияВидеоЛеченияСпортДиетиАлт. медицинаЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводители