Дяволска торта с крем Ганаш
Необходими продукти
За блата:
120 грама какао на прах (неподсладено)
340 грама брашно
180 грама размекнато масло
2 чаени чаши захар
1/2 чаена лъжица сол
3 яйца
1 чаена чаша гореща вода
1/2 чаена чаша горещо кафе
1/2 чаена чаша обезмаслено кисело мляко
1,5 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица бакпулвер
За крема Ганаш:
350 грама нарязан шоколад
350 милилитра високомаслена сметана (с масленост над 30%)
сушени вишни и боровинки за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Отделете 2 супени лъжици какао, а останалото разтворете в горещата вода и разбъркайте, за да не останат бучки. Докато какаото изстива, намажете с масло две еднакви форми и ги посипете със заделеното какао (съдовете да са с диаметър около 24 - 25 сантиметра).
Смесете сухите съставки (брашното, солта, содата, бакпулвера). Разбийте с миксер на средна скорост маслото и захарта, за да се получи кремообразна маса. Разбивайте яйцата едно по едно, добавяйки ги към маслената смес, сложете и останалото какао. На минимална скорост разбъркайте тази комбинация с половината от сухата смес, след това прибавете киселото мляко и остатъка от сухите съставки. Оберете сместа от стените на купата и разбъркайте всичко старателно. Налейте горещото кафе - то ще подсили шоколадовия вкус. Тестото трябва да се получи лъскаво с консистенция на гъста сметана. Разделете го на две равни части и изсипете в предварително подготвените форми. Изпечете в продължение на около половин час, готовността проверете с помощта на клечка за зъби. 10 минути след това обърнете блатовете върху плоска чиния. Когато изстинат напълно, намажете ги с гъстия крем (чието приготвяне ще видите по-долу) и залепете един върху друг. Намажете също и страните с крема, украсете с вишни, боровинки или друго по избор.
Направете крема по следния начин: начупения на парчета шоколад (най-добре е той да бъде черен, съдържание на какао не по-малко от 70%) залейте със същото количество гореща сметана и разтопете на слаб огън, разбърквайки старателно, докато получите лъскава еднородна смес. Когато кремът изстине, намажете тортата - 1/3 от него сложете между блатовете, а останалите 2/3 разпределете отгоре и по страните. Частта, която ще използвате за слепване на блатовете, е добре да разбиете с миксер за 5 минути, така ще се получи по-лек вкус.
Можете да приготвите тортата с крем по ваш избор, с украсата също можете да импровизирате.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Дяволска торта с крем Ганаш