Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
Необходими продукти:
- 520 грама захар
- 375 милилитра прясно мляко
- 300 грама безсолно масло
- 95 грама какао
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 300 грама самонабухващо брашно
- 75 грама обикновено брашно
- 4 яйца
- 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
за шоколадовия ганаш:
- 800 грама черен шоколад
- 500 милилитра пълномаслена сладкарска сметана (минимум 35% масленост)
- 80 грама безсолно масло
за пълномасления крем с бял шоколад:
- 200 грама безсолно масло
- 250 грама пудра захар
- 1 супена лъжица масло
- 180 грама бял шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Пригответе две форми с падащо дъно с диаметър 19,5 см и ги намажете с разтопено масло. Защипете хартия за печене на дъното им.
Започнете с приготвянето на блатовете. Сложете захарта, млякото и маслото в касерола и поставете на котлона, който сте загрели предварително на средна температура. Разбърквайте с тел, за да се разтопи захарта и да се получи нежен и гладък крем. Внимавайте течността да не заври! Пресейте какаото и содата бикарбонат в сместа. Разбъркайте, за да се съчетаят всички съставки и отстранете от котлона. Оставете настрана за 5 минути да се охлади.
Пресейте двата вида брашно към шоколадовата смес и разбъркайте добре.
Добавете едно по едно яйцата и накрая сложете ванилията.
Разпределете сместа в двете тавички, ако има образувани мехурчета от пресипването, ги махнете с помощта на клечка за зъби. Печете 50-55 минути до суха клечка. Оставят се да се охладят за 3-4 минути във формата, след което се изваждат върху решетка и се изчаква пълното им изстиване.
За да направите ганаша, който ще използвате за глазура на тортата, разтопете в малък съд на слаб огън шоколада, маслото и сметаната. Бъркайте в продължение на 5-8 минути, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка и еднородна. Изсипете в купа и приберете в хладилник за 3-4 часа, докато ганашът придобие консистенцията на фъстъчено масло.
За белия крем използвайте миксер и разбийте маслото, докато стане бледо и кремообразно. Постепенно добавете пудрата захар - разбивайте, докато се съчетаят двата продукта. Малко по малко добавете и млякото и разтопения бял шоколад, не спирайте да бъркате, докато не се усвоят добре всички продукти и не получите лек въздушен крем.
Направете шоколадовия крем, като в купа комбинирате 1/4 чаена чаша от ганаша, заедно с 1/4 чаена чаша от крема с бял шоколад.
С помощта на назъбен нож изравнете блатовете на тортата, за да нямат неравности и да бъдат напълно гладки. След това ги разполовете, за да получите по 2 блата от всяка изпечена тава.
Сглобете тортата - върху първия блат сложете 1/2 чаена чаша от белия крем. Отгоре поставете следващия блат и намажете с цялото количество шоколадов крем, следва още един блат, отново пълномасления крем с бял шоколад и завършете с последния блат.
С миксер разбийте ганаша, за да се отпусне и да придобие мека консистенция. С него намажете тортата отстрани и отгоре.
За да направите украсата по-оригинална, можете да поставите двата крема едновременно в торбичката - единия отляво, другия отдясно - така всяка розичка или детайл ще бъдат двуцветни.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад