Торта с мус от три шоколада
Необходими продукти
За блата:
2 яйца
1/3 чаена чаша захар
2/3 чаена чаша брашно
1 супена лъжица какао на прах
1 чаена лъжица бакпулвер
щипка ванилия
За мусовете:
24 грама желатин
3 шоколада (бял, черен и млечен) без пълнежи и ядки
90 грама масло
650 милилитра сметана
150 милилитра крем ликьор
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното, смесено с какаото, бакпулвера и ванилията, разбъркайте. Загрейте фурната до 200 градуса и сложете в нея тестото за 15 минути, използвайки форма, подмазана с олио или застлана с хартия за печене. Когато блатът е готов, оставете да изстине и изрежете кръгла основа с дебелина 2 см. За да се получи равна форма, използвайте шаблон от картон. Напоете с 50 милилитра от крем ликьора. По-нататък ще ви трябва твърдо широко фолио с дължина равна на окръжността на формата и ширина не по-малка от 20 см. Сложете блата на дъното на подготвената форма, а фолиото използвайте, за да покриете стените на съда от вътрешната страна, за да се получат равни стени от мусовете и десертът да се извади по-лесно в готово състояние. Приберете във фризера.
Идва ред на мусовете.
Накиснете предварително желатина в 50 мл от сметаната. Останалата разбийте с помощта на миксер до образуването на гъста и плътна пяна, приберете в хладилника.
Черният мус се прави лесно: разтопете черния шоколад, към него добавете 30 грама масло и разбъркайте. Без да допускате сместа да заври, сложете желатин и ликьор. Свалете съда от котлона, оставете да изстине малко и старателно смесете с 1/3 от разбитата сметана. Разпределете муса върху блата така, че да запълни празното пространство между основата и фолиото. Когато се охлади, приберете тортата в хладилника.
По същия начин се приготвят и останалите два муса от белия и млечния шоколад. След приключването на всеки етап, не забравяйте да поставяте тортата в хладилника.
Украсете с настърган шоколад или по избор!
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Торта с мус от три шоколада